ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är de farligaste vägarna i jul

· 22 Dec 2015
Uppdaterad 22 Dec 2015
Trafikolyckorna ökar när fler ger sig ut på vägarna.

Trafikolyckorna ökar när fler ger sig ut på vägarna. Foto: Johan Nilsson/TT


Runt två miljoner människor är ute på vägarna under jul- och nyårshelgerna och risken för olyckor ökar kraftigt. Så här undviker du olyckor i jul- och nyårstrafiken.

klar

Artikellänk är kopierad

– Framförallt upp till fjällen och mot dalarna är det ofta mycket trafik inför jul och nyår och det gäller att planera sitt körande ordentligt, säger Benny Josefsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Förra året skedde totalt 772 olyckor i jul-och nyårstrafiken mellan den 20 december och den 12 januari. Men eftersom julhelgen ligger i mitten av veckan i år har många troligen redan hunnit iväg, vilket förhoppningsvis gör olyckorna färre i år, enligt Benny Josefsson. 

– I år ser det ganska gynnsamt ut. Många kom iväg redan i helgen så det kanske blir lugnare. Plusgraderna i södra Sverige gör väglaget bättre, men å andra sidan kör man ofta långsammare när det snöar så det gör nog ingen skillnad, säger Benny Josefsson. 

LÄS MER
Här kan den som firar jul dömas till fängelse

Störst risk för olyckor är det på vägar som inte är mötesseparerade, vilket gör att risken för frontalkrockar ökar. En tredjedel av de totalt 217 personerna som omkommit under december och januari 2010 – 2014 omkom i mötesolyckor. 

En av Sveriges farligaste vägar är E20 genom gamla Skaraborg, som ofta kallas ”Dödens väg”. Flera delar av vägsträckan är inte mötesseparerade, och ett stort antal olyckor sker varje år. Senast 2025 ska hela E20 mellan Stockholm och Göteborg göras mötesseparerad.

– Så om man kan så välj mötesfria vägar i jul. Välj däremot gärna vägar med kameror och se till att åka utvilad och anpassa farten efter väglaget. Jag vill också slå ett extra slag för att undvika att använda mobiltelefonen när man kör, säger Benny Josefsson.

För dem som ska ut och åka med tåget kan det vara bra att vara ute i god tid, framförallt i södra Sverige. Eftersom gränskontrollerna skärpts finns risk för förseningar. Öresundstågen kan drabbas av förseningar på grund av polisens skärpta gränskontroller i södra Sverige.

– Som det ser ut just nu har vi inga större förseningar och hoppas att det inte blir det framöver heller. Men generellt är det ju stora resdagar framöver och då kommer det kunna bli mycket folk på en del avgångar. Det är ju jul så jag tror de flesta är beredda på det. Det viktiga är att vara ute i god tid och visa hänsyn till sina medpassagerare så kommer resan gå fint, säger Joakim Borgudd på Skånetrafikens presstjänst.

Efter fjärde januari kommer SJ inte längre köra sina tåg över Öresundsbron och Öresundståg kommer att köra med 20-minuterstrafik istället för 10-minuterstrafik. 

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro