ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är årets IT-tjejer

Kristoffer Rengfors · 2 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Varje år utser mjukvarujätten Microsoft Sveriges mest framstående IT-tjej. Årets vinnare presenteras den 10 april på Berns i Stockholm. Av 60 ansökande har tre kandidater utsetts, två av dem är kopplade till organisationen Datatjej.– Anledningen till att vi drog igång Årets IT-tjej är att det är svårt att rekrytera tjejer till IT-utbildningar. Situationen är problematisk där antalet sökande sjunker medan IT-branschen ser ett ökat behov av att rekrytera, säger Nils Stadling, utvecklarenvangelist på Microsoft AB i ett uttalande.En av kandidaterna är 22-åriga Helena Mischel som pluggar till civilingenjör i Linköping. – Det känns jätteroligt att bli nominerad. Det här blir en chans för mig att fortsätta med att jobba med att hjälpa tjejer. Att bli nominerad gör att jag blir ett lite mer känt namn och kanske kan bli inbjuden till fler konferenser och liknande. Alla sätt tjejer kan synas på är bra tror jag är bra, säger hon till Metro Teknik.Helena Mischel tror att det finns flera problem som gör att antalet tjejer på landets teknikutbildninger.– Jag tror beror på tre saker. Dels är det nördstämpeln på utbildningar, tjejer vet helt enkelt inte vad det innebär att vara civilingenjör. Sen är unga tjejer väldigt trendkänsliga. Efter IT-kraschen vet tjejer inte om de vågar satsa på IT. Det tredje är att tjejer ofta saknar självkänslan att gå in på ett område där det inte finns så många tjejer.

Här är de nominerade

Sara Brodin

21-åriga Sara Brodin läser till civilingenjör på Lunds Tekniska Högskola med specialinriktning mot inbyggda system och lågnivåprogrammering. Som ordförande i D-Chip, en förening för alla tjejer som läser datateknik och informationsteknik vid LTH, jobbar hon aktivt vid sidan av sina studier för att uppmuntra och underlätta för tjejer att ta för sig i den mansdominerade IT-branschen. Sara har kombinerat sina teknikstudier med studier i psykologi och tyska. 

Helena Mischel

Helena Mischel är 22 år och läser en civilingenjörsutbildning i informationsteknologi vid Linköpings Tekniska Högskola. Redan på gymnasiet tog hon initiativ till extra IT-kurser för tjejer i högstadiet. Hennes engagemang för tjejers möjligheter i IT-branschen har fortsatt under universitetstiden, bland annat som ordförande i tjejföreningen Donna och som projektledare för den nationella konferensen Datatjej 08.

Danwei Tran

Danwei Tran är 23 år och läser för närvarande ett mastersprogram i Interaction Design vid Chalmers i Göteborg. För att uppmuntra fler tjejer att söka tekniska utbildningar och lyckas väl i IT-branschen har Danwei arbetat som studiecoach för IT-teknologerna och varit föreningsaktiv i Tarantella, Chalmers kvinnliga nätverk. Utöver teknikstudierna har Danwei bland annat läst kinesiska, undervisat andra teknikstudenter och arbetar med konferensen Datatjej 09.       

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro