ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är de första kläderna gjorda med spindeltråd

Tomas Lundin · 4 Sep 2014
Uppdaterad 4 Sep 2014

Vad är det för speciellt med den här västen och scarfen? Det är inte den duvblå färgen, definitivt inte designen. Det unika är att de innehåller supermaterialet spindelsilke.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Yoshihiko Kuwana et al

Japanska forskare har nu för första gången lyckats framställa hela plagg som innehåller spindeltråd. Kläderna består av mindre än en halv procent spindeltråd – ändå är materialet 53 procent tåligare än vanligt silke, skriver Popular Science.

Hur skördas då spindeltråden? Regelrätta spindelfarmar bjuder på en massa problem. För det första väver spindlar inte så mycket silke åt gången – för det andra är de kannibaler vilket innebär att det skulle behövas en liten bur åt varenda individ. I stället är det silkesmaskar som genmanipulerats för att väva spindeltråd som får stå för produktionen.

Spindeltråd har beskrivits som ett mirakelmaterial som är fem gånger starkare än stål och forskare har planerat att använda det till allt från kirurgtråd till skottsäkra västar, men än så länge sker produktionen i väldigt blygsam skala. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro