ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är brotten som ökar mest på sommaren

Josefin Svenberg · 10 Jul 2013
Uppdaterad 10 Jul 2013

Foto: Scanpix


Det finns säsonger även för kriminalitet. Här är brotten där antalet anmälningar skjuter i höjden på under sommarmånaderna – och de som minskar när värmen kommer.

klar

Artikellänk är kopierad

Metros sammanställning över de senaste fem årens brottsanmälningar visar att även brottsligheten har sina olika säsonger.

Föga förvånande ökar anmälningarna när det gäller brott som hör ihop med typiska sommaraktiviteter, som till exempel sjöfylleri och motorcykelstölder.

– Det ser ut ungefär likadant varje år och mycket är ganska logiskt. Misshandel utomhus ökar också på sommaren samtidigt som misshandel inomhus minskar något. Brottet flyttar utomhus helt enkelt, säger Linn Brandelius som är statistiker på Brottsförebyggande rådet, Brå.

Det finns även en typ av brott där antalet anmälningar alltid minskar under sommaren – ekonomisk brottslighet.

– Man brukar säga att det till viss del beror på att skattebrott och liknande oftast upptäcks och anmäls av särskilda spanare eller myndigheter – och de tar ju semester på sommaren, säger Brå-statistikern Anton Färnström.

Men förutom de självklara säsongsförändringarna finns även några oväntade siffror i statistiken:

– När många är bortresta kan man tänka sig att det skulle vara flera bostadsinbrott, men de ökar inte alls under sommaren. Det är lite överraskande. Istället når de sin topp under årets tre sista månader, säger Anton Färnström.

Ett annat brott som ökar något under vintermånaderna är butiksrånen, visar Metros genomgång.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro