ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är brotten där Skåne är värsta län

Johan Mårtensson Evelina Olsson Conny Emmelin · 29 Sep 2011
Uppdaterad 29 Sep 2011
Christer Hansson på Arlövs BI plockar bland bollarna i rummet där tjuvarna slog till för två veckor sedan.

Christer Hansson på Arlövs BI plockar bland bollarna i rummet där tjuvarna slog till för två veckor sedan. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Flera brott vanligare i Skåne än någon annanstans i Sverige. Det visar anmälningsstatistiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Inbrott, bilbrott, bedrägeri och rån är vanligare i Skåne än någon annanstans i landet. Åtminstone om man ser till antalet polis-anmälningar per 100 000 invånare. – En tänkbar förklaring är trender i brottsaktiviteten. Bland vissa unga kan det till exempel snabbt spridas en uppfattning om att det är coolt att råna folk på mobiler och småpengar, säger David Wästerfors, docent i sociologi vid Lunds universitet. Från 2009 fram till i dag har 314 personrån anmälts per 100 000 invånare i Skåne, visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Det kan jämföras med 295 i Stockholms län och 225 i Västra Götalands län som hamnar på andra respektive tredje plats. För bedrägeri- och förfalskningsbrott sticker Skåne ut ännu mer. Wästerfors pekar på fler förklaringar till skillnaderna. – Det skulle också kunna röra sig om olika anmälningskulturer, det vill säga att själva vanan att anmäla brott är ojämnt fördelad över landet eller mellan olika grupper, säger han. Enligt Ronny Ivehed vid Malmöpolisens ungdomsrotel blir kriminaliteten allt grövre. – Det är ett annat samhällsklimat här i dag. Förr snodde barn äpplen, i dag begår de väpnade rån, säger han.

”Man blir frustrerad och det tar en massa energi”

Leveransen av nya kläder och skor för omkring 40 000 kronor hade nyligen anlänt till Arlövs BI:s lokaler i Burlöv. Då stals de. Det är bara ett av tusentals inbrott som drabbat skåningar det senaste året.  – Man blir frustrerad och det tar en massa energi. Jag har hållit på med efterspelet till detta i ett par veckor, säger Christer Hansson, verksamhetsansvarig på klubben. Han misstänker att det var någon med god kunskap om hur det ser ut i klubblokalen som ligger bakom inbrottet eftersom tjuvarna rört sig i olarmade utrymmen. Men vem det var lär han inte få reda på. – Polisen lade ner det direkt. De har inte ens varit här. Men det är klart, de har ju många inbrott att utreda, säger han. Förutom det senaste inbrottet för två veckor sedan har Arlövs BI haft liknande inbrott tidigare. Dessutom har de i likhet med många andra idrottsklubbar haft stölder ur omklädningsrum i samband med matcher. – Det är jättesvårt att förebygga sådant här. Men samhället måste reagera och polisanmäla, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson Evelina Olsson Conny Emmelin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro