ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är bedrägerierna du ska se upp för i sommar

Fredrik Tideman · 17 Jul 2014
Uppdaterad 17 Jul 2014
Fishingmejl Så kallade fishingmejl vill åt dina kontouppgifter, vilket stora aktörer aldrig ber om via mail enligt Ditte Westin på Polisen. De senaste veckorna har det dykt upp mail som ser ut att komma från bland andra Swedbank, Netflix och Blocket.

Fishingmejl Så kallade fishingmejl vill åt dina kontouppgifter, vilket stora aktörer aldrig ber om via mail enligt Ditte Westin på Polisen. De senaste veckorna har det dykt upp mail som ser ut att komma från bland andra Swedbank, Netflix och Blocket. Foto: TT


Flera bluffmejl sprids just nu och under sommaren ökar lägenhetsbedrägerierna. Här är bluffarna du ska se upp för.

klar

Artikellänk är kopierad

Lägenhetsbluffar 
  Gör noggrann research innan du skriver på ett kontrakt om att hyra en lägenhet eller ett rum. Många vill hyra rum eller lägenhet under semestern eller för att börja plugga, bedragarna utnyttjar den ökade efterfrågan.
Lägenhetsbluffar Gör noggrann research innan du skriver på ett kontrakt om att hyra en lägenhet eller ett rum. Många vill hyra rum eller lägenhet under semestern eller för att börja plugga, bedragarna utnyttjar den ökade efterfrågan.Foto: TT
Annonsbluffar 
  Bluffare på köp och sälj-sajter är den vanligaste typen av bedrägerier. Efter att du har betalat för varan är säljaren plötsligt okontaktbar, och någon vara har med största sannolikhet aldrig funnits.
Annonsbluffar Bluffare på köp och sälj-sajter är den vanligaste typen av bedrägerier. Efter att du har betalat för varan är säljaren plötsligt okontaktbar, och någon vara har med största sannolikhet aldrig funnits.Foto: TT

Senast i dag varnade polisens nationella bedrägericentrum på sin facebooksida för ett mail som ser ut att komma från Swedbank och där du ombeds uppdatera dina kontouppgifter. De senaste veckorna har Metro skrivit om liknande mejl som ser ut att komma från Netflix och Blocket.

– Det är alltid något sådan fishingmejl ute, vi skulle kunna lägga ut två facebookinlägg om dagen om det, säger Ditte Westin vid polisens nationella bedrägericentrum.

►LÄS MER: Bluffenkät från "Blocket" skickas via mejl

►LÄS MER: Polisen varnar för mejl från "Netflix"

Något som i viss mån ökar under sommaren i Stockholm är lägenhetsbedrägerier där en säljare vill hyra ut en lägenhet eller ett rum som inte finns under semestern. Även studenter faller ofta offer för sådan bedrägerier när det är dags att söka efter bostad till hösten.

– Vi har en till två sådana fall i veckan. Det är några som rider på den vågen när det finns större efterfrågan, säger Ditte Westin.

Man ska göra noggrann research innan man gör en sådan affär, säger hon.

– Ring fastighetsägaren och kontrollera så att lägenheten får hyras ut, kontrollera kontraktet noga och kontrollera personens id-kort.

►LÄS MER: Bedragare riktar in sig på studenter

Något som alltid är vanligt är bedrägerier på köp och sälj-sajter:

– Det handlar om allt möjligt, både tjänster och varor som man kan sälja och få in kontantbetalning på, sedan blir säljaren okontaktbar, säger Westin.

Förutom att lägenhetsbedrägerierna går upp något under sommaren så är det ingen typ av bedrägerier som ökar kraftigt just under den säsongen. Däremot kan man se att bedrägerierna rent generellt ökar om man tittar på statistik bakåt i tiden.

– En faktor är den ökande datoranvändningen. Vi gör bankaffärer, köper och säljer varor och tjänster på nätet. En annan faktor är att det är svårutredda brott. Vi kan se en liten förskjutning där stöldbrotten minskar och bedrägeribrotten ökar. Vi kan inte slå fast att de har med varandra att göra, men polisens och Brottsförebyggande rådets uppfattning är att man går från att råna till att luras.

► LÄS MER: Polisen varnar för nytt bedrägeri på Facebook

►LÄS MER: Bedragarnas nya knep: Klä ut sig till budanställda och leverera falska paket

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro