ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är årets största flippar och floppar

metro · 15 Dec 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Flipp politik: Genombrottet i hallandsåsen Efter 18 år av skandaler tog sig tunnelborrarna igenom Hallandsåsen i augusti. Det innebär inte att det kommer att köra tåg i tunneln någon gång snart. Men det betyder en liten seger för dem som en gång fatalt underskattade problemen och tog beslutet om en tunnel mellan Halland och Skåne. För precis som Ines Uusmann tyckte: Kan man åka till månen, så borde man också klara av att bygga en tunnel.

Flipp politik: Genombrottet i hallandsåsen Efter 18 år av skandaler tog sig tunnelborrarna igenom Hallandsåsen i augusti. Det innebär inte att det kommer att köra tåg i tunneln någon gång snart. Men det betyder en liten seger för dem som en gång fatalt underskattade problemen och tog beslutet om en tunnel mellan Halland och Skåne. För precis som Ines Uusmann tyckte: Kan man åka till månen, så borde man också klara av att bygga en tunnel.


klar

Artikellänk är kopierad

2010 har präglats av arga finska fåglar, sociala nätverk och slumpmässiga snoppar. Men också allvarligare saker, som missade innovationsstrategier och blottlagda politiska skandaler. Metro Teknik har valt favoriter och fadäser som glatt oss eller gjort oss upprörda det senaste året.

Flopp politik: Innovationsstrategin 
 Alliansen lovade innovationsstrategi efter valet 2010. Och det löftet tänker näringsminister Maud Olofsson hålla – lagom till nästa val 2014. Hittills har regeringen varit för upptagen med att rädda bilindustrin. 
 Kritikerna är inte nådiga och talar om fyra år av tappad konkurrenskraft och att Sverige hamnar efter resten av EU och länder i Asien som är bättre på att samordna sina innovationssatsningar.
Flopp politik: Innovationsstrategin Alliansen lovade innovationsstrategi efter valet 2010. Och det löftet tänker näringsminister Maud Olofsson hålla – lagom till nästa val 2014. Hittills har regeringen varit för upptagen med att rädda bilindustrin. Kritikerna är inte nådiga och talar om fyra år av tappad konkurrenskraft och att Sverige hamnar efter resten av EU och länder i Asien som är bättre på att samordna sina innovationssatsningar.
Flipp person: Mark Zuckerberg 
 Filmen ”The social network” var inte helt smickrande för Facebookgrundaren men den har hjälpt honom att få ett publikt genombrott. Med 500 miljoner användare i sitt sociala nätverk är han utan tvekan en av världens mest inflytelserika personer. 
 Under året har han dessutom spelat sig själv i ett avsnitt av ”The Simpsons” och hamnat i topp på Vanity Fairs lista över årets mest inflytelserika.
Flipp person: Mark Zuckerberg Filmen ”The social network” var inte helt smickrande för Facebookgrundaren men den har hjälpt honom att få ett publikt genombrott. Med 500 miljoner användare i sitt sociala nätverk är han utan tvekan en av världens mest inflytelserika personer. Under året har han dessutom spelat sig själv i ett avsnitt av ”The Simpsons” och hamnat i topp på Vanity Fairs lista över årets mest inflytelserika.
Flopp person: Carl-Henric Svanberg 
 ”I hear comments sometimes that large oil companies are greedy companies that don't care, but that is not the case at BP. We care about the small people.” Det var uttalandet som sänkte svenskt näringslivs starkast lysande internationella fixstjärna. Som styrelseordförande i BP efter ett gigantiskt oljeutsläpp i Mexikanska golfen krävs ett bättre smort munläder hos Carl-Henrik Svanberg.
Flopp person: Carl-Henric Svanberg ”I hear comments sometimes that large oil companies are greedy companies that don't care, but that is not the case at BP. We care about the small people.” Det var uttalandet som sänkte svenskt näringslivs starkast lysande internationella fixstjärna. Som styrelseordförande i BP efter ett gigantiskt oljeutsläpp i Mexikanska golfen krävs ett bättre smort munläder hos Carl-Henrik Svanberg.
Flipp händelse: Wikileaks-läckor 
 Oavsett vad du tycker om uppgifterna som spridits av Wikileaks, eller huruvida det var rätt eller fel att sprida dem, så är en sak säker: Om organisationens mål är att få maximal uppmärksamhet för sina källors uppgifter, så har de lyckats i år. Knappt ens en dag har passerat i höst utan att Wikileaks varit i fokus. Första avknoppningen, Openleaks, har nu haft premiär och vi väntar med spänning på vad som händer nästa år.
Flipp händelse: Wikileaks-läckor Oavsett vad du tycker om uppgifterna som spridits av Wikileaks, eller huruvida det var rätt eller fel att sprida dem, så är en sak säker: Om organisationens mål är att få maximal uppmärksamhet för sina källors uppgifter, så har de lyckats i år. Knappt ens en dag har passerat i höst utan att Wikileaks varit i fokus. Första avknoppningen, Openleaks, har nu haft premiär och vi väntar med spänning på vad som händer nästa år.
Flopp händelse: Den okrockbara Volvon krockade 
 Inte sedan Jasplanet lekte jordfräs inför kamerorna i februari 1989 har svensk industri stått för ett lika pinsamt haveri som Volvo när de lät sin nya självbromsande bil köra rakt in i en lastbil inför 120 församlade journalister i Göteborg. Bilen, som egentligen ska stanna själv, körde utan att bromsa rakt in i hindret medan Volvos speaker på plats förklarade att det inte var så det var tänkt.
Flopp händelse: Den okrockbara Volvon krockade Inte sedan Jasplanet lekte jordfräs inför kamerorna i februari 1989 har svensk industri stått för ett lika pinsamt haveri som Volvo när de lät sin nya självbromsande bil köra rakt in i en lastbil inför 120 församlade journalister i Göteborg. Bilen, som egentligen ska stanna själv, körde utan att bromsa rakt in i hindret medan Volvos speaker på plats förklarade att det inte var så det var tänkt.
Flipp mobil: Samsung Galaxy S 
 Trots succén med Iphone 4 så är 2010 Androidens år. Och bland dem som säljer bäst hittar vi Galaxy S från Samsung. Med design som påminner om gamla Iphone, stark processor och fin Amoledskärm har den charmat många, till och med Google själva som gett Samsung i uppgift att ta fram deras nya referenstelefon i Nexusserien.
Flipp mobil: Samsung Galaxy S Trots succén med Iphone 4 så är 2010 Androidens år. Och bland dem som säljer bäst hittar vi Galaxy S från Samsung. Med design som påminner om gamla Iphone, stark processor och fin Amoledskärm har den charmat många, till och med Google själva som gett Samsung i uppgift att ta fram deras nya referenstelefon i Nexusserien.
Flopp mobil: Nokia N8 
 N8 var telefonen som skulle ge Nokia och Symbian glansen åter och ta tillbaka initiativet från Google och Apple. Därför var besvikelsen monumental när telefonen till slut kom ut på marknaden. Det faktum att telefonen har den kanske bästa mobilkameran någonsin kan inte dölja att Nokia tappat initiativet mot konkurrenterna.
Flopp mobil: Nokia N8 N8 var telefonen som skulle ge Nokia och Symbian glansen åter och ta tillbaka initiativet från Google och Apple. Därför var besvikelsen monumental när telefonen till slut kom ut på marknaden. Det faktum att telefonen har den kanske bästa mobilkameran någonsin kan inte dölja att Nokia tappat initiativet mot konkurrenterna.
Flipp pryl: Surfplattan 
 Ericsson försökte lansera produktkategorin med sin Screen Phone HS210 redan vid sekelskiftet. Också Nokia har gjort sina försök. Men först när Apple gav sig in i leken tidigare i år har surfplattan blivit något att räkna med. Sedan april när Ipad började säljas har det lanserats ett otal plattor från andra tillverkare. Men Ipad är fortfarande den som definierar kategorin.
Flipp pryl: Surfplattan Ericsson försökte lansera produktkategorin med sin Screen Phone HS210 redan vid sekelskiftet. Också Nokia har gjort sina försök. Men först när Apple gav sig in i leken tidigare i år har surfplattan blivit något att räkna med. Sedan april när Ipad började säljas har det lanserats ett otal plattor från andra tillverkare. Men Ipad är fortfarande den som definierar kategorin.
Flopp pryl: 3D-tv 
 2010 var året då allt skulle vara i 3D. Nintendo presenterade sin 3D-konsol, biofilmer visades i 3D, 3D-skrivare introducerades och tv-apparater utrustades med 3D. 
 Men höga priser och fåniga glasögon blev för mycket för köparna och försäljningen av 3D-tv tog aldrig fart. En undersökning visade att fler var intresserade av att köpa 3D-tv innan de testat den än efter. Det kanske säger något om teknikens mognad.
Flopp pryl: 3D-tv 2010 var året då allt skulle vara i 3D. Nintendo presenterade sin 3D-konsol, biofilmer visades i 3D, 3D-skrivare introducerades och tv-apparater utrustades med 3D. Men höga priser och fåniga glasögon blev för mycket för köparna och försäljningen av 3D-tv tog aldrig fart. En undersökning visade att fler var intresserade av att köpa 3D-tv innan de testat den än efter. Det kanske säger något om teknikens mognad.
Flipp mötesplats: Chattroulett 
 Facebook och dejtingsajter i all ära. Men ville du träffa nya människor på nätet fanns det bara ett alternativ i år, chattroulett. En rysk 17-årig hackare ligger bakom den lika enkla som geniala idén. Låt två slumpvalda personer träffa varandra på nätet i en videochatt. Om du bortser från alla nakna snoppar och blottare (eller inte) så är sajten väldigt trevlig fredagsunderhållning.
Flipp mötesplats: Chattroulett Facebook och dejtingsajter i all ära. Men ville du träffa nya människor på nätet fanns det bara ett alternativ i år, chattroulett. En rysk 17-årig hackare ligger bakom den lika enkla som geniala idén. Låt två slumpvalda personer träffa varandra på nätet i en videochatt. Om du bortser från alla nakna snoppar och blottare (eller inte) så är sajten väldigt trevlig fredagsunderhållning.
Flopp mötesplats: Lunarstorm, Skunk 
 Det är kanske inte Lunarstorms fel, eller Skunks. Det är Facebooks. Med Zuckerbergs dominans var det få andra sociala nätverk som hade en chans på nätet i år. Ändå  borde de svenska alternativen kanske ha insett detta tidigare, och gjort något åt saken. LS8, Lunarstorms nya, bantade satsning känns inte som en given succé. Räddningen kan vara kopplingen till Facebook.
Flopp mötesplats: Lunarstorm, Skunk Det är kanske inte Lunarstorms fel, eller Skunks. Det är Facebooks. Med Zuckerbergs dominans var det få andra sociala nätverk som hade en chans på nätet i år. Ändå  borde de svenska alternativen kanske ha insett detta tidigare, och gjort något åt saken. LS8, Lunarstorms nya, bantade satsning känns inte som en given succé. Räddningen kan vara kopplingen till Facebook.
Flipp företag: Mojang Specifications 
 Spelet ”Minecraft” är i alfaaversion tills nu på måndag. Trots det har Markus Persson och hans företag Mojang sålt nästan 750 000 exemplar av sitt spel direkt för nedladdning på nätet. Det betyder inkomster på drygt 70 miljoner kronor. Inte illa för ett företag som tills nyss bestod av en person och drevs som enskild firma. Spelet beskriver skaparen själv som att ”placera byggblock samtidigt som du flyr från spöken”.
Flipp företag: Mojang Specifications Spelet ”Minecraft” är i alfaaversion tills nu på måndag. Trots det har Markus Persson och hans företag Mojang sålt nästan 750 000 exemplar av sitt spel direkt för nedladdning på nätet. Det betyder inkomster på drygt 70 miljoner kronor. Inte illa för ett företag som tills nyss bestod av en person och drevs som enskild firma. Spelet beskriver skaparen själv som att ”placera byggblock samtidigt som du flyr från spöken”.
Flopp företag: Statens Järnvägar 
 Trots att SJ är punktligare än flyget är det tåget som alla klagar på. Ledningen skyller ifrån sig och knappast något fenomen är populärare än att sprida sitt hat över på Twitter och Facebook. Att ha ett Twitter­konto där de anställda slutar twittra lagom till att rusningstrafiken börjar varje dag räcker knappast som pr-strategi. Nästa år hoppas vi på en rejäl uppryckning från det miljöeffektivaste transportsättet.
Flopp företag: Statens Järnvägar Trots att SJ är punktligare än flyget är det tåget som alla klagar på. Ledningen skyller ifrån sig och knappast något fenomen är populärare än att sprida sitt hat över på Twitter och Facebook. Att ha ett Twitter­konto där de anställda slutar twittra lagom till att rusningstrafiken börjar varje dag räcker knappast som pr-strategi. Nästa år hoppas vi på en rejäl uppryckning från det miljöeffektivaste transportsättet.
Flipp tjänst: SVT Play i mobilen 
 I år lyckades tv-kanalerna med det som tidningarna misslyckades med, bra appar till mobilen. SVT gick i bräschen för utvecklingen och TV4 följde efter, liksom Kanal 5. Det finns fortfarande en del att önska när det gäller rättigheter att visa samma material i mobilen som på webben och vanliga tv:n, men så här i vintertid är det utmärkt att titta på julkalendern på bussen till jobbet.
Flipp tjänst: SVT Play i mobilen I år lyckades tv-kanalerna med det som tidningarna misslyckades med, bra appar till mobilen. SVT gick i bräschen för utvecklingen och TV4 följde efter, liksom Kanal 5. Det finns fortfarande en del att önska när det gäller rättigheter att visa samma material i mobilen som på webben och vanliga tv:n, men så här i vintertid är det utmärkt att titta på julkalendern på bussen till jobbet.
Flopp tjänst: Google Wave 
 När Google började dela ut konton till Google Wave för drygt ett år sedan visste hajpen inga gränser. Analytikerna trodde på Facebookliknande succé. Men något gick fel. I augusti i år meddelade Google att Wave inte lever upp till förväntningarna och att utvecklingen stoppas. Mannen bakom, danskenLars Rasmussen, slutade och började på Facebook.
Flopp tjänst: Google Wave När Google började dela ut konton till Google Wave för drygt ett år sedan visste hajpen inga gränser. Analytikerna trodde på Facebookliknande succé. Men något gick fel. I augusti i år meddelade Google att Wave inte lever upp till förväntningarna och att utvecklingen stoppas. Mannen bakom, danskenLars Rasmussen, slutade och började på Facebook.
Flipp spel: Angry Birds 
 Fem år av utveckling och flotta bilar i all ära. Men ”Grand Turismo 5” får se sig slaget av arga finska fåglar och gröna fylleskrattande grisar. Rovio har hittat det där lilla extra som gör att man bara måste försöka en gång till och dessutom perfekt anpassat för pekskärm. Nästa år lovar de att bli lika stora som Mario. Vi får se hur det går med den saken.
Flipp spel: Angry Birds Fem år av utveckling och flotta bilar i all ära. Men ”Grand Turismo 5” får se sig slaget av arga finska fåglar och gröna fylleskrattande grisar. Rovio har hittat det där lilla extra som gör att man bara måste försöka en gång till och dessutom perfekt anpassat för pekskärm. Nästa år lovar de att bli lika stora som Mario. Vi får se hur det går med den saken.
Flopp spel: Harmonix 
 Vi älskar ”Rock band”. Vi älskar det sedan första versionen, när vi bjöd in Lars Adaktusson att spela The Clash i Metro Teknik på TV8. Vi älskar uppföljarna också. Vi älskar ”Rock band 2”, ”Beatles rock band” och ”Rock band 3”. Tyvärr gjorde inte alla potentiella kunder det. Och tyvärr innebär det kris för spelutvecklaren Harmonix. Nu vill ingen ha med dem att göra.
Flopp spel: Harmonix Vi älskar ”Rock band”. Vi älskar det sedan första versionen, när vi bjöd in Lars Adaktusson att spela The Clash i Metro Teknik på TV8. Vi älskar uppföljarna också. Vi älskar ”Rock band 2”, ”Beatles rock band” och ”Rock band 3”. Tyvärr gjorde inte alla potentiella kunder det. Och tyvärr innebär det kris för spelutvecklaren Harmonix. Nu vill ingen ha med dem att göra.
Jonas Ryberg, nyhetschef.
Jonas Ryberg, nyhetschef.

Så tycker vi om året som gått

Smarta mobiler blev billiga

2010 är året då den smarta datorlika telefonen plötsligt hamnade i budgetklassen.

Med hjälp av Googles operativsystem Android kan vilken mobiltillverkare som helst få ut en billig pekskärmsmobil på marknaden som har ett helt okej gränssnitt och tillgång till en uppsjö av appar via Android Market.

Google har gjort för mobilvärlden vad Microsoft en gång gjorde för pc-branschen och flyttat fokus från tillverkaren av hårdvaran till operativsystemet. Det ger utrymme för mobilföretag med lägre marginaler, mindre etablerade varumärken och benhård priskonkurrens.

En utmaning minst lika stor som Apples Iphone för de klassiska mobiljättarna som Nokia och Sony Ericsson.  

Mary Örnborg, karriärredaktör.
Mary Örnborg, karriärredaktör.

Året då taken rasade ner

Året började med kyla och att massor av snö låg som ett tjockt täcke över landet från norr och hela vägen till söder.  Och det blev den längsta vintern i mannaminne. 

Och det fanns stunder då man misströstade och tänkte att nu har istiden kommit för att stanna. Men det var inte bara vårt vintertålamod som prövades.

I slutet på januari började de första rapporterna komma in att tak hade rasat in på grund av de tunga snömassorna – trodde man. Men snömassorna avslöjade snarare slarv, konstruktionsfel och dåliga kontroller av byggnaderna.

Röster höjdes att kompetensen måste höjas bland byggtekniker och besiktningsmän. Nu är det vinter igen – i hela landet. Och hur gick det med kompetenshöjningen i byggteknikbranschen?

Ola Jacobsen, reporter.
Ola Jacobsen, reporter.

Systemkamerorna krympte

Tekniken har hunnit ikapp de stora kameratillverkarna.

Innovativa företag som Olympus och Panasonic såg möjligheten att utnyttja tekniken och bygga mindre och bättre systemkameror.

Genom att låta kamerans processor sköta autofokusen genom så kallad kontrast-   autofokus, precis som i kompaktkameror, kan hela spegelreflexkonstruktionen rationaliseras bort och objektivet flyttas närmare sensorn.

Det gör det möjligt att krympa alla delar och bygga dramatiskt mycket mindre systemkameror.  Det som vid årets början var ett gemensamt projekt för två tillverkare har vuxit till tre konkurrerande system.

Det enda som fortfarande saknas är jättarna Canon och Nikons svar.

Aron Andersson, webbredaktör.
Aron Andersson, webbredaktör.

Vi såg Zuckerberg som autist

Under året som gått har naturkatastrofer drabbat länder som Haiti (230 000 döda) och Pakistan (1 600 döda, 13,8 miljoner drabbade). Men ett askmoln lärde oss att även vi i västvärlden kan drabbas (oräkneliga semesterresor inställda).

I år fick vi också se Mark Zuckerberg framställd som en framgångsgirig autist, påhejad av Justin Timberlake i ”The social network”. Men vi blev dessutom varse att han har ett ”social conscience” när han nu lovat att skänka bort halva sin förmögenhet till välgörenhet.

Initiativet The Giving Pledge är initierat av Warren Buffet och Bill Gates.

Så, vi kan klaga på svaga sekretessinställningar och bristande integritetsskydd på en sajt där vi själva valt att gå med i. Men den där typen av givmildhet kan ibland behövas.

Fanny Lundstedt, redigerare.
Fanny Lundstedt, redigerare.

Rubrikerna jag minns

Som redigerare är jag barnsligt förtjust i rubriker. Här är några favoriter från 2010:

”Jag kan inte skriva om teknik mer” (Vår krönikör Sofia Talvik tar farväl med motiveringen att det är omöjligt att skriva intressant om teknik);

”Här skapas konstgjort kött” (Följdes av högintressant diskussion på redaktionen ­– skulle man äta människokött?); 

”Telias räkning till Ted: 190 000 kronor” (Stackars stackars Ted!”);

”Äntligen! Svensk teknik gör flygplansmaten god” (Här tog jag nog i lite); 

”Stjärn­regissörens val för HD-filmning” (Duktiga praktikant-Olle fick Andreas Öhman att ställa upp och provfilma);

”Mark Zuckerberg är en ond människa”(Johan Staël von Holstein marknadsför sitt nya företag.) Och slutligen, min absoluta favoritrubrik:

”Hota dig till högre lön”.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro