ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är de bästa P3-dokumentärerna

Natalie Demirian · 24 Maj 2019
Uppdaterad 24 Maj 2019
På "P3 Dokumentär" finns det bland annat dokumentärer om John Hron, Diskoteksbranden i Göteborg och Fadime.

På "P3 Dokumentär" finns det bland annat dokumentärer om John Hron, Diskoteksbranden i Göteborg och Fadime. Foto: TT


Mängder av dokumentärer att välja mellan? Bryt inte ihop – Metro rycker ut med tipsen. Här är de bästa dokumentärerna på "P3 Dokumentär" på Sveriges Radio, sorterat efter genre och med inbäddade ljudfiler.

klar

Artikellänk är kopierad

Observera att dessa dokumentärer fanns tillgängliga vid skrivande stund. 

Brott, straff och livsöden

”Knarkkungarna på darknet” (2017)

Två män, JW och Tomas, sitter bakom varsin dator i Mariestad och i Eskilstuna och bygger tillsammans upp en droghandel som blir Sveriges största säljare på darknet. Här berättar Tomas för första gången om hur de byggde upp den olagliga verksamheten.

”Mordet på Lotta” (2018)

Lotta Rudholm misshandlades till döds i sin egen lägenhet av sin tidigare pojkvän Martin Jonsson, som har en lång historia av att tidigare hota och misshandla sina flickvänner och som var villkorligt frigiven från ett långt fängelsestraff för grov kvinnofridskränkning. Det uppmärksammande mordet på Lotta väckte stor ilska och ledde till debatter om Sveriges myndigheters förmåga att skydda våldsutsatta kvinnor.

”Mordet på Lisa Holm” (2018)

Försvinnandet, sökandet och sedan mordet på 17-åriga Lisa Holm år 2015 i Kinnekulle fick en enormt stor medial uppmärksamhet i hela Norden. I den här dokumentären berättar hennes vänner om hur de minns Lisa, den glada tjejen som älskade One Direction, och om de hemska dagarna innan sommarlovet 2015.

”Dödsskjutningen i Rödeby” (2017)

Ett mopedgäng har länge trakasserat en familj och främst sonen i familjen, och 16-årige ”Oskar” beskrivs som ledande och drivande i mobbningen. En kväll brister det för pappan i familjen när mopedgänget åker upp till gården. Pappan skjuter mot killarna med ett hagelgevär och ”Oskar” skadas. 15-årige Simon, som aldrig varit med och trakasserat familjen tidigare, träffas på nära håll och avlider. Fallet delar Sverige i två läger. Här berättar ”Oskar” för första gången sin historia.

”Shaken baby-skandalen” (2019)

Det var under 00-talet som man i Sverige började prata om skakvåld mot barn, ”Shaken baby syndrome”. Föräldrar döms till fängelse med hjälp av diagnosen – men forskarna blir mer och mer osäkra på om bevisen faktiskt håller.

”Black metal-morden” (2017)

I den här dokumentären ställer man sig frågan ”Varför ledde extrem musik till brutala mord?”. Norge skakades av kyrkbränder och knivmord och spåren ledde till black metal-bandet Mayhem och skivbutiken Helvete. Medverkar gör bland annat flera tidigare medlemmar, och anhöriga.

”Mordet på John Hron” (2015)

John Hron fick aldrig börja i åttan. Fyra dagar innan sommarlovet var över, den 16 augusti 1995, misshandlades han till döds under tortyrliknande former av fyra nynazister vid Ingetorpssjön utanför Kungälv.

”Arlandarånet” (2010)

Rånarna kom över 44 miljoner kronor under det största rånet i svensk historia. Här är historien om rånet, polisutredningen och villospåren.

Södertäljeflickan (2012)

Det mediala intresset var stort när en pappa i Södertälje dömdes till tio års fängelse i början på 90-talet för att ha förgripit sig på sin dotter och även förmedlat henne till andra män. När polisen håller förhör med flickan berättar hon om organiserad barnsexhandel och sexuella övergrepp med rituella inslag, kannibalism och mord. Men med flera tvister och vändningar följer en intensiv debatt som kretsar kring barns trovärdighet.

Lasermannen (2005)

John Ausonius, som i media kallas Lasermannen, spred skräck i början på 90-talet bland Stockholm och Uppsalas invandrare när han beväpnad med ett gevär med lasersikte sköt flera personer vid olika attentant, varav en miste livet. Det offren hade gemensamt var mörkt hår eller mörk hudfärg. Den här dokumentären skildrar polisens maktlöshet och ett Sverige i kris innan han kunde gripas.

”Hagamannen” (2009)

I den här dokumentär följer man Hagamannens spår genom Umeå. Det var under sex års tid som tvåbarnspappan NiklasLindgren höll staden i skräck med sitt sexuella våld och som kom att bli en av Sveriges mest omfattande polisutredningar.

”Svensken i Bolivia” (2007)

”Trustorhärvan” (2006)

I slutet på 90-talet blev en av Sveriges största ekobrottshärvor känd, den så kallade Trustorhärvan. Trustor var ett investmentbolag som köptes upp av den engelska adelsmannen Jonathan Guiness, som hade förvärvat aktierna i Trustor genom att plocka ut pengar från bolaget som han betalade den tidigare ägaren med – något som är olagligt i Sverige. Flera rättegångar hölls men endast en av de inblandade kunde fällas för brott. Dokumentären skildrar polisens svåra utmaning med den ekonomiska brottsligheten.

”Fallet Linda Chen” (2014)

En vecka innan Mats Alm och Linda Chen ska gifta sig försvinner Linda spårlöst. Sju veckor senare försvinner även Mats spårlöst. Polisen hittar senare Lindas kropp i en skogsdunge. En bit bort hittas också Mats, som hävdar att han vaknat upp bredvid sin döda fästmö i skogen efter att ha kidnappats av kineser. Här är historien om Linda och varför man inte kan döma någon för ett brott, när dödsorsaken inte är fastställd.

”Militärligan” (2015)

En av P3 dokumentär-lyssnarnas favoriter är den om militärligan, som genomförde mängder av rån mot postkontor och banker på små orter i hela landet i början på 90-talet, med militär precision och tung beväpning.

Politik och samhälle

”Vipeholmsexperimenten” (2010)

På 1930-talet var svenskarnas tandhälsa minst sagt usel, och nästan alla svenskar hade kariesbesvär, inte sällan med stora hål ända in i pulpan. För att utreda orsaken till karies och hur man förebygger hål i tänderna sanktionerade regeringen ett människoexperimentet i Sverige. Försöksstationen blev Vipeholms sjukhus för ”de svårskötta obildbara sinnesslöa”. Patienterna matades med enorma mängder socker och hålen i tänderna blev fler. Upptäckten satte Sverige på den internationella forskningskartan, men det var vipeholmspatienterna som fick betala priset.

”Mutskandalen på Systembolaget” (2018)

Det var år 2003 som Systembolaget skakades av en korruptionshärva. Genom att betala mutor i form av bland annat exklusiva utlandsresor och spritfester till flera butikschefer misstänktes tre leverantörer ha tjänat miljonbelopp på extra försäljning av alkohol. När åklagarna började gräva i härvan blev den bara större och större, och Systembolaget genomgick sin värsta kris någonsin.

”Familjen – Tonårsligan från Borlänge” (2018)

Den här serien i fem delar handlar om tonårsligan från Borlänge och ”är en berättelse om knark, våld och machokultur i det som på 90-talet var Sveriges farligaste stad”.

”Grupp 8” (2015)

Historien om den legendariska feministiska organisationen ”Grupp 8”, där åtta kvinnor (Barbro Backberger, Birgitta Bolinder, Gunnel Granlid, Birgitta Svanberg, Greta Sörlin, Ulla Torpe, Anita Theorell och Åsa Åkerstedt), som alla fått nog av kvinnoförtryck, utgjorde startskottet för det som kom att kallas för ”den nya kvinnorörelsen”.

”Tvångssteriliseringarna” (2006)

Under 1900-talets första hälft behandlades mentalsjuka med ett kirurgiskt ingrepp i hjärnan, lobotomi. Om patienten sedan blev utsläppt ville man se till att de inte spred sina gener vidare – och lösningen blev tvångssterilisering. Men det spårade ur snabbt, och plötsligt gick ingen säker. Det finns även en dokumentär från 2017 som heter ”Tvångssteriliseringarna av transpersoner”.

”Nätpiraterna och The pirate bay” (2014)

Det var år 2006 som ett 50-tal poliser genomförde en razzia mot den svenska fildelningssajten The pirate bays servrar, men det hela möttes av stora protester. Bland annat fanns det misstankar om att USA hotade med sanktioner om inte The pirate bay stängdes ner, och det blev snart en av de största och mest bevakade rättsprocesserna om upphovsrätten i Sverige.

”Svenska hackers” (2014)

Fragglarna kallades de svenska hackarna som under 90-talet bland annat begick dataintrång på NASA och amerikanska flygvapnets nätverk. Här är historien om fallet som kunde ha slutat med fängelsestraff i USA i upp till 60 år.

”Svenska kärnvapenprogrammet” (2008)

Det svenska kärnvapenprogrammet omfattades av stor sekretess och var så pass hemlig att inte ens de inblandade själva hade hela bilden klar för sig. Här är den intressanta historien om det hemliga och kontroversiella programmet.

”Bordellhärvan” (2008)

Det var år 1977 som Dagen Nyheter publicerade artikeln om att den dåvarande justitieministern, Lennart Geijer, besökt prostituerade och därför kunde ses som en säkerhetsrisk. En nyhet som slog ner som en bomb och blev en av de största politiska skandalerna i modern svensk historia.

”Bofors” (2006)

Boforsaffären är samlingsnamnet för två affärer som det svenska industriföretaget och vapentillverkaren Bofors var inblandad i under 80-talet. Den ena gällde vapensmuggling till förbjudna länder, den andra om när Bofors misstänktes ha betalat ut mutor för att få en stororder till Indien.

”Peter Rätz: MC-infiltratören” (2013)

Under nio år var Peter Rätz polisens hemliga informatör. När det avslöjades år 2004 blev det bland annat känt att polisen systematiskt använt sig av infiltration och brottsprovokation. I dag lever han och hans familj på flykt och under en ny identitet. Här berättar Peter Rätz sin historia.

Historiska händelser

“Dödstragedin på Roskildefestivalen” (2017)

Året är 2000 och det är drygt 50 000 förväntansfulla i publiken när Pearl Jam drar igång sin spelning. Men konserten slutar i katastrof när en grupp människor faller och nio personer dör i tumultet. En av dem var 20-åriga Carl-Johan Gustafsson. I den här dokumentären får man bland annat höra hans mamma och hans bästa vän, och de ansvariga på festivalen.

”Folkmordet i Rwanda” (2011)

Den här dokumentären om folkmordet i Rwanda där 800 000 människor mördades i ett land mindre än Småland beskrivs som ”berättelsen om hundra dagar i helvetet, den kanske mörkaste och mest brutala tragedin i vår tid”.

”Mordet på Fadime” (2008)

År 2001 håller Fadime Sahindal tal i Sveriges riksdag om hedersproblematik som drabbar unga kvinnor. Två månader senare är hon död. Hon sköts med två skott i huvudet av sin egen far. Hennes begravning fyller Uppsala Domkyrka till bristningsgränsen och medieuppbådet är enormt. Missa heller inte dokumentären ”Hedersmordet på Pela”.

”Diskoteksbranden i Göteborg” (2006)

Det är 20 år sedan 63 ungdomar dog och över 200 skadades efter att en brand utbrutit på en fest i Makedonska föreningens lokaler i Göteborg. I den här starka P3-dokumentären får vi bland annat höra de överlevandes berättelser.

”Estoniakatastrofen” (2006)

Den 28 september 1994 går passagerarfärjan Estonia under på Östersjön och 852 människor omkommer i den värsta fartygsolyckan i svensk historia. En infekterad debatt och mängder av spekulationer och konspirationsteorier efterföljer katastrofen när det står klart att regeringen beslutar att varken fartyget eller kropparna kommer att tas upp.

”Slaget om Mostar” (2015)

Kriget kom till Mostar i Bosnien Hercegovina år 1992 och ”de som tidigare var grannar vänder sina vapen mot varandra och en stad förintas”. Här berättar Mostarbor som flydde till Sverige om sina liv innan, under och efter kriget.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro