ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är de 20 bästa dokumentärerna på Netflix 2019

Anton Gustafsson · 20 Jun 2019
Uppdaterad 20 Jun 2019

Foto: TT.


Mängder av dokumentärer att välja mellan? Metro rycker ut med tipsen. Här är de bästa dokumentärerna på Netflix 2019, sorterat efter genre och med direktlänkar.

klar

Artikellänk är kopierad

Musik- och kulturdokumentärer

Rolling thunder revue (2019)

1975 svävade ett rykte i luften, den inspirerade Bob Dylan är tillbaka. Regissören Martin Scorsese tar med tittarna bakom kulisserna på en av de mest mytomspunna turnéerna någonsin, Bob Dylans Rolling thunder revue-turne som pågick i perioder 1975 och 1976. Filmen bjuder på unikt filmmaterial och bakom scenen-klipp som får armhåren på alla Dylan-fans att ställa sig upp. Kronan på verket är dock en helt ny intervju med Bob Dylan själv, där han på klassiskt Dylan-vis blandar sanning, lögn, humor och gravallvar.

LÄS MER
Tv-serierna vi ser framemot efter "Game of thrones"

The defiant ones (2017)

Producenterna Dr. Dre och Jimmy Lovine är två av de viktigaste utvecklarna av den moderna hiphopen. I den här dokumentären får man följa deras väg mot framgång från musikens bakgård till toppen.

Homecoming (2019)

En konsertfilm där man får följa Beyoncés förberedelser, visioner, tillvägagångssätt och detaljer om den hyllade konserten på festivalen på festivalen Coachella. Filmen utgår från konserten, som man får se nästan i sin helhet, men då och då avbryts konserten med bilder från repetitionerna.

Beyonce.Foto: Parkwood Entertainment

Devil at the crossroads: A Robert Johnson Story (2019)

Robert Johnson var en bluesmusiker som var aktiv i USA i början av 1900-talet. Det var få som visste något om honom och med tiden han mytomspunnen. Johnson var känd för sitt otroliga gitarrspel och enligt rykten hade han sålt sin själ till djävulen för att lära sig spela så bra. I den här filmen samlas hans släkt, kritiker och fans för att ta reda på vem han egentligen var.

What happend miss Simone? (2015)

En klassisk biografi över en av de viktigaste och mest inflytelserika artister i USA:s historia. Nina Simone blev en viktig röst i den amerikanska medborgarrättsrörelsen och kämpade hela sitt liv mot rasism. Historien om Simone bärs fram av okända inspelningar, sällsynta arkivbilder och allt ackompanjeras av hennes fantastiska sångröst.

LÄS MER
Här är de bästa dokumentärerna på SVT Play 2019

Tricky Dick and the man in black: A Johnny Cash Story (2018)

USA:s president Richard Nixon ville knyta an till den amerikanska medelklassen, och den artist som representerade den klassen bäst var Johnny Cash. 1970 bjöd därför presidenten in Johnny Cash till Vita huset där han skulle spela en konsert för presidenten. Det här orsakade en stor konflikt inom Cash då hans åsikter skiljde sig mycket från presidentens, speciellt i frågan om Vietnamkriget. Samtidigt älskade Johnny Cash sitt land, och vilken större ära finns det för en äkta patriot än att sjunga i vita huset?

Fyre: The greatest party that never happend

Fyre-festivalen marknadsfördes som en superlyxig festival på en ö i det karibiska havet. Men allt visade sig vara en bluff och allt slutade i totalt fiasko.

Samhälle- och faktadokumentärer

Knocking down the house (2019)

I den här filmen får man följa fyra progressiva kvinnliga amerikanska politiker. Alexandria Ocasio-Cortez från New York, Amy Vilela från Nevada, Cori Busch från Missouri och Paula Jean Swearengin är oerfarna politiker som utmanar det politiska etablissemanget. Vi får följa de fyra politikerna när de var och en försöker ta sig in i kongressen samtidigt som de kämpar mot rasism och sexism.

Winter on fire: Ukraine´s fight for freedom (2015)

2013 startade stora protester på frihetens torg i Kiev. Protesterna ledde snart till våldsamheter och senare till en regelrätt revolt. Över 100 människor dödades i sammandrabbningarna mellan protestanter och polis. Revolten resulterade i att Ukrainas president Viktor F. Yanukovych avgick. Filmen innehåller unika och dramatiska bilder inifrån demonstrationerna och våldsamheterna.

Bild från Ukrainas huvudstad Kiev under upploppen 2015.Foto: Everett Collection.

Our planet (2019)

Sir David Attenborough tar med oss på otroliga möten med djur och natur världen över, men den här dokumentärserien är mer än bara gulliga isbjörnsungar och märkliga växter. I varje avsnitt påminner Attenboroughs ljuva stämma tittaren om att allt man ser i filmen är hotat av människans utbredning och klimatförändringarna, och att om vi inte gör något åt det snart kommer allt det vackra gå förlorat.

Första kontakten: Amazonas isolerade stammar (2016)

En av världens ledande antropologer reser djupt in i Amazonas regnskog för att möta en stam som har levt helt isolerade från resten av samhället. Filmen ger en dramatisk inblick i kanske den sista isolerade stammen och hur de lever.

The staircase (2018)

Michael Petersons fru hittas död vid foten av en trappa och det är blod överallt. Då väcks frågan om det är ett mord eller en olycka? Peterson anklagas för mord och man får följa rättsprocessen från båda sidor under lång tid.

The keepers (2017)

Dokumentären tar avstamp i det ouppklarade mordet på nunnan Cathy Cesnik. Men snart utvecklas historien en stor mörkläggning av pedofili, lögner och korruption.

Get me Roger Stone (2017)

Roger Stone är en politisk rådgivare i USA som är känd för sina lögner och fula tricks. Den här filmen tar oss igenom hans karriär från att han var politisk rådgivare till den ökända presidenten Richard Nixon till att han hjälpte Donald Trump under presidentvalskampanjen. Många menar att han uppfann smutskastning inom politiken och hans motto är, "Det är bättre att vara ökänd än at inte vara känd alls".

LÄS MER
Här är de bästa tv-serierna på HBO Nordic 2019

The Vietnam war (2017)

Till skillnad från många andra amerikanska dokumentärserier om stora krig får man här följa soldater, civila, demonstranter och politiker från alla sidor i konflikten. Förutom de hemska skildringarna från slagfälten belyser serien också slitningarna som kriget skapade i USA som finns kvar än i dag.

Foto: Eddie Adams.

Chef´s table (2015)

En dokumentärserie i flera säsonger som låter oss följa med in i köket hos några av de bästa kockarna i världen. Man får en unik inblick i köken hos de mest kända och exklusiva restaurangerna världen över.

Sportdokumentärer

Barkley marathons (2014)

Barkley marathons är ett ultramaratonlopp i traillöpning som genomförs i i Frozen Head State Park nära Wartburg, Tennessee, USA. Loppet är totalt 160 kilometer långt och genomförs i närmast omöjlig terräng. Loppet måste klaras av på under 60 timmar och sedan starten 1995 är det endast 15 deltagare som har tagit sig i mål. I filmen får vi följa några av löparna genom det "omöjliga" loppet.

Trevligt folk (2015)

Filip och Fredriks dokumentär där de med hjälp av bandylegendaren Pelle Foshaug startar ett somaliskt bandylag bestående av somaliska invandrare som bor i Borlänge. Laget fungerade som ett integrationsprojekt och när den visades i riksdagen rörde den statsminister Stefan Löfven till tårar.

Ikaros (2017)

När dokumentärfilmaren Bryan Fogel ska göra en film om doping snubblar han över en av de största dopingskandalerna någonsin. Han kommer i kontakt med Rysslands ledande dopingforskare som avslöjar att den ryska truppen till OS i Sotji var dopade, och att den ryska staten låg bakom det. Avslöjandet ledde till att Ryssland blev avstängda från vinter-OS i Sydkorea.

Sunderland ´til I die (2018)

Serien följer den engelska fotbollsklubben Sunderland säsongen efter klubbens största misslyckande. Den följer supportrar på nära håll och skildrar hur mycket en fotbollsklubb kan påverka en hel stad, på gott och på ont.

LÄS MER
Här är de bästa P3-dokumentärerna
klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro