ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är allt du behöver veta om det vanligaste sexuellt överförbara viruset

Linnea Gustafson · 21 Apr 2017
Uppdaterad 11 Jun 2019

Foto: TT


Har du haft cellförändringar eller könsvårtor? Då har du haft HPV. Humant papillomvirus är det vanligaste sexuellt överförbara viruset. Trots att alla tjejer över 25 blir kallade till cellprovtagning och att viruset drabbar både killar och tjejer, är det många som inte vet så mycket om HPV.

klar

Artikellänk är kopierad

Vem kan få HPV?

Majoriteten av alla sexuellt aktiva kvinnor och män får HPV. Det finns ungefär 200 sorter av HPV och viruset är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i världen.

Både kvinnor och män kan överföra viruset till sin sexuella partner. En HPV-infektion läker ofta av sig själv och många får inte några symptom. Man kan bli smittad av viruset flera gånger.

På grund av att alla kvinnor kallas till cellprovtagning efter att de fyllt 25 år är det fler kvinnor än män som känner till att de bär på viruset. Män kallas inte till någon undersökning för att ta reda på om de har HPV.

Hur många får cancer?

Viruset är orsaken till cellförändringar, kondylom och vissa cancersorter, främst livmoderhalscancer. Omkring 250 000 kvinnor dör varje år av sjukdomen i världen. I Sverige drabbas varje år omkring 450 kvinnor och cirka 150 kvinnor dör i sjukdomen.

14 av de cirka 200 sorter av HPV är högrisktyper som kan orsaka cancer. Högrisktyperna HPV 16 och 18 orsakar 70 procent av alla livmoderhalscancerfall.

Förutom livmoderhalscancer kan HPV orsaka vulvacancer, tonsillcancer (mun- och halscancer) peniscancer och analcancer.

Hur kan man skydda sig mot HPV?

Kondom kan skydda mot viruset men eftersom det inte är säkert att kondomen täcker alla slemhinnor eller smittade områden är det inte hundra procent säkert.

För att skydda sig mot de farligaste HPV-typerna ska man vaccinera sig. Gardasil skyddar mot de HPV-typerna som orsakar 89 procent av all livmoderhalscancer. Ett annat HPV-vaccin som används i Sverige är Cervarix, men det skyddar inte mot HPV 6 och 11 som kan orsaka könsvårtor, eller kondylom.

Vilka kan vaccinera sig?

2019 bedömde Folkhälsomyndigheten även att pojkar uppfyller kriterierna för att ingå i det nationella vaccinationsprogrammet. Innan dess fick bara flickor HPV-vaccin i skolan. Men eftersom beslutet är relativt nytt har inte alla landsting börjat vaccinera pojkar än.

Det är inte lika vanligt att killar drabbas av cancer, men om även de skulle vaccineras tror forskarna att smittorisken kommer minska med 120 till 130 fall varje år.

Är det farligt att vaccinera sig mot HPV?

Nej, det finns inga bekräftade allvarliga biverkningar av vaccinet. Vaccinet, som heter Gardasil, kan ge biverkningar som är vanliga för de flesta vaccin – som smärta eller svullnad vid stickstället, feber och huvudvärk.

Flera forskningsstudier har genomförts för att undersöka om vissa allvarliga sjukdomar orsakats av HPV-vaccin. I alla studier hittills har forskarna kommit fram till att det inte finns några samband.

Källor: Folkhälsomyndigheten, FASS.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro