ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är de europeiska länder som vill vägra ta emot flyktingar

Hugo Ewald · 2 Sep 2015
Uppdaterad 2 Sep 2015
Visegrádgruppen består av Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern.

Visegrádgruppen består av Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern.


I samband med det stora antalet människor som flyr från framför allt Syrien till Europa har flera länder velat minska antalet flyktingar som kommer till dem. Nu vill Slovakien och Tjeckien gå samman med Ungern och Polen för att vägra EU:s flyktingkvoter.

klar

Artikellänk är kopierad

Tjeckiens premiärminister Bohuslav Sobotka har bjudit in sina motsvarigheter i den så kallade Visegrádgruppen att träffas på fredagen för att diskutera den globala flyktingskrisen. Visegrádgruppen består av Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern. Enligt Reuterskommer mötet förmodligen resultera i att de fyra länderna kommer att ta en hård ståndpunkt i frågan om flyktingkvoter inom eurozonen. – Vi går starkt emot alla former av kvoter. Om sådana införs kommer vi vakna upp en dag med 100 000 människor från arabvärlden och det är ett problem jag inte skulle vilja ha här i Slovakien, sa Slovakiens premiärminister Robert Fico på en presskonferens enligt Reuters.► LÄS MER: Flyktingar attackeras dagligen: ”Folk tar ut sitt raseri på de svagaste” Länderna har tidigare blockerat förslag om att tvinga EU:s medlemsstater att acceptera kvoter som delar ut asylsökande som kommit till Italien och Grekland till olika europeiska länder.

Samtidigt har Ungern, som är det landet som ligger vid schengenområdets östra gräns, nyligen byggt ett stängsel för att hindra flyktingar från att komma in i landet. Även Österrike har efter att de hittat en lastbil fylld med över 70 avlidna flyktingar har valt att införa striktare gränskontroller. Visegrádgruppens planerade ställningstagande möter stark kritik från Tyskland och Frankrike. Tysklands kansler Angela Merkel har sagt att Schengenavtalets framtid skulle bli osäker, och Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius kallade ställningstagandet för ”skandalöst”.► LÄS MER: Flyktinghatet skakar Tyskland: "Jag känner mig inte trygg"

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro