ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är de energisnålaste husen

Matilda Bjerlöw · 23 Mar 2013
Uppdaterad 23 Mar 2013
Passivhus byggs i Beckomberga i västra Stockholm.

Passivhus byggs i Beckomberga i västra Stockholm. Foto: Scanpix


2001 byggdes det allra första passivhuset i Sverige. Att bo och leva miljövänligt hamnade därmed i ropet. Överallt talades och skrevs det om husen som skulle göra Sverige grönare. Men sedan tog det stopp.

klar

Artikellänk är kopierad

Arkitekten Hans Eek på Passivhuscentrum är den som införde tekniken i Sverige och anses vara en av världens främsta passivhusexperter.

– När vi startade centrumet för fem år sedan trodde jag att hela svenska byggmarknaden bara skulle bygga passivhus om fyra, fem år. Men så blev det inte, säger han. 

Anledningen tror han är att byggproduktionen inte är inriktad på det. Åtminstone inte när det gäller småhus. 

– Den svenska småhusindustrin försöker bromsa det. Däremot växer byggandet av passiva flerbostadshus mycket. Man har börjat komma underfund med att totalhyran blir billigare så, säger han. 

Alla är däremot inte överens om att passivhus är det bästa alternativet. I stället är en sorts lightvariant, vilket oftast ryms under kategorin minienergihus, något som blivit populärt. 

De ligger på en aningen högre energiförbrukning än passivhusen men summan för att bygga dem är billigare. 

– Ska man ned på under 45 kWh/kvm, som passivhus, krävs det ofta att man måste ha en solfångare på taket. Det har inte dessa hus men det innebär i stället att bygget blir mer ekonomiskt försvarbart, säger WSP:s energikonsult Göran Werner som bland annat hjälpt ByggVesta att utveckla system för minienergihus i Hammarby Sjöstad. 

Fotnot: Wsp kallar sina minienergihus för egenvärmehus.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro