ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är årets hetaste nyupptäckta arter

Mathias Gerdfeldter · 22 Maj 2014
Uppdaterad 23 Maj 2014
Olinguito (Bassaricyon neblina) Den teddybjörnsliknande olinguiton är ett sällsynt fynd: Det är mycket sällan som nya däggdjursarter upptäcks. Olinguiton är en köttätande halvbjörn som lever i andernas dimskogar i Sydamerika.

Olinguito (Bassaricyon neblina) Den teddybjörnsliknande olinguiton är ett sällsynt fynd: Det är mycket sällan som nya däggdjursarter upptäcks. Olinguiton är en köttätande halvbjörn som lever i andernas dimskogar i Sydamerika. Foto: REUTERS/SUNY College of Environmental Science and Forestry


klar

Artikellänk är kopierad

Kommer du ihåg olinguiton? Det teddybjörnsliknande lilla rovdjuret från Sydamerikas dimskogar, som upptäcktes först förra sommaren, toppar listan över årets hetaste nyupptäckta arter.

International Institute for Species Exploration presenterar årligen en topp-tio-lista över de mest häpnandsväckande arterna som har upptäckts den gångna året. Syftet är att uppmärksamma livets mångfald på jorden, och belysa att det bevisligen fortfarande finns så mycket kvar att upptäcka – innan miljöförstöringen och den mänskliga exploateringen gör att det blir för sent. Förra året upptäcktes omkring hela 18 000 nya arter, ur vilka forskarna nu alltså har valt ut tio stycken särskilt värda att lyfta fram.

I bildspelet ovan kan du läsa mer om fem av de nyupptäckta arterna. ►Här kan du lära dig ännu mer

Tinkerbell fairyfly (Tinkerbella nana) 
  Finns feer på riktigt? Denna lilla fefluga (familjen heter så) är endast 0,25 millimeter stor och upptäcktes i skogarna i Costa Rica, Centralamerika.
Tinkerbell fairyfly (Tinkerbella nana) Finns feer på riktigt? Denna lilla fefluga (familjen heter så) är endast 0,25 millimeter stor och upptäcktes i skogarna i Costa Rica, Centralamerika.Foto: REUTERS/SUNY College of Environmental Science and Forestry
Kaweesak's dragon tree (Dracaena kaweesakii) 
  Det må låta som något ur Game of Thrones – men det här drakträdet är väldigt äkta. Träden växer i Thailand och grannlandet Burma, men tros enbart finnas i cirka 2 500 exemplar. Det utrotningshotade trädets största bekymmer är att det bara växer på kalksten, som huggs flitigt för betongtillverkning.
Kaweesak's dragon tree (Dracaena kaweesakii) Det må låta som något ur Game of Thrones – men det här drakträdet är väldigt äkta. Träden växer i Thailand och grannlandet Burma, men tros enbart finnas i cirka 2 500 exemplar. Det utrotningshotade trädets största bekymmer är att det bara växer på kalksten, som huggs flitigt för betongtillverkning.Foto: REUTERS/SUNY College of Environmental Science and Forestry
Leaf-tailed gecko (Saltuarius eximius) 
  Den här lövsvansade geckon är inte enkel att få syn på. Endast ett fåtal exemplar av arten har kunnat observeras, då dess naturliga kamouflage fungerar väldigt effektivt i den steniga regnskogen i norra Australien som den har gjort till sitt hem.
Leaf-tailed gecko (Saltuarius eximius) Den här lövsvansade geckon är inte enkel att få syn på. Endast ett fåtal exemplar av arten har kunnat observeras, då dess naturliga kamouflage fungerar väldigt effektivt i den steniga regnskogen i norra Australien som den har gjort till sitt hem.Foto: REUTERS/SUNY College of Environmental Science and Forestry
Domed land snail (Zospeum tholussum) 
  Denna spöklika snigel saknar ögon. De behövs nämligen inte när man bor en kilometer ner i kroatiska grottsystem. Snigeln är endast två millimeter stor, och rör sig långsamt även för att vara en snigel: endast ett par millimeter i veckan. Forskare misstänker dock att sniglarna gärna låter sig spolas med i underjordiska vattendrag – eller till och med hakar på större djur, såsom fladdermöss – för att kunan förflytta sig lite längre sträckor.
Domed land snail (Zospeum tholussum) Denna spöklika snigel saknar ögon. De behövs nämligen inte när man bor en kilometer ner i kroatiska grottsystem. Snigeln är endast två millimeter stor, och rör sig långsamt även för att vara en snigel: endast ett par millimeter i veckan. Forskare misstänker dock att sniglarna gärna låter sig spolas med i underjordiska vattendrag – eller till och med hakar på större djur, såsom fladdermöss – för att kunan förflytta sig lite längre sträckor.Foto: REUTERS/SUNY College of Environmental Science and Forestry
klar

Artikellänk är kopierad

Mathias Gerdfeldter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro