ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är allt du behöver veta om Metros nya ägare

Johan Wikén · 15 Feb 2017
Uppdaterad 15 Feb 2017
Så här demonstrerade finansmannen Mats Qviberg att han nu tagit över Metro.

Så här demonstrerade finansmannen Mats Qviberg att han nu tagit över Metro. Foto: Alex Ljungdahl


Kinnevik har sålt Metro till Qvibergsfären för 50 miljoner. Vad är det för sfär – och vem är egentligen Mats Qviberg?

klar

Artikellänk är kopierad

Vad har hänt?

Metro har fått nya ägare. På onsdagsmorgonen stod det klart att Qvibergsfären förvärvar Metro av Kinnevik för 50 miljoner kronor. Affären gick genom aktiebolaget Custos.

Vad är Custos?

Qvibergsfären är storägare i börsnoterade bolag som Bilia, Fabege, SEB och Oriflame. Custos ägs av Mats Qviberg och den norske finansmannen Christen Ager-Hanssen. Det är genom Custos – som är ett investmentbolag med fokus på investeringar inom teknologi, media och telekom – som de i december köpte 25 procent av nyhetssajten Realtid. Nu förvärvar de alltså även Metro Sverige.

Vem är Christen Ager-Hanssen?

Christen Ager-Hanssen är en norsk entreprenör som bor i London. Han arbetade för Kinnevik när Metro grundades för över 20 år sedan. Nu är han vd för Custos. En gång i tiden betraktades Christen Ager-Hanssen som en av de rikaste i Norge. I Sverige är han kanske mer känd som den tidigare storägaren av konkursade flygbolaget Flyme.

Vem är Mats Qviberg?

Mats Qviberg är en finansman från Stockholm som tidigt började ägna sig åt privata aktieaffärer. Han jobbade under en period på 1980-talet som aktiemäklare på SE-banken där han drog in stora vinster. Tillsammans med Sven Hagströmer grundade Mats Qviberg investmentbanken Hagströmer & Qviberg AB – som senare döptes om till HQ. De köpte i början av 1990-talet Investment AB Öresund och några år senare tog de över Custos.

Vad är HQ-härvan?

HQ bank fick ekonomiska problem i samband med finanskrisen 2008. Något som resulterade i att Finansinspektionen återkallade banktillståndet för HQ bank 2010. Banken såldes senare till konkurrenten Carnegie. Hagströmer och Qviberg gick skilda vägar.

De senaste åren har Qvibergs namn figurerat i medier i samband med HQ-kraschen – där han stått åtalad för grovt svindleri tillsammans med fyra andra. Samtliga friades.

Mats Qviberg pekades dock ut som ansvarig för haveriet av den nya styrelsen i HQ bank 2011. Den före detta styrelsen stämdes och krävs på över 3 miljarder kronor. Rättegången är inledd och beräknas hålla på till juni i år.

HQ-härvan har granskats i den prisbelönta journalisten Carolina Neuraths bok ”Den stora bankhärvan”. Även Mats Qviberg har släppt en bok där han ger en annan bild av sin inblandning i kraschen.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro