ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är de största hoten mot SAS

Gustaf Eriksson · 19 Nov 2012
Uppdaterad 19 Nov 2012

Sparplanen ser ut att gå igenom. Men SAS kris är långtifrån över. Det säger flygexperten Ole Kirchert Christensen till danska nyhetsbyrån Ritzau.

klar

Artikellänk är kopierad

Strax före klockan 10 på måndagsmorgonen har alla fackförbund utom ett sagt ja till de nya avtalen med SAS. Genom bland annat lönesänkningar och försämrade pensionsvillkor ska bolaget spara in tre miljarder kronor i löpande kostnader. 

Men det finns en stor risk att det inte räcker. Flygexperten Ole Kirchert Christensen säger till danska nyhetsbyrån Ritzau att stora utmaningar återtstår för det krisande bolaget.  – Pressen från konkurrenterna fortsätter. Även om SAS minskar personalkostnaderna hamnar man på efterkälken när det gäller flygplanskostnaderna", säger han.

SAS har en ganska ålderstigen flygplansflotta. Många av planen drar mycker mer bränsle än konkurrenternas maskiner.  – Det är ett problem eftersom kostnaderna för bränsle, tillsammans med personalkostnaderna, är flygbolagens största utgiftsposter, säger Ole Kirchert Christensen. 

Vid sidan av detta har SAS högre kostnader än konkurrenterna för bland annat loungeområden och catering. Dessutom har krisen gett bolagets rykte en törn. – Biljettförsäljningen har fallit den senaste veckan samtidigt som det kommer många bevis för att bolaget är sårbart, säger Ole Kirchert Christensen till Ritzau.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro