ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är den bästa förskolan

Daniel Boman · 2 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
forskolaborgaregatan Bellma Masic, 2, Brita West Nilsson och Artemis Kianarya, 2, på Borgaregatans förskola.

forskolaborgaregatan Bellma Masic, 2, Brita West Nilsson och Artemis Kianarya, 2, på Borgaregatans förskola. Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

 Skillnaden mellan bra och dåliga förskolor blir allt större. En ny undersökning visar att lärare i vissa förskolor blir bättre på att stimulera barnens lärande samtidigt som andra lärare bromsar barnens nyfikenhet.– Bra lärare ställer frågor som låter barnen tänka efter och väcker nyfikenhet. I vissa förskolor lyckas man inte med det utan ställer bara ja- och nejfrågor, säger Sonja Sheridan på Göteborgs universitet, en av författarna till studien ”Barns tidiga lärande”.

Om en förskola ligger i en storstad, en förort eller i glesbygden tycks inte vara avgörande.

Hur ska föräldrar veta om en förskola är bra eller dålig?– Se om lärarna leker med barnen och väcker deras nyfikenhet i stället för att stå bredvid och säger åt barnen vad de ska göra.

Borgaregatans förskola i Olskroken i Göteborg ligger i topp i studien.Där har man 17 barn per grupp, men månar om att alltid dela upp barnen i mindre grupper, ibland med bara fyra barn i varje.– Vi är nere på golvet och leker med barnen, säger Brita West Nilsson, förskollärare på Borgaregatan.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Boman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro