ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är de största misstagen du gör när du väljer lösenord

Niklas Sandberg · 19 Nov 2015
Uppdaterad 23 Nov 2015

I en ny undersökning utförd av IT-säkerhetsföretaget Sentor och researchföretaget Ipsos, uppger 55 procent av svenskarna att man använder sig av ett ord eller ett namn som ett lösenord. Något som IT-experterna varnar för. Här är tips på vad du ska välja istället.

klar

Artikellänk är kopierad

IT-experten Jonas Vestberg ger sina tips på bästa lösenord
IT-experten Jonas Vestberg ger sina tips på bästa lösenordFoto: TT/Sentor

I dagens digitala samhälle har de flesta av oss konton och inlogg på flera sajter på nätet. Det cirkulerar därför många användarnamn och lösenord i den digitala världen. Dessvärre visar det sig dock att många inte håller koll på hur man väljer ett starkt lösenord och använder sig därför av svaga lösenord.

IT-säkerhetsföretaget Sentor har tillsammans med researchföretaget Ipsos tagit fram en undersökning som kartlägger svenskarnas syn på frågor kring IT-säkerhet.

I undersökningen framgår det att svenskarna slarvar med sina lösenord. Bland annat uppger 55 procent att man använder sig av ett ord eller ett namn som lösenord.

– Namn, årtal är vanligt och det är typisk information som angriparna känner till för att kunna gissa ditt lösenord, säger Jonas Vestberg, IT-säkerhetskonsult på Sentor.

►LÄS MER: Löjligt enkelt lösenord vanligast

Ett annat vanligt förekommande problem, som anses värre, är att många återanvänder samma lösenord på flera olika sajter. Cirka en fjärdedel av svenskarna har i undersökningen uppgett att de använder sig av samma lösenord till sin mejladress som till andra tjänster på nätet.

– Problemet med detta är att om man använder samma lösenord till sin mejl som man har på exempelvis ett forum, finns risken att forumet hackas och att hackaren kommer över ditt lösenord. Då kan angriparna komma åt din e-post och via den återställa lösenord till andra tjänster, säger Jonas Vestberg.

Att knäcka ett svagt lösenord tar inte mer än ett par minuter för den mest erfarne angriparen. Jonas Vestberg rekommenderar istället att man väljer något längre starkare lösenord som exempelvis hela meningar.

►LÄS MER: Edward Snowdens bästa tips för ett säkert lösenord

– Istället för att välja ett lösenord som exempelvis ”Sommar15” så kan du välja en hel mening istället som exempelvis ”Detvarregningtsommaren2014”. Ett sådant lösenord kan ta flera veckor eller månader att knäcka vilket kräver en mer motiverad angripare. Ett bra lösenord ska helst vara långt och innehålla en blanding av bokstäver, siffror och specialtecken.

När det kommer till att inte använda samma lösenord på flera olika sajter, är Jonas Vestberg medveten om att det inte går att memorera ett femtiotal lösenord i huvudet och förslår att man använder en lösenordshanterare eller skriver ner vissa lösenord på en lapp som man har i hemmet eller i plånboken.

– Det finns ju risker med detta också om nu plånboken tappas eller bli stulen. Lösenord som inte brukas lika ofta i ens vardag kan förvaras i hemmet.

►LÄS MER: Ebay hackat – uppmanar användare att byta lösenord

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro