ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här är datorn som ett barn kan bygga

Kieron Monks · 22 Nov 2013
Uppdaterad 24 Nov 2013

För bara några minuter sedan var den orange datorn en samling platta bitar i en box. Med minimal ansträngning har den nu vaknat till liv. Den har lärt sig vem som är dess ägare – och nu vill den leka.

klar

Artikellänk är kopierad

Allt som behövs för att skapa en Kano.
Allt som behövs för att skapa en Kano.
Programmering av spelet "Pong".
Programmering av spelet "Pong".
Programmeraren Matt Keegan (till höger) med kollegan Nathan Miller och Kano-lådan.
Programmeraren Matt Keegan (till höger) med kollegan Nathan Miller och Kano-lådan.
En låda som på 107 sekunder ska förvandlas till en laptop.
En låda som på 107 sekunder ska förvandlas till en laptop.

Datorn Kano fungerar som vilken möbel som helst från Ikea. Du får den i en platt låda, och monterar den själv.

Det är en produkt från Londonföretaget med samma namn och skapades som en utmaning från Kanos grundare Alex Kleins son, Micah, 7, som ville ha en datadesign lika enkel som Lego.

Den slutgiltiga produkten kan plockas ihop på 107 sekunder, kostar 99 dollar (cirka 650 kronor), och har blivit så omtalad att den dragit in 100000 dollar (cirka 663 000 kronor) i crowd-funding på bara 48 timmar. Bland givarna märks bland andra Apple-investeraren Steve Wozniak.

– Tidigare har det varit en ganska ansträngande relation mellan specialister och användare, säger Matt Keegan, programmerare på Kano och fortsätter:

– Vi vill sänka nivån för att släppa in och lyfta upp barnen.

Kano är byggt utifrån en Raspberry Pi, en dator skapad med en ett enkelt kretskort, och lovar att göra oss alla till kreativa utvecklare. Maskinen kan på många sätt användas som en vanlig laptop. Det finns webbläsare och mail – men i huvudsak är Kano till för att lära icke-experter hur en dator fungerar "under ytan".  Användare kan koda och designa mjukvara med hjälp av en barnvänlig guidebok som förklarar varje steg.

Keegan och andra ambassadörer har turnerat runt på skolor för att hjälpa barn att sätta igång.

–Det har varit fantastiskt. Vi har hört barn säga att de vill bli datautvecklare, och lärarna lär sig lika mycket själva.

Raspberry Pi är också väldigt mångsidig. Den kan användas för att ge kraft åt allt från kameror till rörelsedetektorer. Det har hjälpt användare att förstå dataprocessen och har förbättrat Kanos rykte internationellt. Stora order har skickats till Thailand och Sierra Leone för att användas vid infrastruktur-projekt. Det pågår även ett stort arbete för att göra Kano tillgänglig på flera språk.

– Gör det själv-rörelsen växer och vägen framåt handlar om tillgänglighet, säger Keegan.

– Det finns ett ökat antal designer, lärare och föräldrar som försöker skapa billigare och mer tillgängliga produkter.

Flera har strävat efter att locka fler till dataprogrammering, men den brittiska före detta regeringsrådgivaren i teknologi, Rohan Silva, tror att Kano innebär ett stort genombrott.  

– Det är den bästa datorn som har designats där man har hela världen i tankarna. Tidigare uppfinningar har i första hand fokuserat på Västvärlden. För första gången har du tillgång till verktygen var du än föds. Det är en datarevolution, säger han till Metro.

De första lådorna kommer att levereras under sommaren 2014, men Kano tänker inte sakta ner. Med hjälp av bidragen från crowd-funding tittar de nu vidare mot nästa generations design med bland annat robotar.

klar

Artikellänk är kopierad

Kieron Monks
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro