ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är de bästa filmerna på Viaplay 2019

Elin Åhlén · 20 Jun 2019
Uppdaterad 20 Jun 2019

60 filmtips som räddar dina regniga sommardagar. Foto: TT


Hundratals titlar att välja mellan och ingenting att se? Bryt inte ihop – Metro rycker ut med filmtipsen. Här är de bästa filmerna på Viaplay 2019, sorterade efter kategori.

klar

Artikellänk är kopierad

Observera att Viaplay ständigt uppdaterar och ändrar i sitt utbud. Dessa filmer fanns på tjänsten vid skrivande stund.

Komedier:

”50 first dates” (2004)

Imdb-betyg: 6,8

Tjejtjusaren Henry möter Lucy på ett kafé och faller pladask. Efter en dejt skiljs de åt med löftet om att ses igen morgonen efter. Väl där visar det sig att Lucy inte har något minne av varken Henry eller den föregående kvällen.

”Lady Bird” (2017)

Imdb-betyg: 7,4

Femfaldigt Oscarsnominerad komedi om 17-åriga Christine ”Lady Bird” McPherson. Filmen skildrar hennes väg från high school ut i vuxenvärlden samt hennes turbulenta förhållande till sin viljestarka mamma.

LÄS MER
Här är de bästa dokumentärerna på Netflix 2019

”Djävulen bär Prada” (2006)

Imdb-betyg: 6,9

En modern klassiker baserad på en roman med samma namn. En ung, nyutbildad journalist får jobb som assistent åt chefredaktören på ett berömt modemagasin. Ett drömjobb, kan tyckas, men det visar sig snabbt att chefen styr redaktionen med järnhand.

Meryl Streep som Miranda Priestly, en roll löst baserad på modetidningen Vouges chefredaktör Anna Wintour.Foto: Rights Managed

”Delivery man” (2013)

Imdb-betyg: 6,4

Den ansvarslöse ungkarlen David Wozniak arbetar i familjeföretaget men drygar samtidigt ut inkomsterna som spermadonator. Plötsligt blir att han varse om att han är pappa till hundratals barn – och att flera av dem nu vill träffa honom.

”Mitt stora feta grekiska bröllop” (2002)

Imdb-betyg: 6,6

Amerikansk-grekiska Toula är 30 år gammal och ogift – trots familjens ihärdiga påtryckningar. En dag träffar hon Ian och blir förälskad, men det finns ett hinder: Toula måste övertala sin familj att acceptera att hon vill gifta sig med en man som inte är grek.

”Seven psychopaths” (2012)

Imdb-betyg: 7,2

Stjärnspäckad gangsterkomedi om en alkoholiserad manusförfattare med skrivkramp. I ett desperat försök att hjälpa honom hitta inspirationen igen får hans vänner för sig att kidnappa en galen gansters älskade hund.

”The descendants” (2011)

Imdb-betyg: 7,3

Kritikerrosad dramakomedi som utspelas på natursköna Hawaii. Efter att hans fru råkat ut för en allvarlig olycka tvingas familjefadern Matt omvärdera både sitt liv och relationen till sina två döttrar. En film som lockar till både skratt och tårar.

LÄS MER
Här är de bästa tv-serierna på Netflix 2019

”Kick-Ass” (2010)

Imdb-betyg: 7,6

Våldsam serietidningskomedi där man får möta den unge Dave som bestämmer sig för att bli en superhjälte – trots totalt avsaknad av några superkrafter. Filmen fick en uppföljare tre år senare, ”Kick-Ass 2”.

”Juliet, naked” (2018)

Imdb-betyg: 6,6

Romantisk komedi om Annie och hennes trista och krisande förhållande med en sambo som är besatt av en singer-songwriter. Av en slump får Annie kontakt med sin sambos stora idol och känslor uppstår. Hur ska hon hantera sin dödströtta relation och sina spirande känslor?

”Zack and Miri make a porno” (2008)

Imdb-betyg: 6,6

Barndomsvännerna Zack och Miriam är panka. När räkning efter räkning förfaller kommer de på idén att spela in en porrfilm tillsammans för att tjäna pengar. Men vad som börjar som en desperat affärsuppgörelse sinsemellan utvecklas snart till något helt annat.

Action och äventyr:

”Tomb raider” (2018)

Imdb-betyg: 6,3

De flesta av oss känner till Lara Croft sedan länge, både från film- och tv-spelsvärlden. Men hur gick det egentligen till när Lara gick från cykelbud till att bli en hårdkokt gravplundrare? Actionäventyr med Oscarsbelönade stjärnan Alicia Vikander i huvudrollen.

”The commuter” (2018)

Imdb-betyg: 6,3

Fartfylld action där vi möter Michael som blir avskedad från sin långa tjänst inom säkerhetsbranschen. På pendeltåget på väg hem från sista jobbdagen blir han kontaktad av en mystisk kvinna – och det som vanligtvis brukar vara en lugn tågresa utvecklas snart till en kamp på liv och död.

”Black panther” (2018)

Imdb-betyg: 7,3

T’Challa hinner knappt återvända till hemlandet Wakanda för att ta över tronen efter sin fars död innan en gammal fiende dyker upp. Snart dras T’Challa in en konflikt som inte bara hotar det högteknologiska Wakanda, utan hela världen. Superhjältefilm som belönades med tre Oscars.

LÄS MER
Här är de bästa filmerna på Netflix 2019

”Sicario” (2015)

Imdb-betyg: 7,6

FBI-agenten Kate värvas till en specialstyrka för att jaga rätt på en mexikansk knarkkung. Det hela blir mycket farligare än hon kunnat ana och snart blir hon tvungen att skjuta sina moraliska värderingar åt sidan. Den kritikerrosade filmen fick en uppföljare 2018, “Sicario 2”.

”Hanna” (2011)

Imdb-betyg: 6,8

Hanna är inte som vilken tonåring som helst – hon uppfostras nämligen isolerad i den finska vildmarken av sin far, en avhoppad CIA-agent. Här tränas hon till att bli den perfekta mördarmaskinen. En dag ställs allt på sin spets när Hanna tvingas iväg från sin pappa och ut i den civiliserade världen.

”The hurt locker” (2008)

Imdb-betyg: 7,6

Sexfaldigt Oscarsbelönad och unisont hyllad film där vi får följa en grupp amerikanska soldater och deras bombstyrka på uppdrag i krigets Irak – en plats där alla människor är eventuella fiender och alla föremål potentiellt dödliga bomber.

Jeremy Renner har en av huvudrollerna i den hyllade krigsfilmen.Foto: Summit Entertainment/courtesy Everett Collection

”The hunger games” (2012)

Imdb-betyg: 7,2

Dystopisk framtidsaction som utspelas i spillrorna av det som en gång var USA. Nu är landet uppdelat i tolv distrikt där 24 ungdomar varje år blir utvalda att delta i en livesänd realityshow där bara en enda kan stå som segrare: den sista överlevaren. Filmen är den första delen om fyra baserad på Suzanne Collins boktriologi.

”Rescue dawn” (2006)

Imdb-betyg: 7,3

En amerikansk stridspilot blir beskjuten och hans plan havererar i den vietnamesiska djungeln där han tillfångatas och förs till ett fångläger. Det är upptakten till denna verklighetsbaserade film om det brinnande Vietnamkriget och stridspiloten Dieter Dengler.

LÄS MER
Tv-serierna vi ser framemot efter "Game of thrones"

”Jurassic World: Fallen kingdom” (2018)

Imdb-betyg: 6,2

I den femte filmen i “Jurassic Park”-serien får vi återigen följa Owen och Claire då de återvänder till dinosaurieön Isla Nublar för att rädda de sista dinosaurierna undan ett vulkanutbrott. Ska de lyckas eller kommer skräcködlorna att utrotas helt och hållet?

”Olympus has fallen” (2013)

Imdb-betyg: 6,5

Vita huset attackeras av en grupp terrorister som tar presidenten som gisslan. För att rädda presidenten, återta Vita huset och förhindra en nationell katastrof ger sig en före detta Secret Service-agent sig in i dramatiken – ett uppdrag som blir mycket mer dramatiskt än han kunnat föreställa sig.

Thriller och skräck:

”You were never really here” (2017)

Imdb-betyg: 6,8

Joe är en traumatiserad krigsveteran och torped, känd för att vara disket, effektiv och pålitlig. När han får i uppdrag att leta reda på de som kidnappat en senators tonårsdotter går allt fel och en brutal våg och korruption och våld släpps lös. Med trefaldigt Oscarsbelönade Joaquin Phoenix i huvudrollen.

”Memento” (2000)

Imdb-betyg: 8,5

Psykologisk thriller om en man på jakt efter sin frus mördare. Till saken hör att han lider av en märklig sorts minnesförlust vilket gör att han helt saknar förmågan att lagra nya minnen och han har för det mesta ingen aning om var hän är, vart han ska och varför. Det enda han minns är att han är ute efter hämnd.

”Hereditary” (2018)

Imdb-betyg: 7,3

Efter att Ellen, matriarken i familjen Graham dör, börjar märkliga saker att hända de efterlevande. Resultatet är en riktig nagelbitare till ockult skräckfilm där vi får lära känna en högst dysfunktionell familj drabbad av ofattbart lidande och ett mörkt förflutet.

Milly Shapiro spelar en tjej vars familj råkar ut för hemskheter.Foto: Reid Chavis/Palmstar Media/Kobal/REX

”Utöya 22 juli” (2018)

Imdb-betyg: 7,4

Norsk dramathriller med sällan skådad närvarokänsla, filmad i en enda tagning, om terrorattentatet på Utöya utanför Oslo 2011. Skräcken skildras från huvudkaraktären Kajas perspektiv, en ung tjej som är på desperat jakt efter sin lillasyster samtidigt som hon duckar den ensamma terroristens kulor.

”Limitless” (2011)

Imdb-betyg: 7,4

Författaren Eddie Morra har skrivkramp och missar deadline för sin nya bok. En dag blir han erbjuden ett piller som möjliggör att han får tillgång till 100 procent av sin hjärnkapacitet – och plötsligt är skrivkrampen ett minne blott. Men framgången har en skuggsida, och snart upptäcker Eddie att en grupp mördare är ute efter honom och mirakeldrogen.

LÄS MER
Succén: Nu är "Chernobyl" populäraste serien någonsin

”Prisoners” (2013)

Imdb-betyg: 8,1

Familjefadern Kelly hamnar mitt i en förälders värsta mardröm när hans sexåriga dotter försvinner spårlöst. Polisen har snart en misstänkt, men lyckas inte binda honom till bortrövandet. Då tvingas Kelly ta saken i egna händer – och kidnappar den misstänkte mannen för att pressa honom på information om dottern.

”The killing of a sacred deer” (2017)

Imdb-betyg: 7,0

Steven, en framgångsrik kirurg och familjefar, utvecklar en udda vänskapsrelation med 16-åriga Martin. Men varför ljuger Steven för sin fru om deras relation? Och varför tycks inte Martin kunna hålla sig undan sjukhuset där Steven arbetar?

”Wind river” (2017)

Imdb-betyg: 7,7

Suggessiv thriller om en ung kvinna hittas mördad i ett naturreservat. Till platsen skickas den nyutbildade FBI-agenten Natalie som på plats får hjälp av den luttrade jägaren och viltvårdaren som hittade kroppen. Det visar sig dock snart att han har fler saker än att hitta mördaren på sin agenda.

”Now you see me” (2013)

Imdb-betyg: 7,3

Stjärnspäckad thriller om en grupp illusionister som jagas av FBI efter en rad spektakulära bankrån. FBI-agenten Dylan Hobbs är fast besluten att sätta dit de kriminella magikerna, men att stoppa dem visar sig vara mycket svårare än väntat. Uppföljaren ”Now you see me: The second act” hade premiär 2016.

LÄS MER
Lista: Fem filmmissar vi aldrig glömmer

”Children of men” (2006)

Imdb-betyg: 7,9

Dystopisk science fiction-thriller om en värld i kaos. Jordens invånare kan inte längre föröka sig och alldeles nyss dog världens yngsta medborgare. Samtidigt som mänskligheten börjat inse att den är på väg att dö ut förändras allt när en gravid kvinna plötsligt dyker upp.

Drama och kriminalfilmer:

”Parfymen: Berättelsen om en mördare” (2006)

Imdb-betyg: 7,5

I 1700-talets Frankrike lever Jean-Baptiste, en ung man med ett ovanligt skarpt doftsinne. Av en slump tar en känd parfymmakare honom under sina vingar varpå en besatthet av att skapa världens bästa parfym tar sin början. Frågan är bara hur många unga kvinnor som ska tvingas sätta livet till innan Jean-Baptiste är nöjd.

”Unbroken: Path to Redemption” (2018)

Imdb-betyg: 5,8

Den sanna historien om Louis Zamperini, olympisk löpare som under andra världskriget tog värvning i det amerikanska flygvapnet. Zamperini överlevde 47 dagar i en flotte i Stilla havet efter att hans plan blivit beskjutet. Därefter blev han tillfångatagen av japanska soldater och skickades till ett fångläger där en sadistisk vakt gjorde allt i sin makt för att bryta ned honom.

”The post” (2017)

Imdb-betyg: 7,2

Verklighetsbaserat drama som skildrar historien om hur The Washington Post lyckades komma över hemlighetsstämplade dokument om USA:s inblandning i Vietnamkriget – de så kallade Pentagon-papprena. Här får vi följa utgivaren Katherine Graham och redaktören Ben Bradlees vånda kring huruvida de ska våga publicera storyn eller inte.

LÄS MER
Här är de bästa tv-serierna på HBO Nordic 2019

”Nyckeln till frihet” (1994)

Imdb-betyg: 9,3

Dramafilmen som toppat Imdb:s lista över världens bästa filmer i över två decennier. Här får vi följa banktjänstemannen Andy Dufresne som 1946 döms mot sitt nekande till livstids fängelse för mordet på sin fru. Han skickas till Shawshank State Prison. Här blir han vän med Red, en man som redan skakat galler i 20 år och som är den man ska vända sig till för att få varor insmugglade bakom fängelsemurarna.

”Big fish” (2003)

Imdb-betyg: 8,0

Ett visuellt fyrverkeri signerat Tim Burton om Parisjournalisten Will Bloom som återvänder till sin hemstad i Alabam när han får reda på att sin far ligger på dödsbädden. Det blir startskottet på en fantasifylld historia om en man som försöker lära känna sin far genom geom att pussla ihop faderns historier om sig själv.

”Babel” (2006)

Imdb-betyg: 7,5

Det hela börjar med en fruktansvärd tragedi för ett par på semester i Atlasbergen i Marocko. Därefter flätas flera människoöden på flera olika kontinenter skickligt samman i denna stjärnspäckade film av regissören Alejandro González Iñárritu.

Cate Blanchett och Brad Pitt spelar äkta makar i "Babel".Foto: Rights Managed

”Darkest hour” (2017)

Imdb-betyg: 7,4

Tvåfaldig Oscarsvinnare som utspelas under andra världskriget. Nyss tillträdd som premiärminister tvingas Winston Churchill (mästerligt spelad av Gary Oldman) välja mellan att mäkla fred med Nazityskland eller att stå upp för sina ideal och tron på sin nation.

”Miller’s crossing” (1990)

Imdb-betyg: 7,8

Bröderns Coens klassiska gangsterdrama bjuder på historien om Leo, en gangsterboss som som styr en liten irländsk stad med järnhand. Plötsligt hotas staden tas över av en italiensk gangster – något som leder till att intrigerna hopar sig och relationer sätts på prov.

LÄS MER
Här är de bästa filmerna på HBO Nordic 2019

”Wall Street” (1987)

Imdb-betyg: 7,4

Filmklassiker som gjorde Michael Douglas till Gordon Gekko – en hänsynslös börsmäklare som gör allt i sin makt för att locka in en ung och ambitiös mäklare i den kriminella världen. Ett kriminaldrama om hur den amerikanska drömmen snabbt utvecklas till en mardröm.

”Freedomland” (2006)

Imdb-betyg: 5,1

En kvinna kommer chockad in på polisstationen och anmäler att hennes bil, med hennes fyraårige son kvar i baksätet, har blivit kapad och stulen. Kidnappningen förvandlar två städer I New Jersey, USA, till arenan för ett stort rasbråk där ingen litar på någon. Men det visar sig snart att det är något i kvinnans berättelse som inte stämmer…

Animerat och barnfilmer:

”Coco” (2017)

Imdb-betyg: 8,4

Färgsprakande äventyr om Miguel, en ung pojke som drömmer om att bli musiker. Hans familj har i generationer haft ett musikförbud – något som han trotsar och därför drabbas av en förbannelse. För att häva den måste han bege sig till dödsriket på en resa som förändrar hans liv för alltid.

”Ice age” (2002)

Imdb-betyg: 7,5

Vid istidens början slår sig en vresig mammut, en korkad sengångare och en lömsk sabeltandad tiger samman i en omaka trio för att försöka återförena en bebis med sin familj. Succén har följts upp av ytterligare fyra filmer och mängder med kortfilmer.

”Prinsessan och grodan” (2009)

Imdb-betyg: 7,1

Den fattiga flickan Tiana drömmer om att öppna en restaurang i New Orleans, USA. En dag kommer en prins på besök som av den onde voodoprästen Facilier förvandlas till en groda. För att försöka bryta förtrollningen kysser Tiana grodprinsen – men något går väldigt, väldigt fel.

LÄS MER
Här är de bästa P3-dokumentärerna

”Bortspolad” (2006)

Imdb-betyg: 6,6

Överklassmusen Roddy lever som husdjur i en tjusig våning fram tills den dag han får besök av kloakråttan Sid som spolar ner Roddy i toaletten. Plötsligt befinner sig Roddy i en kloakstad och måste kämpa för att hitta hem till sin tjusiga våning igen.

Societetsmusen Roddy hamnar på ett ofrivilligt äventyr.Foto: DreamWorks SKG

”Megamind” (2009)

Imdb-betyg: 7,3

Superskurken Megamind har bara ett mål – att ta över staden Metro City och besegra dess beskyddare Metro Man. När han slutligen lyckas inser han att hans tillvaro blir tom och meningslös utan att ha en hjälte att tampas med.

”De fem legenderna” (2012)

Imdb-betyg: 7,3

När jordens barn hotas av ett ondskefullt väsen tvingas fem legender slå sig samman för att försöka hindra den ondskefulla planen. Ett spännande familjeäventyr med Jack Frost, Tandfen, Tomten, Påskharen och John Blund i spetsen.

”Den lilla sjöjungfrun” (1989)

Imdb-betyg: 7,6

Disneys klassiska film om sjöjungfrun Ariel som drömmer om ett liv med ben uppe på land. Med hjälp av en ond häxas förbannelse uppfyller hon sin dröm – men för att nå dit tvingas hon göra en större uppoffring än väntat.

LÄS MER
Här är de bästa dokumentärerna på SVT Play 2019

”Aladdin” (1992)

Imdb-betyg: 8,0

Ytterligare ett tecknat mästerverk signerat Disney. Här får vi följa kärlekshistorien om prinsessan Jasmine och den fattiga gatupojken Aladdin. Tillsammans blir de indragna i sitt livs äventyr då de hittar en magisk lampa, en flygande matta och blir jagad av sultanens onda rådgivare Jafar.

”Röjar-Ralf” (2012)

Imdb-betyg: 7,7

Spelkarakären Röjar-Ralf är trött på att vara spelets skurk och vill inget hellre än att bli lika omtyckt som Fixar-Felix. När ett nytt spel dyker upp i arkadhallen ser han plötsligt sin biljett till hjältedom och lycka. Han smiter in i spelet, men där går allting väldigt fel när han råkar släppa lös en ond fiende som hotar alla spel i spelhallen.

”Draktränaren” (2010)

Imdb-betyg: 8,1

Den unge vikingen Hicke bor på ön Berk, en ö där det är en livsstil att slåss mot drakar. När han en dag hittar en skadad drake vänds hans liv upp och ned. Han blir snabbt vän med det som tidigare varit han värsta fiende och tillsammans måste de övertyga resten av ön att drakar och människor kan vara vänner.

Biografier och verkliga livsöden:

”I, Tonya” (2017)

Imdb-betyg: 7,5

Konståkaren Tonya Harding rankas under början av 1990-talet som en världens mest lovade namn inom. Detta ända fram till att Tonya och hennes exman anlitar en person för att bryta benet på konkurren Nancy Kerrigan – en desperat handling som blev slutet på Tonyas karriär.

”Dolda tillgångar” (2016)

Imdb-betyg: 7,8

Den inspirerande historien om tre unga kvinnliga afroamerikaner som arbetade som matematiker på NASA. Tillsammans bidrog de till att USA i början på 1960-talet kunde skicka upp den första amerikanen i rymden och därmed kunde utmana Sovjetunionen i rymdkapplöpningen.

”The aviator” (2004)

Imdb-betyg: 7,5

Historien om Howard Hughes, en förmögen man som bland annat byggde och designade flygplan under tidigt 1900-tal. Filmen tar bland annat upp hans kärlekshistorier med bland andra Ava Gardner och Katharine Hepburn, men också hur han kämpar med fobier och fysiska handikapp som senare ledde till att han helt isolerade sig från omvärlden.

LÄS MER
Här är elva serier att streama ikapp under 2019

”Miss Potter” (2006)

Imdb-betyg: 7,0

Beatrix Potter, en av England mest kända författare, var en fritänkande kvinna som kämpade hår mot dåtidens alla konventioner. I den här filmen får vi bland annat följa barnboksförfattarens liv mot genombrottet och kärleksaffären med hennes förläggare.

”The birth of a nation” (2016)

Imdb-betyg: 6,4

Här får vi följa slaven och predikanten Nat Turner som utnyttjas av sin ägare för att sprida falskt hopp bland slavarna i den amerikanska södern, 30 år före det amerikanska inbördeskriget. När Nat slutligen inser hur illa hans familj och medslavar behandlas bestämmer han sig för att leda ett historiskt uppror mot slaveriet.

”Borg” (2017)

Imdb-betyg: 7,0

Historien som skildrar tennisessets Björn Borg väg från att slå bollar mot en garageuppfart i Södertälje till den absoluta världseliten. Fokus ligger på Wimbledonfinalen 1980 mellan honom och rivalen John McEnroe – en rivalitet som senare kom att utvecklas till en livslång vänskap.

Shia LaBeouf och Sverrir Gudnason som John McEnroe respektive Björn Borg.Foto: Zuma Press, Entertainment Pictures

”Only the brave” (2017)

Imdb-betyg: 7,7

Stjärnspäckat drama baserad på den sanna historien om Granite Mountain Hotshots, en elitstyrka med brandmän som 2013 kämpade mot en våldsam skogsbrand i Arizona. När bara den ultimata uppoffringen tycks kunna rädda en hel stad från att brinna ned sätts relationer på hårda prov.

”Superswede: En film om Ronnie Peterson” (2017)

Imdb-betyg: 7,1

Filmen om den legendariske racingföraren Ronnie Peterson vars liv slutade med en våldsam krasch 1978 som försatte en hel värld i chock. Tillsammans med Ronnies dotter Ida tas tittaren med på en resa om en sport kantad med glamour, dårskap och hästkrafter som under många år drev racingförare i döden.

”Roman J. Israel, Esq.” (2017)

Imdb-betyg: 6,4

Denzel Washington spelar Roman J. Israel, en driven men socialt obekväm advokat som arbetar på en liten firma tillsammans med sin partner. När partner hamnar I koma tas firman över av ett stort företag och Roman tvingas kompromissa med såväl sina värderingar som sina livsval.

”Molly’s game” (2017)

Imdb-betyg: 7,5

Historien om Molly Bloom, ett olympiskt löfte i freestyleåkning, som efter en skada tvingas lägga skidorna på hyllan. I stället ger hon sig in i pokervärlden där hon blir värdinna för Hollywoods pokerspelande gräddhylla. Men snart börjar den ryska maffian blanda sig i affärerna och kort därefter knackar FBI på dörren.

LÄS MER
Peter Stormare om besluten som format karriären: ”Ibland har det gått käpprätt åt helvete”
klar

Artikellänk är kopierad

Elin Åhlén
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro