ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här är byn där männen heter Barbro

Linnea Carlén · 6 Jul 2015
Uppdaterad 6 Jul 2015

Nuförtiden kan man inneha traditionella mans- och kvinnonamn oavsett kön. Men i byn Nusnäs i Mora har män sedan långt tillbaka hetat både Barbro och Katrin.

klar

Artikellänk är kopierad

Byn Nusnäs i Siljansbygden är en av de platser där de så kallade gårdsnamn lever kvar. Här finns det män som heter både Barbro och Katrin.
Byn Nusnäs i Siljansbygden är en av de platser där de så kallade gårdsnamn lever kvar. Här finns det män som heter både Barbro och Katrin.

I hjärtat av Dalarna i Siljansbygden ligger tätorten Nusnäs. Här finns enligt Folkbokföringsregistret två män som heter Barbro i efternamn, och sex män med det något ovanliga förnamnet Barbro. I hela Sverige finns totalt 15 män med förnamnet Barbro, enligt Statistiska centralbyråns namdatabas, vars siffror är baserade på personer som var folkbokförda i Sverige den 31 december.

Samtliga män som bär namnet har det egentligen inte som ett förnamn utan som ett gårdsnamn, det vill säga en beteckning på personer som kommer från en specifik gård. Det är med andra ord själva gårdsnamnet som gett upphov till Barbro som efternamn.

LÄS MER
Så många män tar kvinnans namn när de gifter sig

En av männen i Nusnäs som heter Barbro i efternamn är Johnny Barbro, 69.

– Det är ett släktnamn. Vi är liksom två olika familjer som heter Barbro och vi är inte ens kusiner, utan det är längre tillbaks i tiden. Så i mitt fall, eller vårt fall, är det i vår släkt jag och mina bägge söner som också har Barbro som efternamn, säger Johnny Barbro till Metro.

Sonen Mats Barbro, 34, berättar att folk ofta reagerar i början och tycker att det är lite kul, men att det är ett släktnamn som de aldrig har haft några problem med.

– Det är väl bara ett efternamn. Det har aldrig varit något annat, säger Mats Barbro till Metro.

Hur långt tillbaka i tiden som släkten hetat Barbro vet dock varken far eller son.

– Nej, det kan jag inte säga. Min farfar han hette ju Barbro Karl Mattson. Det finns också en annan by, Vika i Mora, och jag hörde för inte så länge sedan att där finns det också Barbro, som gårdsnamn alltså, säger Johnny Barbro.

Har det väckt reaktioner någon gång?

– Ja, det är klart att det har gjort det. Bara det att du ringer nu. Här runt Siljan och det inte så konstig egentligen, det finns några som heter Katrin också här i Nusnäs till och med, Katrin är ju ett flicknamn det också. De heter Katrin i efternamn precis som vi heter Barbro.

Enligt Folkbokföringsregistret finns det mycket rikligt tre män i Nusnäs med efternamnet Katrin.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro