ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är årets sämsta ungdomskommun

Emmelie Wallroth · 3 Dec 2013
Uppdaterad 3 Dec 2013

Emmaboda är Sveriges bästa kommun för ungdomar – och Huddinge är landets sämsta. Det visar en rankning publicerad av KFUM. — Det känns ju inte bra, säger Petra Wahlman, 16, som går gymnasiet i Huddinge.

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Johansson, 16, Jessika Hedenskog, 16, Marko Jankicevic, 18, och Petra  Wahlman, 16, från Huddinge tycker att resultatet är trist. ”Det känns inte  bra. Men jag tycker inte att det är någonting man märker jättemycket. Vi  trivs i skolan och lärarna är bra”, säger Petra Wahlman.
Sara Johansson, 16, Jessika Hedenskog, 16, Marko Jankicevic, 18, och Petra  Wahlman, 16, från Huddinge tycker att resultatet är trist. ”Det känns inte  bra. Men jag tycker inte att det är någonting man märker jättemycket. Vi  trivs i skolan och lärarna är bra”, säger Petra Wahlman.Foto: Lotta Bergseth

För tredje året i rad publicerar KFUM ungdomskommunrankningen, en rankning baserad på tolv nyckeltal som beskriver hur mycket kommunerna satsar ekonomiskt på områden som berör ungdomar.

Det handlar bland annat om skola, bibliotek, kulturverksamhet och fritidsgårdar.

— Det bygger på ekonomiska värden som kommunerna själva rapporterar in, säger Mattias Wihlgaard, tillförordnad generalsekreterare på KFUM.

Enligt honom har kommunerna som legat högt upp på listan de senaste tre åren ”satsat långsiktigt”.

— Man kan inte bara satsa kortsiktigt. Vi tror inte att rankningen speglar hela verkligheten, utan hoppas att den triggar i gång viktiga samtal där man kan fundera på hur man kan skapa bättre förutsättningar för unga, säger Mattias Wihlgaard.

Årets lista toppas av Emmaboda – och längst ner hamnar Huddinge.

— Det känns ju inte bra. Men jag tycker inte att det är någonting man märker jättemycket. Vi trivs i skolan och lärarna är bra, säger Petra Wahlman, 16, som går gymnasiet i Huddinge.

Någonting eleverna däremot saknar i Huddinge är mer att göra på fritiden.

— Vi har inget att göra. Man sitter och hänger någonstans bara, säger Marko Jankicevic, 18. 

Trots det dåliga resultatet ser man på Huddinge kommun ljust på framtiden. 

— Det är naturligtvis jättetråkigt att vi hamnar sist, men samtidigt håller vi på med stora satsningar som kommer nästa år. Så nästa år är jag helt övertygad om att vi kommer åka upp på listan, säger Vibeke Bildt (FP), ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Huddinge. 

Av våra 290 kommuner hamnar Stockholm på plats 134, Göteborg på plats 202 och Malmö på plats 71.

Att storstäderna inte ligger i topp tror Mattias Wihlgaard på KFUM har att göra med att invånarna kan röra sig mycket till närliggande kommuner. 

— Kommunen väljer att kanske inte satsa på en simhall till exempel, eftersom att det ligger en några hundra meter bort i grannkommunen, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro