ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är de bästa knepen mot sommarens insektsbett

Linnéa Borgert · 13 Jun 2017
Uppdaterad 13 Jun 2017

De sticks, biter och suger blod – insekter är lika självklara på sommaren som en glass i solen. Vad ska man göra om man blir stucken av en geting, broms eller en mygga? Metro listar knepen.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Zoonar GmbH / Alamy

Geting och bi

Ett geting- eller bistick brukar ge en pulserande och intensiv smärta. Området kring bettet blir rött och svullet och kan klia och svida. Oftast är ett getingstick helt ofarligt, men det finns de som kan få svåra allergiska reaktioner. Enigt Astma- och allergilinjen lider ungefär 1 procent av Sveriges befolkning av så kallad insektsallergi.

Hur behandlar jag ett getingstick?

Det första du bör göra är att se om gadden och giftblåsan som på gadden sitter kvar i huden. I så fall bör den tas bort. Det kan du göra med till exempel en nagel eller en pincett. Smärtan kan du lindra genom att lägga någonting kallt på, exempelvis kallt vatten eller is.

Badda sticket med alsolsprit eller alsolgel för att lindra klåda och sveda. Lokalbedövande salva, Xylocain, eller en kräm som innehåller hydrokortison fungerar också. Det är receptfria läkemedel som finns på apoteket. Om det är ett barn under 18 månader som har blivit stucket bör du rådgöra med en läkare innan du använder Xylocain. Det samma gäller hydrokortison på barn under två år. Ett husmorsknep är för att lindra getingstick är att lägga en krossad magnecyl eller aspirin på sticket. Andra menar att det fungerar att lägga på en fuktad sockerbit. Försök att inte klia på bettet – det ökar risken för en infektion.

Hur vet man om man är allergisk mot getingar?

Tecken på en allergisk chock är till exempel att du blir yr och blek, kallsvettas, mår illa, svullnar i ansiktet och på läpparna eller i svalget, att du får svårt att andas eller får hjärtklappning.

Behöver jag söka vård?

Om du får en kraftig allergisk reaktion ska du ringa 112. Om du får ett getingstick i munnen eller vet med dig sedan innan att du är allergisk bör du söka vård direkt på en vårdcentral eller jouröppen mottagning. Detsamma gäller om rodnaden, svullnaden och smärtan blir kraftig och ökar efter några dagar.

Mygga och knott

Gillar inte myggen dig? Grattis! Myggbett kan klia rejält, men det är olika hur starkt vi reagerar. Varför är oklart. Man kan också få en rodnad och en svullnad kring bettet. Även om myggbett kan vara jobbiga är de oftast helt ofarliga.

Hur kan jag lindra klådan från ett myggbett?

Den första (och svåraste) regeln är att inte klia – det gör det bara värre. Börja med att kyla ned myggbettet med kallt vatten, en isbit eller kylbalsam. Det kan ta bort klådan helt. Om det inte gör det kan du testa med kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel. Om det kliar mycket kan du prova med hydrokortison-kräm. Om det gäller ett barn under två år ska det ske på en läkares ordination. Du kan också använda receptfria allergimediciner som innehåller antihistamin.

Det finns en mängd olika huskurer mot myggbett. Att de skulle fungera är inte vetenskapligt bevisat, men både lime, socker och tandkräm är populära saker att stryka på.

Behöver jag söka vård för myggbett?

Myggbett i Sverige är oftast helt ofarliga och normalt sett krävs det inte att man söker vård. Men om du får svullnad, rodnad och smärta som blir kraftig och ökar efter några dagar bör du kontakta en vårdcentral. Om du får kraftig svullnad och klåda för att du har fått flera stick samtidigt kan du också kontakta en vårdcentral.

Broms

Bromsar är som tur är inte jättevanliga, men om du blir biten gör det ofta riktigt ont, bli rött och kliar. Området kring bettet kan också bli svullet.

Hur behandlar jag ett bromsbett?

Tvätta rent såret och kyl det med till exempel kallt vatten eller is. För att lindra smärtan kan du använda allergimediciner som innehåller antihistamin. Håll bettet högt för att minska risken för svullnad. Om det inte hjälper kan du få ned svullnaden med kortisontabletter.

Behöver jag söka vård för ett bromsbett?

Det kan kännas rejält att bli biten av en broms, men det är oftast ofarligt. Precis som när det gäller getingstick och myggbett bör du söka vård om besvären blir allvarliga eller inte går över.

Källor: Vårdguiden, Asta- och allergilinjen

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro