ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är butiken där fattiga får handla billigare

Joel Linde · 11 Nov 2015
Uppdaterad 11 Nov 2015
I den gamla mataffären i Rågsved öppnar en social matbutik i december. 

I den gamla mataffären i Rågsved öppnar en social matbutik i december.  Foto: Stefan Nilsson/Björn Wilde


Konceptet med social supermarket kommer till Sverige. I december öppnar Stockholms stadsmission en matbutik i Rågsved där ekonomiskt utsatta människor kan handla mat till en tredjedel av butikspriset. Vi vill erbjuda dem en dräglig vardag”, säger Maria Gimner på Stockholms stadsmission.

klar

Artikellänk är kopierad

I Stockholm finns runt 17 000 hushåll som har försörjningsstöd. Den gamla matbutiken som blir Nordens första ”Social supermarket”, sociala matbutik, vänder sig till dem och människor med andra stödåtgärder, rapporterar SVT som var först med det här. 

► LÄS MER: Snart öppnar Sveriges första matbutik för ekonomiskt utsatta

De kommer nämligen att kunna handla mat för max 30 procent av butikspriset. 

Butiken kommer att vara öppen för alla, men människor som har rätt till någon form av försörjningsstöd kan ansöka om medlemsskap för att få handla billigare i den sociala matbutiken. 

–  Social supermarkets är redan väletablerade sedan många år ute i Europa. Vårt butikskoncept har tre syften, dels har vi arbetsträning för att möjliggöra att fler närmar sig arbetsmarknaden. Vi kan tillsammans med våra leverantörer minska matsvinnet samtidigt som vi kan underlätta vardagen för ekonomiskt utsatta genom förmånliga priser, säger Maria Gimner, Marknadsansvarig för sociala företag på Stockholms Stadsmission.

► LÄS MER: Andrea, 23, har levt på sopor i fyra år

Organisationen har som mål att sysselsätta 20 personer som får arbetsträna i butiken. På hyllorna kommer det att stå varor som av olika anledningar inte går att sälja i vanliga mataffärer. Det kan vara varor med kort datum, eller produkter som har felaktig etikett 

–  Det är många produkter som på grund av olika anledningar inte går att sälja i vanliga butiker. Det kan vara fel på förpackningar eller glömda etiketter. 

► LÄS MER: 22 miljoner ton mat slängs i EU

Kommer man att hitta allt man behöver?

– Det är svårt att säga just idag. Vi kommer inte att vara en fullsortimentsbutik. Det blir det aktuella överskottet från leverantörerna som styr sortimentet.  

Butiken öppnar den 8 december och personer som har någon form av försörjningsstöd kan ansöka om medlemsskap via Stockholms stadsmission.

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro