ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är de stora frågorna i Göteborg

Moa Kärnstrand · 27 Sep 2011
Uppdaterad 27 Sep 2011
Hur ska nya Götaälvsbron se ut?  Ska den kryta ihop älvstränderna eller vara en trafikplats i första hand?

Hur ska nya Götaälvsbron se ut?  Ska den kryta ihop älvstränderna eller vara en trafikplats i första hand? Foto: Christina Blom


Den politiska hösten drar i gång med bostadskö och ny stadsdel på bordet. Här är din snabbguide till de stora frågorna. Därför ska du bry dig om kommunpolitiken.

klar

Artikellänk är kopierad

En kommunal bostadskö, den nya Götaälvbron och framtiden för älvområdet. Det är stora – och omdebatterade – frågor som står på agendan när den politiska hösten nu drar i gång i Göteborg. Bland frågorna som det kommer att beslutas om under året finns stora framtidsprojekt för staden, till exempel inriktningen för vad som kallas Centrala Älvstaden, det vill säga området kring Frihamnen, Gullbergsvass och Ringön.

Om det ska byggas bostäder och hur ska man göra området mer levande är två stora frågeställningar. – Det är absolut en av de absolut viktigaste frågorna i höst, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S).

I frågan har de politiska blocken en hyfsad samsyn, menar Anneli Hulthén (S). Det finns dock frågor där Alliansen och S med sina samarbetspartner V och MP är helt oense, som den omdiskuterade frågan om en kommunal bostadskö

Centrala Älvstaden

Besluten handlar om vad området ska innehålla i framtiden. I mitten av december ska eleverna på Harvard att presentera sina idéer. Man kommer dock inte att besluta om detaljfrågor förrän tidigast i slutet av 2012. Anneli Hulthén:  – Vi vill skapa en modern levande del av Göteborg där man ska kunna bo.

Status: Insnävning av idéerna innan årsskiftet.

Nya Götaälvsbron Beslutet att Göteborg ska få en ny Götaälvbro har redan fattats. Nu är frågan hur den ska se ut och under hösten pågår en tävling där designkontor kan lämna in förslag. Anneli Hulthén: – Vi vet att vi måste bygga en ny bro innan 2020. Men vi måste diskutera hur hög den ska vara och hur den ska se ut.

Status: Slutgiltigt beslut innan eller kring årsskiftet

Västsvenska infrastrukturpaketet Infrastrukturpaketet betyder de infrastruktursatsningar som ska finansieras av trängselskatterna: Västlänken, Marieholmstunneln, och breddning av väg 155. Göteborg har redan sagt ja till tullar. Anneli Hulthén: – Vi måste besluta hur staden ska förändras när trängselavgifterna införs. Status: Beslut under hösten Bostadskön I förra veckan beslutade KS att utreda hur Boplats kan bli en så kallad rak kö istället för som i dag en bostadsförmedling. Anneli Hulthén: – Den är ett sätt att organisera bättre, men jag ser det inte som att det kommer att bli en stor skillnad i hur lägenheterna fördelas. Status: Slutgiltigt beslut fattas när utredningen är klar, troligtvis i sommar.Lagen om valfrihet

Regeringen har infört en möjlighet för kommuner att låta privata företag sköta exempelvis hemtjänst. Kommunen måste dock besluta om ett införande. S, V och MP kräver att bara sociala företag kan komma in och att kriterierna ska vara samma som hos förvaltningarna.

Status: Under hösten får kommunen veta om staten betalar en utredning, därefter kan beslut fattas.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro