ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är årets vinnare i Metro Tech Challenge

Aron Andersson · 22 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Olof Andreassen, Tomas Abrahamsson, Oskar Jonsson, Daniel Nilsson och Susanne Wiklund Lindström på Umbio firar vinsten i Metro Tech Challenge.

Olof Andreassen, Tomas Abrahamsson, Oskar Jonsson, Daniel Nilsson och Susanne Wiklund Lindström på Umbio firar vinsten i Metro Tech Challenge. Foto: Björn Wanhatalo


klar

Artikellänk är kopierad

Med infraröd kamera kollar de kvaliteten på mjölken. Umbio är årets vinnare i Metro Tech Challenge

Årets vinnare av Metro Tech Challenge och prissumman på 50 000 kronor är Umbio från Umeå.– Det känns jättekul, säger Oskar Jonsson, vd.Umbio utvecklar mjukvara som kan räkna ut fetthalt, proteinhalt och vattenhalt i olika organiska produkter.– Kvalitetskontroll är det huvudsakliga användningsområdet. Tekniken läser av informationen på processband, för ostar, bär eller lim. Det fungerar för allt ifrån mejeri till läkemedel. Vår teknik får ut ett kemiskt fingeravtryck som kunden inte alls har kunskap om i dag.

Umbio har utvecklat två mjukvaror som analyserar och förutsäger egenskaperna utifrån bildmaterial och samarbetar med ett företag i Finland som tillverkar kameror för infrarött ljus.– Kamerorna registrerar det som framträder i det närinfraröda ljuset där ganska många våglängder ingår, inte det vi ser med vanliga ögat.

Analyserna kan reducera kostnader inom många olika branscher. Oskar Jonsson tar exemplet med industrier som använder en torkprocess, där vattenhalten är avgörande för hur utrustningen optimeras.

Företaget har sex anställda, varav de flesta arbetar i Umeå där de tidigare varit knutna till inkubatorn Uminova. Ursprunget till Umbios teknik är forskning inom multivariatanalys vid Umeå universitet. Deras mål är att hitta en marknad över hela världen.– I förra veckan fick vi igenom ett laboratorium i Sydafrika. Där används vår utrustning för att studera vindruvor, fisk men även tabletter inom läkemedelsindustrin.

En annan är målgrupp är universitet och högskolor där tekniken kan användas i forskning. I uppskalad version kan utrustningen sitta på flygplan och användas för stora landområden men den fungerar lika bra vid mindre tillämpningar.– Vi levererar också ett miniatyrbälte som går att använda i liten skala om någon vill testa till exempel jordprover eller majs.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro