ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är de 8 bästa fotbollslåtarna genom tiderna

Natalie Demirian · 10 Jun 2018
Uppdaterad 10 Jun 2018

Nu drar sommarens stora fotbollsfest äntligen igång! Och vad vore ett fotbolls-VM utan ett tillhörande soundtrack? Här utser Metro de åtta bästa fotbollslåtarna genom tiderna, utan inbördes ordning.

klar

Artikellänk är kopierad

”La copa de la vida” / ”The cup of life” – Ricky Martin

”HERE WE GO! ALE, ALE, ALE!” Ricky Martins klassiska fotbollslåt, som var den officiella låten under VM i Frankrike 1998, spelades in i många versioner, både på engelska, på spanska och blandat. Samtliga är helt omöjliga att sitta still till.

Vangelis – ”Anthem”

Den grekiske kompositören Vangelis, som bland annat har en Oscar för bästa filmmusik i bagaget, gjorde den officiella hyllningslåten, ”Anthem”, till VM år 2002. Ett beat så upplyftande att ingen sång behövs.

”Campione 2000” – E-Type

E-Types eurodance-dänga sjungs än i dag på de flesta läktare i större fotbollssammanhang runt om i världen och var den officiella låten för EM år 2000 i Belgien och Nederländerna. Ett måste på fotbollsspellistan, helt enkelt.

”Waka waka (this time for Africa)” – Shakira feat. Freshlyground

Shakiras enorma hit var officiell VM-låt i Sydafrika år 2010 och återfinns bland de topp 30 mest visade videorna någonsin på Youtube med drygt 1,9 miljarder visningar i dagsläget. Finns förstås i både en engelsk och en spansk version och gästas av det sydafrikanska bandet Freshlyground.

”När vi gräver guld i USA” – GES

Fotbollslåten, som var kampsång för Sveriges herrlandslag i fotboll under VM 1994 i USA, utsågs till årets låt på Grammisgalan samma år. Låten blev en enorm hit och är en riktig klassiker, kanske också för att det ju gick väldigt bra för landslaget, som kammade hem bronset det året.

”Samba de Janeiro” – Bellini

Melodin till det tyska bandet Bellinis låt från 1997 spelades under EM 2008 varenda gång någon gjorde mål i turneringen, vilket gjorde att man nynnade på den mest hela tiden. Låten samplar Airto Moreiras låt ”Tombo in 7/4” från 70-talet.

”Wavin’ flag (Spanish celebration mix)” – K’naan feat. David Bisbal

”Wavin’ flag” var sponsorn Coca Colas officiella låt till VM 2010. Låten, med artisten K’naan, finns i flera olika versioner, men den engelsk-spanska versionen med den spanska popstjärnan David Bisbal är en favorit och hade nog fått ännu fler lyssningar om den officiella låten det året, ”Waka waka”, inte varit en sådan superhit.

”This one’s for you” – David Guetta feat. Zara Larsson

David Guetta gjorde ännu en EDM-hit med den officiella EM-låten när det hölls i Frankrike 2016 och valde att ha med ingen mindre än Zara Larsson på sång. Ett bra val, visade det sig. Funkar lika bra på dansgolvet som i fotbollsarenan.

pil
… Och här är årets svenska VM-låtarna 2018

Den officiella VM-låten år är ”Live it up” med Nicky Jam feat. Will Smith och Era Istrefi, och den officiella svenska VM-låten är ”Bäst när det gäller” med Gyllene Tider feat. Linnea Henriksson. Utöver det har flera inofficiella svenska VM-låtar släppts de senaste veckorna. Här är några av dem:

Pidde P feat. Landslagsbarnen – ”Vi ska skicka våra grymma pappor till Moskva”

IJustWantToBeCool – ”Kämpa Sverige!”

De Vet Du – ”Vi sjunger”

Samir & Viktor – ”Put your hands up för Sverige” (feat. Anis Don Demina)

JLC – ”Hela vägen hem”

Markoolio – ”Ge oss mål”

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro