ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är dagarna då flest brott anmäls

Evelina Olsson · 2 Sep 2014
Uppdaterad 2 Sep 2014

Kommer din bostad att stå tom under allahelgonahelgen? Då är det kanske värt att tänka om, det är nämligen då som flest inbrott polisanmäls. "Just den helgen kan det vara värt att se om sin bostad lite extra", säger Johanna Olseryd på Brottsförebyggande rådet (Brå).

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: AP Photo/Armando Franca

Brå har i sin kortanalys tittat på anmälda brott och tidpunkten när anmälan gjordes. Resultatet visar bland annat flest fall av misshandel anmäls under nyår, valborg och lönelördagar medan flest fall av misshandel av barn i åldrarna 0 till 6 år sker under valborg.

– Generellt kan man säga att misshandel hänger ihop med alkohol och valborg är en sådan tid då man är ute med familjen och rör sig och där andra människor får en insyn om det händer något, säger Johanna Olseryd som gjort kortanalysen.

Att flera vardagar också ligger högt uppe på listan över när flest misshandelsfall av barn anmäls kan bero på att det är då som misshandeln upptäcks och anmäls av barnomsorgen och socialtjänsten.

– När det gäller tidpunkten för misshandel måsten man också sätta det i relation till ett mörkertal, vi vet till exempel att anmälningsbenägenheten vid våld i nära relation inte är hög. Men när det gäller nyårshelgen så kan man absolut säga att detta är en tidpunkt på året då det sker mycket misshandel, säger Johanna Olseryd.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro