ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är butiken som tar emot ALLA dina mynt – fått in en miljon kronor

Johan Wikén · 16 Jun 2017
Uppdaterad 16 Jun 2017
Det kan vara svårt att hitta platser att bli av med sina gamla mynt på.

Det kan vara svårt att hitta platser att bli av med sina gamla mynt på. Foto: TT


När många butiker vägrar ta emot mynt går Hemköp i Söderköping mot strömmen. Här är alla dina mynt välkomna. På sju veckor har de fått in en över miljon kronor i mynt. Det har blivit en succé”, säger handlaren Per Arén till Norrköpings tidningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Snart blir de gamla enkronorna och femkronorna ogiltiga. Men det kan vara lättare sagt än gjort att bli av med sina gamla mynt. En stor del av bankkontoren har slutat hantera kontanter och många butiker har infört gränser för hur mycket mynt du får betala med.

På Hemköp i Söderköping gjorde de tvärtom. Handlaren Per Arén köpte in en växelmaskin för mynt som de har haft på plats sedan mitten av april.

– Det har blivit en succé. Jag insåg att det här beslutet av riksbanken skulle leda till problem både för handlare och kunder så då ville jag hitta en lösning på bekymret, säger han till Norrköpings tidningar.

För pengarna som växlas in får kunderna ett presentkort på summan som de kan använda i butiken. På ungefär sju veckor har de fått in över en miljon kronor i mynt.

Samtidigt förstår Per Arén att många butiker har valt att inte ta emot mynt längre.

– Det är klart att en del begränsar myntanvändningen eftersom jag som butik måste betala en avgift för att växla in mynten. Men jag tänkte att sedan får jag en liten kompensation eftersom kunderna handlar hos mig och samtidigt hjälper jag mina kunder, säger Per Arén till Norrköpings tidningar.

Även hans Hemköpbutik i Norrköping har införskaffat en växlingsmaskin. Tilltaget har fått kunder att åka långväga för att växla in mynt gratis.

LÄS MER
Forskarens varning: Nya mynten kan rosta – och bli obrukbara

Efter den 30 juni blir de äldre enkronorna, femkronorna och tvåkronorna ogiltiga. Det gäller även de äldre 100- och 500-kronorssedlarna.Enligt Riksbanken har varje hushåll i snitt drygt 300 kronor i mynt hemma i sparbössorna som snart blir ogiltiga.

Om du inte bor i närheten av Hemköp i Söderköping eller Norrköping kan du gå in på sajten myntkartan.se för att hitta närmaste plats för att sätta in gamla mynt.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro