ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är bästa filmerna på HBO Nordic 2017

Aron Andersson · 14 Feb 2017
Uppdaterad 14 Feb 2017

Foto: Rex / Montage


Tusentals titlar att välja mellan och bara skit att se. Vissa kvällar kan helt försvinna i planlöst bläddrande bland det överväldigande streamingutbudet. Men bryt inte ihop. Metro rycker ut, och listar filmerna du borde ge en chans. Här är HBO Nordics guldkorn.

klar

Artikellänk är kopierad

LÄS MER: Här är bästa filmerna på Netflix 2017

LÄS MER: Här är bästa filmerna på Viaplay 2017

LÄS MER: Här är bästa filmerna på C More 2017

För lättsamt umgänge

Foto: Rex / Montage

”Släkten är värst” (2000). Fånigt om en mardröm till svärföräldrar som ändå är betydligt mer underhållande än de onödiga uppföljarna.

”The 40-year-old virgin” (2005). En modern klassiker av Judd Apatow med Steve Carell som hunnit fylla 40 men inte hunnit ligga.

”Hot fuzz” (2007). Simon Pegg och hans vänner slog igenom med dunder och brak i nördkretsar med zombiekomedin ”Shaun of the dead”. Detta är den andra, fristående, delen i den så kallade Cornetto-trilogin, som lämnar zombiegenren för att (kärleksfullt) parodiera snutfilmen istället.

”The big lebowski” (1998). Mycket bättre och roligare blir det inte än i bröderna Coens klassiska ironiska film noir i bowling-miljö.

”Shakespeare in love” (1998). Oscarsbelönat om William Shakespeares eget kärleksliv, naturligtvis välfyllt av blinkningar till hans egna pjäser.

För en nagelbitare

Foto: Rex / Montage

”Shutter island” (2010). Förvirrande psykologisk deckare när Leonardo DiCaprio besöker ett mentalsjukhus i jakt på försvunnen patient.

”Lida” (1990). Stephen King-baserad skräck om författaren som blir tillfångatagen av ett av sina största fans. Kathy Bates vann en Oscar för sin huvudroll.

”Red dragon” (2002). Andra gången denna bok, om bland annat Hannibal Lecter, filmatiseras. Den utspelas före både ”När lammen tystnar” och ”Hannibal”.

”Låt den rätte komma in” (2008). Tomas Alfredsons filmatisering av John Ajvide Lindqvists vampyrroman utspelar sig precis som boken i Blackeberg.

”Catch me if you can” (2002). Verklighetsbaserat om en av historiens skickligaste bedragare, där Steven Spielberg skapar stor spänning av katt- och råttajakten mellan Leonardo DiCaprio och Tom Hanks.

”Elephant” (2003). Tydligt inspirerat av skolskjutningen i Columbine som kommer obehagligt nära både offer och gärningsmän.

För finsmakare

Foto: Rex / Montage

”American splendor” (2003). Baserat på serietidningen med samma namn som är en självbiografisk skildring av Harvey Pekar, spelad av Paul Giamatti.

”Annie Hall” (1977). Många ”Star wars”-fan blev besvikna när denna film vann bästa film på Oscarsgalan, men klassikerstatusen är svår att komma ifrån.

”I huvudet på John Malkovich” (1999). Bisarrt, men genialt, från manusförfattaren Charlie Kaufmans hjärna, om att hitta en dörr in i skådespelaren John Malkovich hjärna.

”The good, the bad and the ugly” (1966). Spaghettiwestern med obestridlig klassikerstatus där Morricones musik och filmens foto är i perfekt samklang.

”De 12 apornas armé” (1995). Monty Python-medlemmen Terry Gilliams science fiction om en framtid där stora delar av mänskligheten utrotats av ett dödligt virus.

”Eternal sunshine of the spotless mind” (2004). Jim Carrey och Kate Winslet vill radera sitt dåliga förhållande ur minnet och vänder sig till en klinik som gör just det.

För adrenalintörstande

Foto: Rex / Montage

”Cloverfield” (2008). Fiktiv hemmavideo på när ett monster attackerar New York.

”Cowboys & aliens” (2011). Titeln säger allt. Ett av de sjukaste uppläggen sedan ”Snakes on a plane”, men baserat på serietidningen med samma namn.

”Hellboy II: The golden army” (2008). Också serietidningsbaserat med en perfekt Ron Perlman i titelrollen. Möjligtvis inte riktigt lika vass som första filmen i serien.

”The Bourne Identity” (2002). Matt Damon som hemlige agenten Jason Bourne som tappat minnet och försöker förstå vem han är.

”Minority report” (2002). Modern science fiction-klassiker som är genomgående bra undantaget ett bedrövligt gästspel från Peter Stormare.

För hela familjen

Foto: Rex / Montage

”Coraline och spegelns hemlighet” (2009). En äkta dockfilm gjord med stop motion i stället för datoranimering. Om 11-åriga Coraline som hittar en dörr till en annan värld.

”Sagan om Despereaux” (2008). Kändistätt i rollistan på detta animerade äventyr om musen Despereaux var längtan efter äventyr är omättlig.

”Två tigerbröder” (2004). Om två tigrar, som är bröder. Kanske inte superhöjdare men relativt mysig och en av få titlar som finns att välja på.

LÄS MER: Här är bästa filmerna på Netflix 2017

LÄS MER: Här är bästa filmerna på Viaplay 2017

LÄS MER: Här är bästa filmerna på C More 2017

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro