ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är appen som "räknar ut" oddsen för att ditt flyg ska krascha

Linnea Carlén · 26 Jan 2015
Uppdaterad 27 Jan 2015
Kommer planet störta? Den här appen säger sig veta svaret.

Kommer planet störta? Den här appen säger sig veta svaret. Foto: TT / Skärmdump Appstore


Riskerar ditt plan att störta? Nu finns en app som säger sig räkna ut oddsen för om du landar helskinnad.

klar

Artikellänk är kopierad

2014 var ett mörkt år sett till antalet dödsfall i flygolyckor. Och med det gånga årets siffor i färskt minne är det kanske inte så konstigt att någon lanserat en app som beräknar oddsen på att planet du sitter i ska krascha.

”Am I going down?”, eller ”Är jag på väg ner?”, är baserad på publicerad flygdata och statistik över rapporterade olyckor, för att ge en indikation på flygsäkerhet.

Så oavsett om du kliver ombord en flygning med fasa för ditt liv eller tar turen 10 000 meter upp i luften med ro, ska du för endast 9 kronor kunna monitorera dina chanser för överlevnad.

Jan Ohlsson, flygexpert och chefredaktör på Travelinsider, är dock skeptisk till appen. – Det finns ju områden som är farligare och flygplatser som är farligare men den räknar inte ut vilken dag och vilket väder. Det finns många listor på säkra och osäkra flygbolag som jag också är skeptisk till eftersom man räknar på så konstiga sätt. Du kan inte bara räkna olyckor på ett flygbolag, du måste till exempel räkna om ett flygbolag är vållande till olyckan eller inte, om den krockar med något annat eller liknande, säger han till Metro.

De här flygbolagen är världens osäkraste

Värt att nämna är att appen utvecklades redan innan den senaste flygolyckan med Air Asia flight QZ8501, som störstade i havet utanför Borneos kust i början av januari. Bolaget är därför tillfällligt borttagna ur flyglistan, enligt appbeskrivningen. 

Utvecklarna bakom denna smått makabra tjänst är även tydliga med att det hela mest är en kul grej i "underhållningssyfte".

– Just på skämt. Vad ska man ha den till? säger Ohlsson, som sedan konstaterar att riskfaktorn med en app som denna är alldeles för stor för att man ska kunna lita på den.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro