ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är allt du behöver veta om munherpes

Natalie Demirian · 20 Feb 2017
Uppdaterad 19 Jun 2019
Herpes är ett mycket vanligt virus.

Herpes är ett mycket vanligt virus. Foto: Alamy


Herpes runt munnen är mycket vanligare än du tror. Men är det farligt? Och hur vet man om man har det? Här är allt behöver du veta om munherpes.

klar

Artikellänk är kopierad

För det första, vad är munherpes?

Munherpes orsakas av ett mycket vanligt virus som kallas herpes simplex. Det finns två typer av viruset. Typ 1 orsakade förr nästan bara herpes kring munnen medan typ 2 främst orsakar herpes i underlivet. I dag är dock typ 1 en vanlig orsak även till herpes i underlivet. Herpes i underlivet är en könssjukdom som kan ge små blåsor och sår i underlivet. Det är väldigt vanligt, ungefär var tredje person har det, och det är ofarligt. Men däremot så kan det göra ont och kännas jobbigt.

Hur många svenskar har egentligen munherpes?

De flesta vuxna svenskar har herpes typ 1. Ungefär en tredjedel har återkommande besvär med utbrott. Utbrotten kan komma när man har en infektion i kroppen, till exempel en förkylning, men kan också komma om man är stressad, i samband med solning eller vid menstruation. I bland finns det dock ingen tydlig orsak till de upprepade besvären.

LÄS MER
Ny forskning: Herpes kan bota hudcancer

Vilka är symtomen?

Det vanligaste symtomet är att du får munsår på läpparna eller omkring munnen. Det kan klia, bli rött och svullet, göra ont, kännas ömt, kännas stickande och pulserande. Små vätskefyllda blåsor kan bildas efter några dagar och sitter ofta i grupp.

Första gången man får herpes kan symtomen vara väldigt olika från person till person. Vissa märker inga symptom alls medan andra, förutom blåsor och smärtsamma sår, även kan få hög feber, ont i halsen och svullna lymfkörtlar.

Munherpes brukar inte ge några ärr och man kan alltså ha herpes utan symtom som munsår.

Ungefär en av tre som smittas av viruset får herpes vid upprepade tillfällen. Vid återfall så läker ofta såren inom en vecka.

Hur smittar egentligen munherpes?

Munherpes smittar när huden eller slemhinnorna kommer i direktkontakt med sekretet i en herpesblåsa. Framför allt så smittas munherpes genom pussar och kyssar, men det kan också överföras på andra sätt. De flesta smittas faktiskt redan som barn.

Är munherpes farligt?

Nej, det är helt ofarligt och, som sagt, ett virus som de flesta svenskar bär på. Det kan dock uppstå komplikationer vid herpesutbrott.

Om man petar i såren kan bakterier komma i huden och orsaka en hudinfektion. Då kan man behöva antibiotika. Dessutom tar det längre tid för såren att läka om man petar på dem. I mycket ovanliga fall kan herpes orsaka en hjärnhinneinflammation eller en hjärninflammation. Det kan hända främst om man har en allvarlig sjukdom och därmed en mycket kraftigt nedsatt immunförsvar.

Om ett nyfött barn smittas så kan dock barnet få en allvarlig och besvärlig herpesinfektion. Det är ovanligt, men om det händer så behandlas barnet med antivirala läkemedel.

Kan man testa sig för att veta om man har munherpes?

Ja, det går att undersöka hos läkaren. Det räcker oftast med att läkaren tittar på munsåret och att du beskriver dina symtom för att kunna fastställa att det är en herpesinfektion. Med hjälp av en bomullspinne kan läkaren också ta ett prov med hjälp av vätskan i en av munblåsorna för att se om den innehåller virus. I vissa fall kan man också lämna ett blodprov.

Går munherpes att bota?

Nej, det finns ingen behandling som tar bort viruset. Har du en gång fått det så finns det kvar i kroppen under hela livet. En del personer får inga fler utbrott än det första, medan andra får flera återfall med varierande tidsintervall. Herpes går oftast över av sig själv och kräver oftast ingen behandling. Det går däremot att lindra symtomen och få infektionen att läka snabbare med virushämmande läkemedel. Gå till läkaren om du upplever mycket besvär.

Vad kan man göra själv vid besvär?

Såren läker bäst om de hålls så torra som möjligt. Undvik därför smink, vanliga hudkrämer eller plåster på munsåren. Undvik också att peta på såren. Det finns antiviruskrämer och särskilda plåster som man kan köpa receptfritt på apoteket. De kan ha en viss effekt och ska helst användas så fort man känner att munsåret är på väg att bryta ut. Det går också att få virushämmande läkemedel på recept av läkare för att lindra symtomen om man har svåra besvär.

Är blåsor kring munnen alltid herpes?

Det är det allra vanligaste, men munsår behöver inte alltid vara herpes. Det kan också bero på aftösa sår eller höstblåsor.

Källor: 1177 Vårdguiden, RFSU, UMO

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro