ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är de nya sätten att betala med mobilen

Caroline Wetterborg · 8 Aug 2012
Uppdaterad 8 Aug 2012
Här är de nya sätten att betala med mobilen Martin Nyberg, 24, studerande från Södermalm har inte använt mobila betaltjänster eftersom han har en mobil av äldre modell. Men han skulle kunna tänka sig att shoppa med mobilen. ”Absolut. Det är en jättesmart idé. Nackdelen är att man har bonuskort och då måste man ändå upp med korten”, säger han. foto: urban brådhe

Här är de nya sätten att betala med mobilen Martin Nyberg, 24, studerande från Södermalm har inte använt mobila betaltjänster eftersom han har en mobil av äldre modell. Men han skulle kunna tänka sig att shoppa med mobilen. ”Absolut. Det är en jättesmart idé. Nackdelen är att man har bonuskort och då måste man ändå upp med korten”, säger han. foto: urban brådhe Foto: Urban Brådhe


Allt i ett. De nya betal-tjänsterna förvandlar din mobil till plånbok – du kan överföra pengar, köpa SMS-tjänster och till och med betala med telefonen i vissa butiker. Men många aktörer konkurrerar om din mobila plånbok.

klar

Artikellänk är kopierad

Nu lanseras allt fler mobila betaltjänster som gör det möjligt att shoppa med mobilen. 

I juni kom telefonoperatörernas WyWallet – en mobiltjänst för att överföra pengar. Framöver ska den testas för betalning direkt i butiker. 

I applikationer som Payair kan man registrera sitt kontokort och betala nätköp-en i telefonen. Men fler aktörer vill ha en bit av kakan. 

– Vi är inne i en lärande process där vi måste börja delta i det här racet kring mobila betalningar, säger Carl Molinero, Head of Group Mobile Payments på Swedbank. 

I höst lanserar storbank-erna den gemensamma mobilapplikationen Swish, i nuläget en tjänst för att överföra pengar. För att de mobila betaltjänsterna verkligen ska slå igenom tror Carl Molinero att det krävs en gemensam standard.  

– Handeln är inte intresserad av att skruva in 20 olika mobila betallösningar, de vill ha något som fungerar, säger han.  

Enligt Svensk handel finns det ett intresse i branschen för nya betallösningar – men de måste vara enkla och snabbare och billigare än till exempel kontokort. 

– Jag tror att korten kommer att leva kvar ganska länge till, och även kontanter, men att vi mer och mer går mot andra lösningar där mobiltelefonen är den största, säger Bengt Nilervall, betalansvarig på Svensk handel. 

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Wetterborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro