ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är apparaten som kan upptäcka kräksjukan i din närhet

Aron Andersson · 14 Jan 2015
Uppdaterad 14 Jan 2015

Foto: TT / KTH


klar

Artikellänk är kopierad

Kräkvarnaren känner av magsjukevirus precis som brandvarnaren känner av rök. Så ska nya virussensorn användas för att stoppa vinterkräksjukan.

Varje år drabbas en miljon svenskar av vinterkräksjukan enligt Folkhälsomyndigheten. Men snart kan spridningen begränsas. Forskare från KTH i Stockholm tar fram en särskild kräkvarnare som upptäcker viruset i luften.

– Om man exempelvis misstänker ett utbrott på ett sjukhus ska man kunna identifiera om det finns i ventilationssystemet och efter ett utbrott går det att mäta om det är okej att öppna upp en avdelning igen, säger Fredrik Carlborg, projektkoordinator vid KTH, till Metro.

Kräkvarnaren skulle också kunna användas ungefär som en brandvarnare och sitta på platser där viruset lätt kan spridas.

– Den kan sitta och leta efter viruset på ställen som är riskutsatta, äldreboenden eller dagis, där man vill göra något för att dämpa spridningen.

En första prototyp av kräkvarnaren har producerats genom ett europeiskt samarbete och med finansiering från EU. Själva detektorn, med sensordelen, fungerar men först om två år ska en helt fungerande prototyp vara klar, som även kan samla in prover från luften, något som saknas i dagens modell. När den är helt klar ska den testas i fält.

Tekniken bygger på flera befintliga teknologier och en del av projektet går ut på att få tekniken att fungera på ett kostnadseffektivt sätt. Den färdiga produkten kommer däremot inte att bli så billig att den kan säljas till vanliga konsumenter.

– Den kommer vara lite för dyr för det. Det är för svårt att mäta och kommer att kosta lite för mycket, säger Fredrik Carlborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro