ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är årets 9 häftigaste prylar – och den största floppen

Aron Andersson · 19 Dec 2014
Uppdaterad 21 Dec 2014

Foto: TT / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Vilka teknikprylar har gjort störst intryck på oss i år? Metros prylexpert listar 2014 häftigaste innovationer (och en riktig flopp).

Foto: Gustav Gräll

Plats 9. Smart tandborste. Oral B White Pro 7000.

Det var bara en tidsfråga innan den smarta tekniken skulle krypa in i våra munnar (på samma tema satsade Google på en smart sked i år). I väntan på den självborstande munnen får vi nöja oss med en (någorlunda) smart tandborste. Här handlar det om att samla statistik kring din munhygien i en mobilapp. Kul koncept, som dock kan behöva finslipas och utvecklas för att bli riktigt användbart. 

Samsung Powerbot VR9000.
Samsung Powerbot VR9000.Foto: Gustav Gräll

Plats 8. Robotdammsugare. Samsung Powerbot VR9000.

Robotdammsugare är inget nytt, men det är sugkraften i Powerbot VR9000. Den lyckas liksom suga upp det mesta. Det blir, som vi säger på göteborgska: ”soperent”. Ja, förutom det som gömmer sig i hörnen då. Där kommer roboten nämligen inte åt ännu. När ingenjörerna löser det lilla problemet kommer vi inte behöva debattera några rut-avdrag längre. Då outsourcar vi städningen till robotsläktet.

Rolling Spider och Jumping Sumo.
Rolling Spider och Jumping Sumo.

Plats 7. Minidrönare. Rolling Spider och Jumping Sumo.

Det finns inte så mycket som förenar ”Rolling spider” med de drönare som fyller de pakistanska luftrummen i tv-serien ”Homeland”, utöver just benämningen drönare. En bättre benämning kunde vara lämplig för den flygande roboten, eftersom det är en betydligt mer lättsam produkt.

Franska Parrot släppte både den flygande ”Rolling spider” och hoppande roboten ”Jumping Sumo” i år och befäste sin plats som ledande inom segmentet mobilstyrda leksaker.

Foto: Aron Andersson

Plats 6. Mobil. Iphone 6.

Årets bästa mobil kom från Apple. Allt de behövde göra var att introducera lite teknik som konkurrenterna haft i sina mobiler länge: större skärm och nfc för att nämna några exempel. Men som så många gånger tidigare handlar det inte alltid om att vara först, bara att vara bäst. Dessutom var ju faktiskt Apple först med en sak: en telefon som böjer sig i fickan.

Xbox One.
Xbox One.Foto: Gustav Hugosson

Plats 5. Spelkonsol. Xbox One.

Så kom äntligen Microsofts konsol till Sverige. Den är både fulare och klumpigare än Playstation 4. Men det spelar ingen roll. Exklusiva titlar och Xbox-lojalitet gör att konsolen är omistlig för alla fans. På spelsidan är det fortfarande upp till bevis både för Microsoft och Sony, men prestandan finns i båda konsolerna, och den här julen är det Xbox tur att visa upp sig.

Plats 4. Läsplatta. Kindle Voyage.

Tänk att något så omodernt som böcker kan kännas så fräscht. Produktbeskrivningar som ”skarp, mörk text som påminner ännu mer om en tryckt sida” eller ”kan läsas i både ljust solsken eller totalt mörker” låter liksom inte precis som högteknologiska landvinningar värdiga 2000-talet.

Men läsplattan Kindle Voyage, alltså en liten svart platta som används för att läsa b-ö-c-k-e-r, är nästan det mest åtråvärda vi sett i prylvärlden i år.

Google Cardboard.
Google Cardboard.

Plats 3. VR-glasögon. Google Cardboard.

En av årets häftigaste prylnyheter är en bit kartong. Oculus Rift, de vida omskrivna VR-glasögonen, är inte längre någon nyhet, trots att de inte släppts i kommersiell version ännu. Men de har gett upphov till en rad efterapare från diverse tillverkare, däribland Google. 

Men sökjätten gjorde en lite roligare tolkning av tekniken som spås få ett större genomslag inom kort. Google Cardboard är helt enkelt en bit kartong som i kombination med din Androidmobil förvandlas till ett par VR-glasögon. Vad kommer härnäst? Instagrambilder vi kan lukta på?

Google Chromecast.
Google Chromecast.

Plats 2. TV-dongel. Chromecast.

TV? Wow... Well, faktiskt! För Chromecast står just för det där tablålösa, användaranpassade, tittande som vi längtat efter. Den lilla dongeln Chromecast, som låter dig strömma video eller musik från mobilen till tv:n, är dock som mest revolutionerande på ett sätt: den kostar bara 300 spänn. Så lite kostar det alltså att förvandla din gamla trista tv till en modern smartburk. Heja.

Amazon Echo.
Amazon Echo.

Plats 1. Amazon Echo

Det är svårt att avgöra om Echo är jättefånig eller helt fantastisk. Jämfört med en dammsugarrobot är Echo en helt annan typ av hemhjälp. Till utseende påminner den inte alls om robotarna vi sett i science fiction-filmer, men desto mer till personligheten.

Enkelt kan det beskrivas som mobilens röstassistent (tänk Siri till Iphone) som plockats ut ur mobilen och fått en fysisk form (en cylinderformad högtalare). Du kan döpa Echo, du kan prata med Echo, du kan be Echo spela musik, du kan be Echo om hjälp med recept, du kan be Echo hålla koll på ditt schema, du kan till och med prata om vädret med Echo. Mer framtid än så här blir det inte. 

Selfiepinne.
Selfiepinne.Foto: TT

Årets flopp. Selfiepinnen.

Den tekniska innovationen i en pinne är helt enkelt inte tillräckligt hög för att kvalificera den för en pryllista. Annars hade selfiepinnen, med sitt breda och folkliga genomslag, så klart haft en självskriven plats i toppen … 

Skoja. 

Vid selfiepinnen går gränsen. Någonstans har putslustigheten gått för långt. I år gjorde den det vid selfiepinnen. Det finns inget småkul med en selfiepinne, bara något djupt oroande.

Ta istället selfiepinnen och använd den för att dra ett streck i sanden. På ena sidan får alla som vill behålla sina selfiepinnar stå, och på den andra ställer sig alla andra. Vilken sida väljer du?

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro