ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är bäst att sitta under resan – om du vill överleva en krasch

Niklas Sandberg · 9 Dec 2015
Uppdaterad 9 Dec 2015
Här sitter du säkrast på de olika fordonen.

Här sitter du säkrast på de olika fordonen. Foto: TT


Bil, buss, tåg, båt och flyg. Vi kan använda oss av flera av dessa fordon när vi är ute och reser men frågan är dock var det är som säkrast att sitta? Metro reder ut.

klar

Artikellänk är kopierad

När det gäller bilen, som är vårt vanligaste fortskaffningsmedel, menar Transportstyrelsen att den säkraste platsen för dig att sitta på är mittenplatsen, under förutsättning att platsen har trepunktsbälte och nackskydd.

– Då är man längst ifrån dörrarna ifall man krockar med ett annat fordon, säger Henrik Olars, pressansvarig för väg- och järnvägsavdelningen vid Transportstyrelsen.

►LÄS MER: Många skadas på Stockholms bussar

Bilen anses vara som farligast att sätta sig i när man är trött, onykter eller har medicinska åkommor som påverkar uppmärksamheten.

När det kommer till att åka buss anses den största risken vara när man står upp.

– Framför allt om du är gammal och har lite dålig balans. Man ska även undvika bussen vid kraftig stadstrafik som vid rusningstid, säger Therese Malmström, regional samordnare på väg- och järnvägsavdelningen vid Transportstyrelsen.

Bästa platsen att sitta på är långt bak i bussen, särskilt vid en frontalkrock. Det framgår av Socialstyrelsens rapport ”Stora busskrascher 1997–2007”, skriver Aftonbladet. Det är dessutom bättre att sitta på vänster sida, eftersom bussar som kör av vägen och välter oftar landar på höger sida.

När det kommer till tåg kan det sägas att det inte direkt finns någon säker plats då de flesta platser är farliga vid en olycka, enligt Transportstyrelsen. 

►LÄS MER: Minst tio döda i fransk tågolycka

För den som åker mycket båt i form av mindre fartyg och mindre fritidsbåtar rekommenderas att man sitter i sittbrunnen där man anses väl skyddad från fall överbord.

– Att åka i fart sittande framme på fördäck kan vara riktigt farligt. Den som åker i riskerar att bli påkörd av båten och hamna i propellern, säger Eva-Mari Löfqvist vid sjö- och luftfartsavdelningen vid Transportstyrelsen.

För den som gillar att bege sig ut till havs men gärna väljer större båtar som passagerarfartyg anses samtliga platser vara lika säkra, enligt Transportstyrelsen, eftersom alla har samma krav på säkerhet.

– För både mindre båtar och större fartyg är det som farligast att ge sig av vid storm, särskilt på vintern och särskilt för de mindre båtarna, säger Eva-Mari Löfqvist.

►LÄS MER: Flera drunknade när båtar sjönk

Sist men inte minst kan sägas att flygplanet som fordon att ta sig runt med fortfarande anses vara det mest säkraste, inte bara statistiskt sett. Alla platser på ett plan anses ha hög säkerhet.

– Dagens passagerarflygplan är certifierade för att klara en nödutrymning från alla platser. Nödutgångar och säkerhetsutrustning är jämnt fördelade över kabinen, säger Eva-Mari Löfqvist.

Det anses vara som sämst att flyga vid dåligt väder, men det är dock sällan som ett flygplan gör det eftersom tester och bedömningar görs inför varje flygning. Anses vädret vara för riskabelt flyger man inte.

►LÄS MER: Han mötte sin dubbelgångare – på flygstolen bredvid

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro