ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är Apples nya prylar – och därför ifrågasätts de

Henrik Ek · 21 Mar 2019
Uppdaterad 21 Mar 2019
Metros techredaktör Henrik Ek reflekterar över Apples senaste nyheter.

Metros techredaktör Henrik Ek reflekterar över Apples senaste nyheter. Foto: Pressbild/Apple


Såhär års är det många som frågar sig om Apple är slut som innovationsfabrik. Det är en bra fråga. Metros techredaktör gör ett försök att reda ut läget.

klar

Artikellänk är kopierad

Premissen för frågan om Apple är slut som innovationsfabrik är att det inte kommit någon ”ny Iphone” på länge. Det vill säga en produkt som förändrar människors beteenden och skapar förutsättningar för helt nya affärsmodeller inom en rad sektorer (tänk Uber).

Och det är sant. Det har inte kommit någon ”ny Iphone” sedan just Iphone 2007.

Frågan blir förstås mer aktuell sådana här dagar när Apple går ut och presenterar nyheter.

Den här veckan har vi sett nya datorer i Imac-serien, nya Ipads i de lägre prissegmenten och dessutom en ny utgåva av de trådlösa hörlurarna, Airpods.

Det är gott så, Ipad mini är en publikfavorit som inte uppdaterats på evigheter, men innehåller inget som egentligen är nytt eller inte har funnits i andra produkter tidigare. Bra ärvd teknik från dyrare modeller.

Apples alla Ipads i storleksordning. Från Ipad Pro med 12,9 tums display till Ipad minis 9,7 tum.
Apples alla Ipads i storleksordning. Från Ipad Pro med 12,9 tums display till Ipad minis 9,7 tum.Foto: Pressbild/Apple

Är det den typen av ”nyheter” som gäller nu, frågar sig techisar över hela världen?

Apple har kallat till stort baluns i hemstaden Cupertino på måndag och förväntas släppa en streamingtjänst för tv och film. Kallar vi i alla fall det för innovation?

Vi får väl se på måndag, men om ryktena stämmer bryts inte mycket mer mark än när Tim Cook utmanade Spotify med Apple Music.

Vissa skulle nog nöja sig där och kallt konstatera att Apples innovationer av i dag inte är mer än tweakar av befintliga prylar.

Men en fallgrop här är förstås att kritisera innovation medan det sker. Fråga Microsofts förre vd Steve Ballmer som gjorde ett berömt utspel om just Iphone 2007.

Han önskar nog att han väntat ett tag med det där hånskrattet.

Det är först efter några år du vet vad som ledde till förändring, och en halvny liten Ipad kanske vi inte kommer minnas som det mest sensationella släppet, men processorn i den är redan världsberömd för att dansa runt konkurrenternas motsvarigheter.

Det finns också en möjlighet att Apples nya hjärtfunktioner i Apple Watch (EKG bland annat) är ett första steg mot en helt ny era av hälsoteknik.

Framstegen på AR-området är just nu bara ganska enkla spel, men nyttan kanske kommer visa sig när vi minst anar det?

Face-id verkar inte heller mycket för världen i dag kanske, men det är väldigt smidigt att legitimera sig med sitt ansikte – vem vet vad den funktionen kan komma att utvecklas till?

Vi väntar alla på ”nästa Iphone”. Om någon annan än Apple levererar den? Det är en ännu bättre fråga.

LÄS MER
Exklusiv intervju: Apples vd om svensk innovation, AR och "fake news"
pil
Nyheterna från Apple i veckan

Imac

Den stationära datorn får inga yttre förändringar men kommer att kunna konfigureras med Intelprocessorer med upp till åtta kärnor samt ett Vega-grafikchip. Tillsammans leder det till en möjlig fördubbling i prestanda.

Imac blir därmed bredare i sitt utbud med allt från en mindre 21,5-tumsdator med en enklare display till den mest kraftfulla modellen på 27 tum med 5K-display.

Ipad

Nya versioner av Ipad Air och Ipad Mini ersätter de tidigare modellerna. Båda fungerar nu med Apples penna och har nya displayer samt alla andra funktioner vi känner igen från tidigare handhållna enheter; Display som anpassar ljustemperatur efter omgivning ochA12-processorn med den smarta så kallade ”neural engine” (som gjorde Iphone Xs-modellerna så exceptionellt bra). Uppdateringarna är direkt publikfriande eftersom alla Ipads nu är framtidssäkrade för i alla fall ett par år.

Airpods

Apples trådlösa hörlurar har fått ett nytt chip kallat H1 som ska göra dem snabbare. De lyssnar också på röstkommandon (”Hej Siri”) och det lilla fodralet laddar nu också trådlöst.

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Ek
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro