ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är allt du behöver veta inför högskoleprovet

Filip Häggberg · 26 Mar 2017
Uppdaterad 13 Apr 2018
Våga hoppa över frågor du inte förstår, du kan komma tillbaka dit senare.

Våga hoppa över frågor du inte förstår, du kan komma tillbaka dit senare. Foto: Shutterstock/IBL


Snart är det dags – den 14 april ska högskoleprovet skrivas. Men hur pluggar du bäst inför provet och vad ska du fokusera på? Här är allt du behöver veta.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur ska jag förbereda mig?

Träna upp effektiviteten

Varje provpass är 55 minuter – vilket innebär att du skriver under tidspress. Försök att träna upp din effektivitet före provet, genom att göra många gamla prov så att du har koll på hur mycket tid du kan lägga på varje fråga.

Ute i sista minuten med plugget?

Du kanske inte hunnit – eller inte orkat– ta tag i plugget förrän några dagar innan det är dags. Misströsta inte då, det finns fortfarande tid att nöta in nygamla kunskaper.

Halva provet, den kvantitativa delen, ligger på samma svårighetsgrad som matematiken du läste i årskurs 1 på gymnasiet. Du kan alltså repetera former inom exempelvis geometri, så att du kan räkna ut omkretsen och arean av olika figurer – den kvantitativa delen består av typiska grunder i matematiken.

De språkliga delarna då? Kolla på gamla prov och skapa dig en uppfattning om vilken typ av frågor som kommer.

På provdagen

Före provet

Att komma i god tid, vara utvilad och nedstressad är viktigt för att prestera som bäst på provet. Ät också ordentligt innan.

När du skriver

Våga hoppa över frågor som du inte förstår. Gör en markering vid frågan och gå vidare till nästa. Gå sen tillbaka till frågan, och om du inte kan svaret då heller – fyll i något i alla fall.

En annan sak som kan bli avgörande är att du läser instruktionerna ordentligt. På vissa frågor ska du bara ringa ett svarsalternativ – om du då ringar in flera får du inga poäng. Tänk också på att du inte kan få minuspoäng, så svara på alla frågor, även dem du inte kan.

Den kan också vara bra att ha på sig ett armbandsur, så att du alltid har koll på hur mycket tid du har på dig. Var också noga med att kolla att du har ringat in rätt alternativ – och framför allt – att du inte har skrivit anteckningar på svarshäftet. Det finns speciella ark för att kladdskriva och anteckna.

Varför ska jag skriva högskoleprovet?

Svaret på det är enkelt: Det ökar dina chanser att komma in på den utbildningen du önskar. Många utbildningar tar in studenter från olika urvalsgrupper – en där betygen från gymnasiet jämförs och en beroende på poängen från högskoleprovet. Skriver du högskoleprovet är du alltså med och konkurrerar i båda grupper, om du har betyg från gymnasiet.

Källa: Universitets- och högskolerådet

pil
Fakta: Högskoleprovet

När? 14 april.

Antal pass: Fem provpass som alla är 55 minuter långa.

Vilka hjälpmedel får jag ta med mig? Blyertspenna, suddgummi, rak linjal och överstrykningspenna.

Kom ihåg: Legitimation! Kontroller förekommer under hela provdagen och har du inget giltigt id-kort får du inget provresultat.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro