ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är allt du behöver veta om vårbudgeten

Alva Forsberg Fierro/ TT · 13 Apr 2016
Uppdaterad 13 Apr 2016
Om du behöver reparera cykel, kläder eller skor sänks momsen från 25 till 12 procent på mindre reparationer.

Om du behöver reparera cykel, kläder eller skor sänks momsen från 25 till 12 procent på mindre reparationer. Foto: TT


Regeringen presenterade under onsdagsmorgonen den nya vårbudgeten. Metro har sammanställt de förslag som hittills är kända.

klar

Artikellänk är kopierad

Flera förslag är redan kända ur budgeten. Bland annat en rad förslag som påverkar hushållen, med införandet av rut-bidrag på en rad tjänster och sänkt moms. Om du behöver reparera cykel, kläder eller skor sänks momsen från 25 till 12 procent på mindre reparationer.

• Trädgårsarbete, enklare IT-tjänster, flytthjälp samt om du behöver reparera eller underhålla vitvaror i bostaden omfattas också av avdrag.

• Utgiftsområdet migration får ett tillskott på 31 miljarder kronor i vårändringsbudgeten. Den största delen, 28,8 miljarder kronor, går till ersättningar och bostadskostnader som används för stöd till asylsökande samt till statsbidrag till kommuner och landsting. Finansieringen sker delvis genom att biståndet minskar med drygt 4 miljarder.

För att göra det lättare för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden lägger regeringen även 500 miljoner kronor extra under 2016. Bland annat införs ett nytt snabbspår för entreprenörer, svenska för invandrare stärks och utländska utbildningar ska kartläggas bättre. Regeringen bedömer att en betydande del av utgifterna kopplade till migration och etablering de kommande åren är av tillfällig karaktär.

►LÄS MER: Bättre ekonomi för hushållen

• Polisen ges ökade resurser, närpolisen förstärks och arbetet mot hatbrott prioriteras, skriver regeringen. Säkerhetspolisen får utökade resurser för att stärka arbetet mot terrorism. Totalt får utgiftsområdet rättsväsendet ett tillskott på 593 miljoner, varav 283 miljoner ges till Polismyndigheten, 10 miljoner till Säkerhetspolisen och 300 miljoner till utgifter för offentliga försvarare, målsägandebiträdande och rättshjälp i brottmål.

►LÄS MER: Så påverkas du av sänkningen av reporäntan

• Anslaget för utbildning och universitetsforskning minskas med 907 miljoner kronor 2016. Det beror till största delen, 658 miljoner, på att satsningen för att öka antalet anställda i förskolan och på lågstadiet inte slagit så väl ut som regeringen hade hoppats.

Avsatta medel har inte använts i den utsträckning som regeringen räknade med, och kommer nu i stället att tillföras senare år. Därför bedöms utgifterna för att anställa fler förskollärare och lågstadielärare att öka med 329 miljoner kronor både 2017 och 2018.

• Alkoholskatten kommer att höjas vilket innebär att en stor burk Norrlands Guld blir 25 öre dyrare.

"Flera faktorer tyder på en fortsatt hög konsumtionstillväxt", skriver regeringen i budgetpropositionen. "Sammantaget väntas en fortsatt stabil ökning av hushållens konsumtion ge ett relativt stort bidrag till BNP-tillväxten 2016 och 2017".

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro/ TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro