ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är de bästa dokumentärerna på SVT Play 2019

Natalie Demirian · 9 Maj 2019
Uppdaterad 9 Maj 2019
På SVT Play finns det bland annat dokumentärer om Dagny Carlsson, älgvandringen och Anna Holmlund.

På SVT Play finns det bland annat dokumentärer om Dagny Carlsson, älgvandringen och Anna Holmlund. Foto: SVT/TT


Mängder av dokumentärer att välja mellan? Bryt inte ihop – Metro rycker ut med tipsen. Här är de bästa dokumentärerna på SVT Play 2019, sorterat efter genre och med direktlänkar.

klar

Artikellänk är kopierad

Observera att SVT Play ständigt uppdaterar och ändrar i sitt utbud. Dessa dokumentärer fanns på streamingtjänsten vid skrivande stund.

Musik- och kulturdokumentärer

(2019)”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”

Josefin Nilsson skrev på en bok för att själv bli fri, men hann inte berätta sin historia innan hon plötsligt gick bort 2016. Dokumentären om Ainbusk-sångerskan och skådespelarens liv och historia väckte starka känslor hos tittare över hela landet och blev minst sagt omdebatterad när den sändes i slutet av mars, på vad som skulle ha varit hennes 50-årsdag.

Tillgänglig fram till: 9 december 2019. 

(2017)”Avicii: True stories”

Tim ”Avicii” Bergling gick bort ifjol, 28 år gammal. I dokumentären ”Avicii: True stories” får vi veta varför han år 2016 bestämde sig för att sluta turnera och vi fick lära oss om framgångens pris.

Tillgänglig fram till: 31 december 2020. 

(2012)”Freddie Mercury: The great pretender”

Många dokumentärer har gjorts om Queen, men den här fokuserar på Freddie Mercurys soloprojekt och visar en annan personlighet bakom scenpersonen Freddie Mercury.

Tillgänglig fram till: 17 december 2019.

(2018)”Alondra, mästerdirigent”

Vi får följa den karismatiska och musikaliska dirigenten Alondra de la Parra, en av de första kvinnorna att leda på pulten för världsorkestrar i länder som Australien, USA och Mexiko.

Tillgänglig fram till: 26 september 2019.

(2018)”Jerry Williams”

Den här dokumentären gjordes till minne av Jerry Williams, som gick bort i mars förra året. ”Med rock’n’rollen i hjärtat, socialismen i blodet och en massa sväng underhöll han Sverige i nästan 60 år”.

Tillgänglig fram till: 7 juli 2019.

(2015)”Janis: ”Little girl blue”

Janis Joplins magiska röst tystnade när hon bara 27 år gammal hittades död på ett hotellrum i Hollywood efter en heroinöverdos. Här är dokumentären om hennes framgångar och motgångar.

Tillgänglig fram till: 17 maj 2019.

(2015)”Amy”

Artisten Amy Winehouse gick bort år 2011, 27 år gammal, med två succéalbum bakom sig. Det här är Asif Kapadias Oscarsbelönade dokumentär om hennes talang och livsöde.

Tillgänglig fram till: 21 juni 2019.

(2000-2001)”Så nära får ingen gå – ett år med Kent”

Dokumentär om det svenska rockbandet, tillika kultbandet, Kent av SVT:s Per Sinding-Larsen och Mathias Engstrand som följde med i deras turnébuss runtom i Sverige och Europa under ett år.

Tillgänglig fram till: Tills vidare. 

(2018)”Stjärnregissör mot alla odds”

Dokumentärfilmaren Amy Adrion ställer sig frågan varför det finns så få kvinnliga regissörer i Hollywood och gör intervjuer där några av de mest kända, bland andra Lena Dunham, Ava DuVernay och Rosanna Arquette, diskuterar frågan.

Tillgänglig fram till: 25 oktober 2019.

(1997)”Cornelis  – dokumentären”

I SVT:s öppna arkiv återfinns Tom Alandhs film om Cornelis Vreeswijk och om hur han blev en av Sveriges mest kända och omtyckta trubadurer och vissångare.

Tillgänglig fram till: Tills vidare.

(2018)”Cherrie – ut ur mörkret”

Vi får i den här dokumentärserien följa den framgångsrika artisten Cherrie bakom kulisserna och med på resan ut ur mörkret som har omgett henne – hon har känt flera av dem som dödats i de senaste årens dödskjutningar.

Tillgänglig fram till: 12 oktober 2019.

(2010)”Robyn”

Den här nio år gamla dokumentären är från 2010, året då den svenska världsstjärnan Robyn släppte skivtrilogin ”Body talk”. Här pratar om hon sin otroliga karriär, samtidigt som vi får följa med på delar av hennes turné.

Tillgänglig fram till: 22 maj 2019. 

Robyn. Foto: TT
Robyn. Foto: TT

(2019)”Dolly style-fabriken”

Dolly Style har varit med i Mellon tre gånger, senast i årets upplaga. Men medlemmarna som har intagit rollerna som Holly, Molly och Polly har bytts ut flera gånger. I den här dokumentärserien i kortformat skildras konflikten mellan de tidigare medlemmarna och de som skapat konceptet ”Dolly Style”.

Tillgänglig fram till: 22 augusti 2019. 

Samhälle- och faktadokumentärer

(2019)”Jorden är platt”

”Flat earthers” – en rörelse av människor världen över som är övertygade om att jorden är platt – växer. De menar att bevisen för att jorden är rund är en konspiration. Här får vi hänga på journalisten Rasmus Åkerblom när han besöker deras internationella konferens.

Tillgänglig fram till: 11 september 2019. 

(2019)”Vi överlevde R Kelly”

Artisten R Kelly har länge hyllats som en av världens främsta r’n’b-stjärnor. I den här omdebatterade dokumentärserien pekas han ut av flera unga kvinnor som en förövare – något han har blivit anklagad för flera gånger tidigare i sin karriär, utan att ha blivit dömd. Utöver kvinnorna kliver även familjemedlemmar, anställda och musikerkollegor fram och vittnar om R Kelly.

Tillgänglig fram till: 30 juli 2019. 

(2019)”Bye bye Britain!”

(2019)”De första svenskarna”

Tillgänglig fram till: 19 augusti 2019. 

(2018)”Anders, jag och hans 23 kvinnor”

Dokumentärfilmaren Nahid Persson blir blixtförälskad i tennisspelaren Anders efter en Tinder-dejt. Men det visar sig att Anders dejtar ytterligare 23 kvinnor, och flera av dem startar en Facebookgrupp om Anders. Nahid bestämmer sig för att börja filma sin relation med Anders i ett försök att ”nå och förstå varandra”.

Tillgänglig fram till: 24 juni 2019.

(2019)”Den stora älgvandringen”

”Den stora älgvandringen”. Foto: Paul Kleiven/NTB scanpix/TT
”Den stora älgvandringen”. Foto: Paul Kleiven/NTB scanpix/TT
Bröderna kunde rentvås drygt 20 år senare. Foto: TT
Bröderna kunde rentvås drygt 20 år senare. Foto: TT

(2016)”Hopptornet”

En prisbelönt kortfilm om att hitta modet att våga hoppa från ett 10-metershopptorn. För några är det en utmaning. För andra är det ett livsavgörande ögonblick.

(2018)”Spårviddshinder”

(2015)”Hämndporrens helvete”

Vad händer när dina intima bilder hamnar i fel händer? En arg ex-partner kan med några klick förstöra ditt liv, genom att sprida vidare videor och bilder du skickat i förtroende. Hämndporr förstör tusentals ungas människors liv, och i den här brittiska dokumentären tar programledaren reda på konsekvenserna, och pratar med både offer och de skyldiga till att sprida hämndporren.

Tillgänglig fram till: 21 augusti 2019. 

Personporträtt

(2017)”Hédi Fried: Min oro”

94-åriga författaren Hédi Fried överlevde Förintelsen, men förlorade både sin mor och far. I juli 1945 kom hon och hennes syster till Sverige med Röda korset. I den här dokumentären berättar hon om en oro som inte kan stillas.

Tillgänglig fram till: 26 juli 2019.

(2015)”Dagny – livet börjar vid hundra”

Dagny Carlsson, i dag 107 år gammal, är kanske en av landets charmigaste personer. Hon föddes samma år som Titanic sjönk, och hundra år senare startade hon en blogg, och blev snabbt känd som Sveriges äldsta bloggare. Lär känna Dagny bättre i den här dokumentären.

Tillgänglig fram till: 20 november 2019.

Dagny Carlsson. Foto: SVT
Dagny Carlsson. Foto: SVTFoto: SVT

(2019)”Silbersky”

Leif Silbersky har varit advokat i många av landets mest uppmärksammade brottsmål och har inga tankar på att sakta ner. Vid 80-årsåldern jobbar han 60-70 timmar i veckan. I den här dokumentärserien i tre delar får vi komma närmare inpå Sveriges troligtvis mest kända advokat.

Tillgänglig fram till: 1 september 2019.

(2018)”I am Martin Luther King”

Det har gått över 50 år sedan människorättsaktivisten Martin Luther King Jr blev mördad, men hans arv inspirerar människor världen över än i dag.

Tillgänglig fram till: 21 maj 2019.

(2012)”Karl Lagerfeld tecknar sitt liv”

Den världsberömde designern och modeskaparen gick bort i februari 2019. Vem var egentligen mannen bakom de mörka glasögonen? Här skissar han mode och minnen med tuschpenna.

Tillgänglig fram till: 16 oktober 2019. 

(2018)”Anna Holmlund: Jag vill åka hem”

Skicrosstjärnan Anna Holmlund kraschade under ett åk i slutet av 2016 och drabbades av en allvarlig hjärnskada, med funktionsnedsättningar som följd. Här är hennes kamp för att vinna livet tillbaka.

Anna Holmlund på Idrottsgalan 2018. Foto: TT
Anna Holmlund på Idrottsgalan 2018. Foto: TT

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro