ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är apparna som hjälper dig konsumera rätt

David Peterson · 20 Nov 2017
Uppdaterad 20 Nov 2017
Med julshoppingen runt hörnet är det viktigt att planera vad som är värt att köpa och vad som inte är det.

Med julshoppingen runt hörnet är det viktigt att planera vad som är värt att köpa och vad som inte är det. Foto: TT/Pressbild


Årets mest shoppingintensiva period står runt hörnet – en tid då det är lätt att utgifterna drar iväg. Här är fyra appar som hjälper dig hålla koll på kontobalansen och fyra spartips från Andra Farhad, även känd som Börshajen.

klar

Artikellänk är kopierad

Fyra appar som hjälper dig hålla koll

Dreams

Vad är egentligen mest värt, den där nya köksprylen eller att du tar ett steg närmare drömsemestern – det är frågan appen Dreams ställer. Appen säger sig hjälpa dig att spara till olika drömmar. Du kan både spara en summa automatiskt varje månad och föra över extraslantar till ett sparkonto manuellt.

Genom att registrerar dig får du ett nytt sparkonto som kopplas till appen och genom att skippa små som stora vardagsutgifter visar appen vägen mot din dröm.

Gratis och finns för Android och iPhone

Mina Tjänster

Hjälper dig få koll på dina abonnemangskostnader genom att analysera transaktionerna. Appen sammanställer dina olika avtal och jämför med alternativen. Skulle du hitta ett billigare elavtal eller mobilabonnemang kan du byta till det genom appen.

Gratis och finns för Android och iPhone

Tink

En av de vanligaste ”hålla koll på ekonomi-apparna” där du kopplar upp ditt bankkonto eller kort och får diagram, staplar, prognoser och spartips. Du kan skapa egna kategorier för olika typer av utgifter sedan sorterar appen in köpen i rätt kategori. Det går också att ansluta andra banker eller kreditkort till appen så att du kan sköta dina bankärenden i den.

Gratis och finns för Android och iPhone

Spara Kvittot

Den där tröjan som du tycker passar perfekt som julklapp till systerdottern kanske inte alls faller henne i smaken. Appen Spara Kvittot ser till att du slipper rota igenom en låda med gamla kvitton – i stället samlar den betalningsbevisen i telefonen. Fota kvittot eller fråga om affären är ansluten till tjänsten för att spara kvittot.

Gratis och finns för Android och iPhone

pil
Börshajen: Så uppfyller du drömmen

1. Prioritering och planering är a och o.

under dessa tider och spendera pengar på saker vi inte hade tänkt köpa och som vi egentligen inte behöver. Undvik att spontanshoppa! Oftast är spontanköp just spontanköp och det vi så gärna vill ha för stunden klarar vi oss rätt bra utan.Det är enkelt att lockas av alla reor och nu-eller-aldrig-kampanjer 

Skriv en lista på vad du verkligen behöver innan du ger dig ut på stan och håll dig till den listan. Det är viktigt att bli medveten om alla utgifter.

2. Lista vad som är viktigast för dig.

Oavsett hur mycket pengar du tjänar kommer du göra dig av med allt om du inte har någon form av prioriteringslista. Sätt en budget för vad du behöver prioritera varje månad med fokus på det som du behöver och inte på det du vill ha. Du kommer bli förvånad över hur mycket saker du köper som du inte behöver.

3. Det som går ut är viktigare än det som kommer in.

Oavsett hur mycket pengar du tjänar är det viktigaste att hålla koll på dina utgifter. Något som är ännu viktigare är att hålla koll på fasta utgifter. De är djävulens verk! Var försiktig med att binda upp dig på allt för många fasta utgifter.

När du kommit igång med sparandet, fått in det som en rutin varje månad och sätter av pengar för din framtid kommer du därefter kunna njuta av varje konsumerad krona utan att behöva tänka på något annat.

4. Skjut inte upp sparandet, börja bara! 

Det är väldigt vanligt att vilja konsumera istället för att spara och många tycker att det är jobbigt att behöva lägga undan pengar eller spara för framtiden för att det “känns som att man sparar till en annan person”.

Det viktigaste är att komma ihåg att det faktiskt aldrig är för tidigt eller för sent för att ändra ett beteende eller en vana och faktiskt börja spara. För många är tröskeln som högst just vid start.

Källa: Källa: Andra Farhad

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro