ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är allt du behöver veta om valet i Gambia

Linnéa Borgert · 6 Apr 2017
Uppdaterad 6 Apr 2017
239 kandidater ställer upp i parlamentsvalet i Gambia. Arkivbild från presidentvalet i december och på Gambias president Adama Barrow.

239 kandidater ställer upp i parlamentsvalet i Gambia. Arkivbild från presidentvalet i december och på Gambias president Adama Barrow. Foto: TT/AP Photo/Jerome Delay


I dag går Gambias befolkning till valurnorna för att välja vilka som ska sitta i parlamentet. Det är det första valet på 22 år utan före detta presidenten Yayha Jammeh vid makten.

klar

Artikellänk är kopierad

När är det val?

Parlamentsvalet i Gambia hålls i dag, torsdagen den 6 april. De första resultatet väntas i kväll och rösterna beräknas vara helt räknade fredag morgon.

Var det inte nyss val?

Jo, den 1 december förra året var det presidentval i Gambia. Nu är det parlamentet som ska väljas.

Varför är det här valet så speciellt?

Dagens presidentval blir det första på 22 år utan före detta presidenten Yayha Jammeh vid makten. Jammeh tog makten genom en militärkupp. Landets nya president, Adama Barrow, är den första demokratiskt valda presidenten i landet. Han har bland annat lovat pressfrihet och att reformera om Gambias fruktade säkerhetstjänst.

Intresset för politik i Gambia är nu stort, speciellt bland unga, rapporter SR, som är på plats i landet. Debatter och kampanjer visas öppet på gator och torg.

– Jag är 24 år gammal och för första gången känner jag mig som en medborgare. Jag kan lyssna och känner mig inte tvingad att rösta på någon, säger Oumi Ceesay, som ska lägga sin röst i dag, till SR.

Vilka ställer upp i valet?

I dagens val finns det nio partier att rösta på, bland andra den före detta presidentens parti APRC och det traditionellt starka oppositionspartiet, som Adama Barrow tidigare tillhörde, UDP. De väntas få hård konkurrens av det unga partiet Gambia Democratic Congress, rapporterar TT. Partiets ledare Mama Kandeh kom på tredje plats i presidentvalet.

Antalet kandidater som ställer upp är rekordhögt – 239 personer tävlar om 48 platser i parlamentet. Det här året har det varit betydligt billigare att kandidera – tidigare kostade det 10 000 dollar att ställa upp i valet, skriver BBC. För att ställa upp i valet behöver du vara minst 21 år gammal.

Hur går valet till?

Alla som är 18 år eller äldre får gå och rösta. Totalt bor cirka två miljoner människor i Gambia, och enligt TT kan fler än 880 000 gambianer lägga sin röst i dag. När man kommer fram till vallokalen röstar man genom att släppa en glaskula i en trumma, ett systemet som har används länge, enligt BBC. Tanken är att det ska hindra folk från att rösta flera gånger, eftersom man tydligt kan höra när man har lagt sin röst.

Vem övervakar valet?

Det kommer att finnas både lokala och internationella valobservatörer på plats. Bland annat 20 utsända från EU, som tidigare har varit bannlysta av myndigheterna, skriver BBC.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro