ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är de bästa ljudböckerna 2017

Linnea Bergman · 18 Mar 2017
Uppdaterad 24 Jul 2017
Metro hjälper dig att hitta fram till ljudböcker värda att lyssna på.

Metro hjälper dig att hitta fram till ljudböcker värda att lyssna på. Foto: TT/Alamy


Lyssna är det nya läsa. Men det är svårt att hitta favoriterna bland tusentals ljudböcker. Metro hjälper dig fram till guldkornen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ljudböcker har seglat upp som ett hett alternativ till den klassiska boken.

Resan har varit lång från inlästa böcker i 30-talets USA, för bland annat synskadade krigsveteraner, till den moderna ljudboken som oftast nås via ett abonnemang i mobilen.

Många vill nu guidas genom en berättelse av en röst samtidigt som de diskar, tränar eller pendlar.

Mellan 2015 och 2016 ökade försäljningen av digitala ljudböcker via abonnemangstjänster med hela 51,6 procent.

– Ökningen har varit stor. Det beror bland annat på att vi har blivit vana vid att ta del av olika typer av media på det här sättet, via exempelvis tjänster som Netflix och Spotify, säger Erik Wikberg, doktorand vid Handelshögskolan i Stockholm som nyligen skrivit en rapport i ämnet.

Med hjälp av ljudböcker kan även de som tidigare inte har tid eller ro att läsa en fysisk bok nås. Men vissa böcker passar bättre än andra som ljudbok.

– Böcker med många karaktärer kan vara svårare att hänga med i och även avancerade fackböcker som behöver läsas långsamt för att man ska förstå, tipsar Erik Wikberg.

Bästa ljudbokstipsen just nu

Mörka berättelser:

Midnattsflickor, Jonas Moström: Om en Valborg i Uppsala som slutar med allt annat än studentikost firande. Både våldtäkter och ett makabert mord gör att oron sprider sig. Den tredje, fristående delen i serien om Nathalie Svensson och Johan Axberg. Inläst av: Marie Richardson. Längd: 11 timmar 45 minuter.

Två systrar, Åsne Seierstad: En sann historia där föräldrarna till två tonårsflickor i Norges värsta mardröm går i uppfyllelse: Flickorna åker till Syrien för att ansluta sig till IS. Inläst av: Hanna Schmitz. Längd: 15 timmar och 46 minuter.

Syndafloder, Kristina Ohlsson: En man hittas skjuten i bröstet, en begravningsentreprenör letar efter sin bror och en kvinna fruktar sin våldsamme man. Om tre fall som verkar ha ett samband, och där gamla synder kommer upp till ytan. Den sjätte kriminalromanen om Fredrika Bergman och Alex Recht. Inläst av: Mirja Turestedt. Längd: 12 timmar och 4 minuter.

Kaninjägaren, Lars Kepler: En mördares offer hör en gåtfull ramsa om kaniner läsas upp av ett barn kort innan de dör. En bladvändare om kriminalkommissarie Joona Linna. Inläst av: Jonas Malmsjö. Längd:19 timmar och 1 minut.

I bunkerläkarens våld, Isabel Eriksson (pseud.): Med hjälp av förgiftade jordgubbar förgiftar och spärrar läkaren in Isabel i en bunker under sex dagar 2015. Det här är historien om det psykologiska kriget mellan dem som till sist gör att han släpper henne. Inläst av: Callin Öhrvall Delmar. Längd: 5 timmar och 54 minuter.

För finsmakare:

De polyglotta älskarna, Lina Wolff: Augustiprisvinnande bok om Ellinor som trevande söker kärlek på nätet, och träffar en litteraturkritiker med våldstendenser. Inläst av: Mirja Turestedt och Niklas Engdahl. Längd: 7 timmar och 40 minuter.

Den som stannar, den som går, Elena Ferrante: Bli en del av Ferrantefebern. Tredje delen i den omåttligt populära serie om de båda barndomsvännerna Lila och Elena och deras livsöden. Inläst av: Odile Nunes. Längd: 12 timmar och 34 minuter.

Maskeradstaden, Maria Monciu: Prisades nyligen som årets bästa skönlitterära ljudbok med motiveringen ”en ruggigt beroendeframkallande berättelse om kärlek och rasism, om lögner och upprättelse, om att stå mitt emellan två världar och inte höra hemma någonstans”. Inläst av: Alexander Salzberger. Längd: Tio delar på drygt en timme vardera.

Kanada, Richard Ford: Året är 1956 och vi får följa paret Parson i amerikanska Montana och deras förberedelse och genomförande av ett bankrån från deras tvillingbarns perspektiv. Inläst av: Torsten Wahlund Längd: 14 timmar och 44 minuter.

Kriget har inget kvinnligt ansikte, Svetlana Aleksijevitj: Hundratals röster har kokats ner till dessa ofattbart starka historier från kvinnor som stridit för Röda Armén. Fyrtio år senare söks de upp och berättar vad de varit med om. Inläst av: Gunilla Leining. Tid: 14 timmar och 23 minuter.

För feelgoodfantasten:

Toner i natten, Jojo Moyes: Moyes sjätte roman på svenska. Om Isabel som plötsligt förlorar allt och plötsligt står på ruinens brant. Då ärver hon en herrgård och får oväntad renoveringshjälp. Inläst av: Gunilla Leining. Längd: 13 timmar och 9 minuter.

You had me at hello, Mhairi McFarlane: Rachel bestämmer sig för att slå upp förlovningen med sambon Rhys. Samtidigt flyttar ungdomskärleken Ben till hennes stad. Problemet är att han redan är gift, och bara verkar se Rachel som en vän. Inläst av: Anja Lundqvist. Längd: 11 timmar och 51 minuter.

In i minsta detalj, Kristin Emilsson: Om Freja och Anton vars största problem är om de ska måla väggarna i sin nyrenoverade vindsvåning i Sofo tofuvita eller äggskalsvita. Tills ett oväntat dödsfall skakar om deras tillvaro och tvingar dem att bege sig till Antons barndomsstad. Inläst av: Gunilla Leining. Längd: 9 timmar och 33 minuter.

Tillsammans är man mindre ensam, Anna Gavalda: Under ett år får vi följa fyra personer som bor under samma tak i Paris. En modern feelgoodklassiker om konflikter, kärlek och att luta sig mot varandra. Inläst av: Eva Röse Längd: 14 timmar och 57 minuter.

Summer Karlsson, Johanna Nilsson: 36-åriga Summer Karlsson är gravt överviktig, arbetslös och olycklig. Hon sätter in två udda annonser i lokaltidningen, och får oväntade svar. En originalbok från tjänsten Storytel, skriven för ljudboksförmatet. Inläst av: Julia Dufvenius. Längd: Tio delar på drygt en timme vardera.

För dig som vill läsa något kort:

Brev till en nybliven förälder – Ett feministiskt manifest i femton punkter, Chimamanda Ngozi Adichie: Läs en av de mest hypade afrikanska författarna just nu och hennes brev med inspirerande råd om föräldraskap. Inläst av: Moa Gammel. Längd: 1 timme och 8 minuter.

Stina Stoor, Bli som folk: Nio noveller om ett Västerbotten som håller på att förändras. Detaljrikt och eget. Inläst av: Stina Stoor. Längd: 3 timmar och 36 minuter.

Ibland mår jag inte så bra, Therese Lindgren: Sveriges största Youtuber i en ärlig bok om alltifrån skönhetstips till psykisk ohälsa. Inläst av: Therese Lindgren. Längd: 3 timmar och 40 minuter.

För mycket lycka, Alice Munro: Tio berättelser, ofta om tillsynes små händelser som förändrar människors liv i grunden. Läs Nobellpristagaren från 2013 som i motiveringen kallades för ”den samtida novellkonstens mästare”. Inläst av: Helena Brodin. Längd: 12 timmar och 18 minuter för alla novellerna.

Jag ringer mina bröder, Jonas Hassen Khemiri: En bil har exploderat i Stockholm. Under 24 timmar får vi befinna oss i Amors huvud, där gränserna mellan brottslig och brottsoffer, paranoia och verklighet blir allt suddigare. Inläst av: Hamadi Khemiri. Längd: 1 timme och 22 minuter.

För dig som vill läsa en klassiker:

Gösta Berlings saga, Selma Lagerlöf: En av våra mest älskade författares debutroman. En mustig skröna från Värmland om den försupne prästen Gösta Berling som räddas till livet av majorskan på Ekeby. Inläst av: Per Myrberg. Längd: 16 timmar och 3 minuter.

Svindlande höjder, Emily Brontë: En av den engelska litteraturens mest välkända och passionerade kärlekshistorier. Själsfränderna Catherine och Heathcliff skiljs åt, vilket får dramatiska följder. Ett destruktivt triangeldrama från 1800-talet. Inläst av: Johan Rabaeus och Katarina Ewerlöf. Tid: 14 timmar och 16 minuter.

Och solen har sin gång, Ernest Hemingway: En skildring av rotlösa unga i Europas 20-tal. Jakten på upplevelser för en grupp vänner från erotikens Paris till tjurfäktningarnas Spanien. Inläst av: Stefan Sauk. Tid: 7 timmar och 52 minuter.

Mästaren och Margarita, Michail Bulgakov: En bisarr och fängslande historia om en främling som dyker upp i 30-talets Moskva. Inläst av: Tomas Bolme. Tid: 18 timmar och 26 minuter.

Doktor Glas, Hjalmar Söderberg: Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan? Det är huvudfrågan i det här mästerverket från förra sekelskiftet. Inläst av: Sven Lindberg. Längd: 5 timmar och 16 minuter.

pil
Tre abonnemangstjänster för ljudböcker

Storytel:

Så funkar det: Den äldsta svenska och i särklass största ljudbokstjänsten. Skaffa ett abonnemang och lyssna via app eller datorn. Du kan även byta mellan att lyssna via ljudbok och läsa boken digitalt, som e-bok. Det går även bra att lyssna i offlineläge.

Pris: Läs obegränsat för 169 kronor/månaden.

Bookbeat:

Så funkar det: Ägs av Bonnier och lanserades i början av 2016. Skaffa ett abonnemang och lyssna via appen. Stort utbud av offlineböcker. Det går även att lyssna på e-böcker.

Pris: Läs obegränsat för 169 kronor/månaden.

Nextory:

Så funkar det: Bildades 2015 genom Industrifonden och privata finansiärer. Skaffa ett abonnemang och lyssna via appen. Stort fokus på e-böcker, men har även ljudböcker. Tre böcker åt gången kan lyssnas på i offlineläge.

Pris: Tre olika abonnemang: Bas 99 kronor, standard 149 kronor med tillgång till nyheter och 249 kronor i månaden med tillgång till affärslitteratur.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro