ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är de falska påståendena som sades under den franska presidentdebatten

Hugo Ewald · 4 Maj 2017
Uppdaterad 4 Maj 2017
De två kandidaterna möttes i den enda debatten inför valet den 7 maj.

De två kandidaterna möttes i den enda debatten inför valet den 7 maj. Foto: Eric Feferberg/AP/TT


Under onsdagkvällen hölls en debatt inför det franska presidentvalet den 7 maj mellan de två återstående kandidaterna Marine Le Pen och Emmanuel Macron. Den franska dagstidningen Le Figaro har granskat några av de påståenden som kandidaterna sagt, och som visat sig vara falska.

klar

Artikellänk är kopierad

EU kostar Frankrike 9 miljarder euro varje år – falskt

Under debatten sa Le Pen att EU kostar Frankrike 9 miljarder euro varje år.

Det är något av en överdrift. Frankrike är en nettobidragsgivare till EU i den meningen att Frankrike betalar EU mer än vad EU betalar tillbaka till Frankrike. Enligt EU:s officiella siffror betalar Frankrike drygt 19 miljarder Euro varje år till EU, men får tillbaka ungefär 14,5 miljarder Euro. Nettokostnaden blir alltså 4,5 miljarder euro.

Köpkraften har minskat sedan euron infördes – delvis falskt

”Med euron har köpkraften minskat”, sa Le Pen.

Frankrike införde Euro 2002. Enligt siffror från Frankrikes motsvarighet till SCB, INSEE, steg konsumentprisindex med 21,8% från 2002 till 2017. Det motsvarar en tillväxt på 1,42 procent varje år. Det är dock en minskning i tillväxten jämfört med perioden 1990-2002, då tillväxten i genomsnitt låg på 1,8 procent. Men köpkraften har inte minskat utan alltså ökat.

”Mellan 300 000 och 500 000 utländska arbetstagare finns i Frankrike” – delvis falskt

Enligt Marine Le Pen finns det mellan 300 000 och 500 000 utländska arbetare i Frankrike som tar arbeten som fransmän skulle kunna göra. Men enligt franska siffror så var den siffran, antalet arbetstagare som kommer från en annan medlemsstat i EU och skickas till Frankrike av sin arbetsgivare, runt 285 000 år 2015.

Det är visserligen en ökning jämfört med 2014 när den siffran låg på 229 000. De officiella siffrorna är alltså något lägre.  Det är dock svårt att få fram en exakt siffra då det förutsätter att alla migrantarbetare rapporteras in till myndigheterna.

”Macron sålde ut telekomföretaget SFR” – falskt

Enligt Marine Le Pen skulle utförsäljningen av SFR ha skett när Macron var finansminister. Utförsäljningen skedde dock den 5 april 2014. Macron tillträdde som finansminister flera månader senare, den 26 augusti.

”150 000 ungdomar hoppar av skolan varje år” – Falskt

Enligt Emmanuel Macron hoppar 150 000 ungdomar av skolan varje år. Det stämmer inte. Enligt den officiella statistiken ligger den siffran på runt 98 000.

”Jag ska skapa en speciell enhet för terrorbekämpning” – En sådan finns redan

Enligt Emmanuel Macron ska han införa en särskild enhet som bekämpar terrorism. Men en sådan enhet finns redan, rapporterar Le Figaro.

Alla påståenden från kandidaterna och Le Figaro är dubbelkollade av Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro