ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är de bästa sätten att hantera hatiska Facebookinlägg

Malin Hansson · 16 Nov 2016
Uppdaterad 17 Nov 2016

Näthatare. De provocerar, gör dig upprörd eller sprider falsk information. I stundens hetta vet de flesta av oss inte riktigt vad - eller om vi ska svara, men känner samtidigt att tystnad kan tolkas som att vi går med på det som står. Metro ger dig sex strategier för att hantera en näthatare.

klar

Artikellänk är kopierad

Mina Dennert.
Mina Dennert.Foto: Privat

Din Facebookvän har skrivit eller delat något fördomsfullt, sexistiskt, rasistiskt eller homofobiskt. Visst, inlägg på Facebook kanske inte är sättet att förändra världen, men att stå upp mot hat är i princip alltid en bra grej. Så här ger vi dig tips på några saker du kan göra:

1. Ställ till svars.

Frågor som "Kan du berätta dina egna erfarenheter om det här?" eller "vad får dig att skriva så här?" kan få personen att tänka efter och kanske varva ner så konversationen inte eskalerar. Kanske personen inte tänkte till innan den la ut det här? Förstår personen verkligen vad det är hen lagt ut?

– Att hata tillbaka är det sämsta man kan göra. Börja gärna med att höra efter att personen verkligen menar det du tror, säger Mina Dennert, författare och journalist som skapat aktionsgruppen "Jag är här!" som tar tag i hatiska inlägg på Facebook.

2. Funkade inte det? Gå vidare till att berätta hur det får sig att känna.

Känner du personen kan det vara effektfullt att berätta om hur du känner när personen skriver som den gör, kanske "Jag blir jätteledsen/upprörd när du skriver så".

– Det behöver inte vara du som personligen påverkas av det som skrivs, men uppmuntra personen att se det ur en annan människas perspektiv.

►LÄS MER: De här sajterna är fejk – Viralgranskarens varningslista

3. Bet det inte heller? Informera!

Har personen skrivit om felaktig statistik? Ge den rätta. Är länken från en tvivelaktiv källa? Tala om det.

– Vissa förstår inte vad de delar eftersom de helt enkelt inte faktagranskar eller vet hur man får tag i rätt information. Så håll inte inne med dina kunskaper. Om du är påläst kring ett ämne, titta gärna in i kommentarsfälten till delade artiklar och hjälp andra att söka säkra källor till information, säger Mina Dennert.

4. Tuff publik? Argumentera. 

Du har tröttnat. Det är uppenbarligen meningen att du eller någon annan ska ta illa upp och personen har ingen ånger. Pumpa upp känslo- och informationsammunitionen.

– Vissa ger sig inte och det får vara så, men andra gånger kan en argumentation faktiskt ge den andra ett nytt tankesätt. Det är verkligen viktigt i en demokrati att visa att det finns många röster och åsikter. Det kan man försöka komma ihåg när det känns tröttsamt, säger Mina Dennert.

Vill du inte bolla argument fram och tillbaka men ändå ge din input. Skriv positiva svar, tipsar Mina Dennert.

– Jag gör ofta så att jag pekar på möjligheter för förändring. Istället för att grotta ner sig i problemen och leta syndabockar kan man direkt peka på hur vi alla kan bli bättre medborgare. Skriver någon om en man som dödat sin fru så kommer snart kommentarerna "att det såklart är en muslim" men istället för att debattera spekulationer så brukar jag länka till exempelvis Huskurage, som arbetar med att förhindra våld i nära relation och styra det till hur viktigt det är att agera när något händer i vår närhet, säger hon.  

►LÄS MER: Guide: Så viralgranskar du bilder – fyra enkla steg

5. Börjar det gå över styr? Be om hjälp.

Ser du hat på Facebook kan du dela länken i Facebookgruppen "Jag är här!" och få stöd för att orka och våga ge sin åsikt.

– Sitter man själv kan man bli trött av allt hat. Då kan folk i gruppen hjälpa till med stöd och argument eller uppmuntran, säger Mina Dennert.

– Det är viktigt att komma ihåg att vi är fler som tror på en bra framtid än de som tror att det går åt helvete.

Skärmdump från gruppen "Jag är här!"
Skärmdump från gruppen "Jag är här!"

6 . Känner du att pulsen höjs till det ohållbara? Det är okej, du får ta bort personen från din vänlista.

Tala gärna om varför. Men! Inga fula ord, även om det kliar i tungan och du önskar personen förlorade sin rösträtt.

►LÄS MER: Därför ska du inte dela efterlysningar på Facebook

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro