ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är allt du behöver veta om sommartid

Linnéa Borgert · 14 Mar 2017
Uppdaterad 25 Mar 2017
Söndagen 26 mars ställer vi fram klockan.

Söndagen 26 mars ställer vi fram klockan. Foto: Markus Gann / Alamy


Nu är det dags att vrida fram klockan igen. Varför gör vi det egentligen? Och hur gör man i andra länder?

klar

Artikellänk är kopierad

Vad är sommartid?

När vi går över från normaltid, eller vintertid som det också kallas, till sommartid innebär det att vi ställer fram klockan en timma. Grundtanken är att utnyttja den ljusa delen av dygnet.

När är det dags att ställa om klockan?

Sommartiden startar alltid den sista söndagen i mars. I år, 2017, är det den 26 mars. 02.00 ställs klockan fram till 03.00.

Varför just då?

Sedan 1996 har EU en gemensam sommartid som börjar och slutar vid samma tidpunkt – den sista söndagen i mars till den sista söndagen i oktober. Sverige hade redan sedan innan sista söndagen i mars som startdatum. Däremot blev sommartiden längre eftersom vi tidigare gick över till normaltid den sista söndagen i september.

Har vi alltid haft sommartid?

Nej, i Sverige har vi haft regelbunden sommartid sedan 1980. Däremot försökte man införa det tidigare. Ett försök gjordes 1916, vilket skapade stora protester, framförallt bland lantbrukare.

Hur märker jag av sommartiden?

Du förlorar en timmas sömn, vilket kan göra att du blir lite trött (hur mycket man påverkas av detta och hur lång tid det tar att ställa om sin biologiska klocka är individuellt). Du kommer också att märka att kvällarna blir ljusare.

Gör man likadant i andra länder?

Det är olika. I EU är tidsomställningen från vintertid till sommartid gemensam. Många andra länder har också sommartid, till exempel USA. Där börjar sommartiden tidigare – den andra söndagen i mars. Stora delar av Asien har inte sommartid, till exempel Kina, Indien, Thailand och Japan. Inte heller i Ryssland har man sommartid. 2011 beslutade man att man skulle ha sommartid året om, men tre år senare bestämde man att man i stället skulle ha konstant vintertid.

Varför har vi inte samma tid året om?

Det finns många som kritiserar att vi ställer om klockan och som förespråkar att sommartiden borde bli normaltid. Förra året lämnades hela fem riksdagsmotioner in om att slopa vintertiden, vilket är fler än under hela det övriga 2000-talet. En av de som lämnade in en motion är riksdagsledamoten Mathias Sundin (L).

– Det känns som ett gammalt tänk att vi ska ha det ljust på morgonen och vara ute och mjölka kor och sådant vi pysslade med för hundra år sen, nu har man ju större chans att utnyttja ljusa timmar på eftermiddagen i stället, sa han till TT i oktober förra året.

Andra kritiker menar att det påverkar hälsan negativt att ställa om klockan. En debatt som återkommer varje år.

Att Sverige skulle slopa vintertiden är dock inte särskilt troligt eftersom hela EU har gemensamma regler. En ändring av systemet skulle kräva att EU-kommissionen lade fram ett förslag, som sedan måste godkännas av både Europaparlamentet och Ministerrådet.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro