ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är allt du behöver veta inför EU-valet 2019

Anton Gustafsson · 15 Feb 2019
Uppdaterad 11 Jun 2019

Det är många som tycker att EU-valet är krångligt och svårt att förstå sig på. Metro förklarar var, när och hur du röstar.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur går EU-valet till?  

Vart femte år röstar vi i EU-valet och i år är valdagen den 26 maj. Resten av medlemsländerna i EU röstar också samma år men datumen varierar mellan 23 – 26 maj. Anledningen till att man röstar är att varje land ska rösta fram ett antal politiker som ska representera landet i EU-parlamentet. Det är totalt 751 ledamöter som sitter i EU-parlamentet och 20 av dem är från Sverige, men i år ska det röstas fram 21 ledamöter från Sverige. Genom EU-valet avgör medborgarna vilka politiska partier och ledamöter som ska vara med och fatta besluten i parlamentet.

Vad är partigrupper och vilka är de?

I EU-parlamentet sitter de svenska partierna som väljs in i parlamentet i så kallade partigrupper. Partigrupperna består av partier från hela Europa som har en liknande politisk inriktning. De partigrupperna som finns i Europaparlamentet är:

GUE/NGL: Europeiska enade vänstern och Nordisk grön vänster. De har 52 platser totalt och Vänsterpartiet har en plats.

S&D: Progressiva förbundet av Socialdemokrater i Europaparlamentet. De har 187 platser totalt och Socialdemokraterna har fem platser och Feministiskt initiativ har en plats.

De gröna/EFA: De gröna/Europeiska fria alliansen. De har 52 platser totalt och miljöpartiet har fyra platser.

ALDE: Alliansen, liberaler och demokrater för Europa. De har 68 platser totalt och här har Liberalerna två platser Centerpartiet en plats.

EPP: Europeiska folkpartiet. De har 218 platser totalt och Moderaterna har tre platser och Kristdemokraterna har en plats.

ECR: Europeiska konservativa och reformister. De har 73 platser och Sverigedemokraterna två platser.

EFDD: Frihet och direktdemokrati i Europa. 43 platser.

ENF: Nationernas och friheternas Europa. 34 platser.

GL: Grupplösa. 23 platser.

Så här ser den Svenska mandatfördelningen ut efter EU-valet 2014. Bild: Riksdagen
Så här ser den Svenska mandatfördelningen ut efter EU-valet 2014. Bild: Riksdagen

Vem får rösta?

För att få rösta i EU-valet måste du ha fyllt 18 år, vara svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige. EU-medborgare från andra länder som är folkbokförda i Sverige får rösta i det svenska EU-valet. Om man är svensk medborgare men bor utomlands måste anmäla sig till röstlängden för att få rösta.

Alla som har fyllt 18 år och är svenska medborgare eller är folkbokförda i Sverige får rösta i EU-valet. Bild: TT
Alla som har fyllt 18 år och är svenska medborgare eller är folkbokförda i Sverige får rösta i EU-valet. Bild: TT

Hur röstar man om man befinner sig utomlands?

Det går att rösta på konsulat och ambassader från och med den 2 maj. Det går även att brevrösta från utlandet, det går att göra från och med den 11 april. Kom ihåg att kontrollera att du är med i röstlängden och öppettiderna hos din närmaste ambassad eller ditt närmaste konsulat så du inte går miste om chansen att lägga din röst. Anmälan till röstlängden görs kan göras på Skatteverkets hemsida. Den sista dagen att anmäla sig till röstlängden är den 26 april.

Vad händer på valdagen?

Alla i Sverige tillhör ett valdistrikt och i varje valdistrikt finns det en vallokal där man ska rösta. Vallokalerna brukar ha öppet 08.00-21.00. Det står på ditt röstkort vilken som är din vallokal.

Ta valkuvert och valsedlarVid ingången till vallokalen brukar det finnas bord där valsedlarna har lagts ut. Nytt för det här valet är att bordet med valsedlarna kommer vara avskärmat så att du kan vara säker på att ingen ser vilka valsedlar du tar. Vid ingången till vallokalen står oftast en röstmottagare som delar ut valkuvert och hänvisar dig och övriga väljare till en ledig valskärm.

Gör i ordning rösten bakom en valskärmBakom valskärmen gör du i ordning din röst. Om det är flera val samtidigt ska endast en valsedel läggas i varje valkuvert. Det finns en penna bakom varje valskärm som du kan använda om du vill personrösta, det vill säga sätta ett kryss i rutan framför den kandidat som du helst vill ska bli vald för partiet.

Lämna sedan rösten till röstmottagarnaDärefter går du fram till röstmottagarna och lämnar fram valkuvertet eller valkuverten. När du överlämnar rösten måste du kunna visa att du är du. Det gör du genom att:

• Visa en id-handling,

• du är känd av röstmottagaren,

• någon annan intygar din identitet. Den personen måste i så fall visa id-handling eller vara känd av röstmottagaren.

Nytt för i år är att bordet där man ska ta valsedlar också är avskärmat så att man kan välja valsedel i fred. Bild: TT
Nytt för i år är att bordet där man ska ta valsedlar också är avskärmat så att man kan välja valsedel i fred. Bild: TT

 LÄS MER: Brexitavtalet fick nobben – historiskt nederlag för Theresa May

Vilka partier kan jag rösta på?

Du kan rösta på de partier vars valsedlar finns i vallokalerna. Men du kan även skriva partinamnen på en blank valsedel om valsedeln inte finns. Då räknas rösten om partiet anmält deltagande i valet. Du kan även skriva en kandidats namn plus partinamn om kandidaten anmält deltagande i valet. Om du lämnar in en helt tom valsedel ses den som ogiltig. I EU-valet handlar det om att rösta in kandidater från ett parti till EU-parlamentet. Vissa partier har en lista på sin valsedel med namn där du kan kryssa i vilken kandidat du helst vill se från det parti du vill rösta på.

Vad händer efter valet? 

När vallokalen stänger klockan 21.00 den 26 maj sprättas valkuverten och räkningen börjar. I vallokalen räknas bara de stora partierna. Så fort en vallokal är klar med rösträkningen läggs resultatet upp på valmyndighetens hemsida. Räkningen i vallokalen är en preliminär räkning då man inte räknar personkryss eller de mindre partierna. Sedan transporteras rösterna till Länsstyrelsen som gör den slutgiltiga räkningen där även de mindre partiernas röster räknas och personkryssen. Först när Länsstyrelsens räkning är klar finns det ett slutgiltigt och officiellt valresultat. Sedan fördelas de 21 platserna som Sverige har i Europaparlamentet ut i förhållande till hur många röster varje parti får.

LÄS MER
Experten om Liberalernas Israelutspel: "Utstuderat vagt"
pil
Viktiga datum i EU-valet

11 april:Från den 11 april kan du göra i ordning en brevröst och skicka från utlandet.

26 april:Röstlängden fastställs. Rösträtten bestäms utifrån de uppgifter om folkbokföring som finns i Skatteverkets register.

2 maj:Röstningen på utlandsmyndigheter kan börja. Även möjligheten att rösta via bud startar. 

8 maj:Nu kan du börja förtidsrösta i någon av röstningslokalerna för förtidsröstning runt om i Sverige. Ta med röstkortet och en ID-handling. 

23-26:Val till Europaparlamentet i alla EU:s medlemsländer. 

26 maj:Valdag i Sverige. Vallokalerna har öppet 8.00-21.00. När röstningen har avslutats genomför kommunerna en preliminär rösträkning. Resultatet kommer att visas på www.val.se. 

27 maj:Länsstyrelsen påbörjar den slutliga rösträkningen. Räkningen tar cirka en vecka.

Källa: Källa: eu.riksdagen.se

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro