ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är byn med 102 invånare – som ska ta emot 500 flyktingar

Hugo Ewald · 2 Nov 2015
Uppdaterad 2 Nov 2015
Flyktingar vid gränsen mellan Österrike och Tyskland.

Flyktingar vid gränsen mellan Österrike och Tyskland. Foto: Kerstin Joensson/AP


Under måndagen anländer de första av många flyktingar till samhället Sumte i Tyskland. Det är uppmärksammat av ett skäl – byn har 102 invånare och ska ta emot minst 500 flyktingar.

klar

Artikellänk är kopierad

I den lilla byn Sumte, 8 mil sydost om Hamburg, finns det egentligen bara en gata. Den 102 invånare stora byn består främst av jordbruksbyggnader i rött tegel, och har fler kor än människor. Idag, måndag, kommer det förändras, skriverNew York Times.

Det har nu gått några veckor sen delstatsregeringen via e-post meddelade borgmästaren Christian Fabel att minst 500, kanske till och med 750, flyktingar ska komma att placeras i Sumte.► LÄS MER: Nej, den här bilden visar inte flyktingar under andra världskriget

Sumte.
Sumte.

Tyskland har stadgar som bestämmer hur många flyktingar varje stad och kommun ska ta emot, baserat på bland annat ekonomisk styrka och invånarantal. Men när vintern börjar anlända har desperationen att hitta boplatser till de flyktingar som landet tagit emot ökat. Sumte har inga affärer, ingen polisstation och ingen skola – men däremot 23 tomma kontorsbyggnader människor ska kunna bo i.

När de första flyktingarna anländer till staden är medieintresset stort, så även rädslan. Både huruvida Sumte ska kunna erbjuda ett bra liv till alla flyktingar som kommer och om extremister ska utnyttja situationen för sin politiska vinning. Kort efter nyheten om flyktingarna meddelades attackerades ett asylboende i den närliggande staden Boizenburg, och till New York times berättar en nynazist hur situationen är "dålig för folket, men politisk bra för mig".

Det stora antalet flyktingar har inneburit flera stadshusmöten där medborgarna har fått ta upp sina åsikter i frågan.

– Livet här kommer att förändras, sa borgmästaren Christian Fabel vid ett av dem.► LÄS MER: Polisen ska bevaka flyktingboenden – med helikopter

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro