ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är Budweisers unkna öl-reklam

Alva Forsberg Fierro · 29 Apr 2015
Uppdaterad 29 Apr 2015
Öljätten har fått kritik då vissa menar att budskapet som pryder deras ölflaskor uppmuntrar till våldtäkt.

Öljätten har fått kritik då vissa menar att budskapet som pryder deras ölflaskor uppmuntrar till våldtäkt. Foto: Reddit


Bud Light är ölen som gör din utekväll roligare – genom att motverka alla nej-sägare. Så låter budskapet på ölflaskan som gett upphov till en kritikstorm på sociala medier. Flera menar att den uppmuntrar våldtäkt. Nu ber öljätten om ursäkt.

klar

Artikellänk är kopierad

”The Perfect Beer For Removing ´No´From Your Vocabulary For The Night” ungefär översatt: ”Den perfekta ölen för att ta bort alla nej från din kväll”.

Så låter budskapet på etiketten som pryder amerikanska Bud Light’s ölflaskor. ​I alla fall om man ska tro en bild som spridits som en löpeld på nätet. På mindre än ett dygn har över en miljon personer sett bilden, som lades upp på den sociala nätverkssajten Reddit i måndags, skriver The Washington Post.

Kritiken och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Många menar att öljätten Budweiser uppmuntrar till våldtäkt genom sin reklamfras. Deras kampanj #UpForWhatever låter konsumenterna tro att de kan utnyttja fulla personers dåliga omdöme och insinuerar att sexuellt utnyttjande är okej, menar de. En kvinnlig användare på Twitter skriver:

”Jag vill kunna säga nej och bli hörd och respekterad för det.”

Även amerikanska politiker har anslutit sig till kritiken. Nita Lowey, kongressledamot från New York skriver:

”Budlights #UpForWhatever-kampanj borde förspråka ansvarfullt drickande – inte omdömeslöst drickande. #Ettnejbetydernej.”

Det är inte första gången som Budweiser befinner sig i hetluften. Ölföretaget har tidigare fått kritik när de skrev en tweet där de skrev att det var okej att nypa dem som inte är #UpForWhatever, ungefär: på vad som helst.

Efter kritikstormen verkar Budweiser dock förstått att deras öletikett inte är helt optimal. I ett mejl till Washington Post ber Bud Lights vd Alexander Lambrecht, om ursäkt.

”Det är tydligt att det här budskapet missade sin poäng och vi ångrar det. Vi skulle aldrig tolerera respektlöst eller oansvarigt beteende.”

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro