ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är de populäraste namnen 2014

Karolina Skoglund · 21 Jan 2015
Uppdaterad 21 Jan 2015

Udda namn och vanliga namn med udda stavningar – det är de mest tydliga trenderna vad gäller namn till nyfödda.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Alloverpress.

Elsa var det vanligaste namnet som gavs till flickor under 2014 och Lucas till pojkar. Det visar ny statistik från SCB.

Även 2013 låg Lucas i topp vad gäller pojkar, medan Elsa tagit sig upp från en tidigare tredjeplats och därmed knuffat ned Alice, som toppat listan tre år i rad. 

– Det är svårt att se trender från år till år, men på toppen kan man se att man aktar sig för de lite vanligare namnen. 850 personer har fått toppnamnen 2014. För tio år sedan var den siffran runt 1 400 personer, säger Inge Göransson, utredare på SCB:s avdelning för befolkning och välfärd. 

En annan trend, som rimmar bra med den som rör ovanliga namn, är att man allt oftare försöker hitta ett namn med en ovanligare stavning. 

– Det är anmärkningsvärt vanligt faktiskt, och det är fler varianter på stavningar i flicknamnen. Ofta använder folk accenter ganska fritt, utan att tänka på uttalet. I övrigt lägger många gärna till y i sället för i eller j. Eller att man bara lägger till ett h. 

De namn som ökade mest av alla i fjol var dock Luna, som ökat med 58 procent, respektive Ebbe, som ökar med 48 procent. Det motsatta, alltså de namn som minskade mest var Minna och Simon, som båda minskade med runt 30 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro