ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här är den mest sökta YH-utbildningen – och därför lockar den

Gustaf Larsson · 18 Sep 2018
Uppdaterad 19 Sep 2018
I TCC:s lokförarutbildning får eleverna bland annat lära sig behärska tåg genom en simulator.

I TCC:s lokförarutbildning får eleverna bland annat lära sig behärska tåg genom en simulator. Foto: TCC / Unsplash


När listan över de mest sökta YH-utbildningarna under 2017 rullades ut visade det sig att lokförarutbildningen lockar allra flest sökande. Men vad är det som lockar så mycket – och vad får man lära sig? Läraren Fredrik Westerlund reder ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Lokförarutbildningens popularitet beror på flera faktorer. Dels söker sig människor med ett genuint intresse för tåg dit, men även andra som ser goda jobbmöjligheter efter sin examen, menar Fredrik Westerlund, lärare på TCC:s lokförarutbildning i Handen.

– Jag tror att det är en kombination av att den är så pass kort, 44 eller 60 veckor beroende på vilken utbildning man väljer, och att man får en bra lön direkt efter examen, säger han.

I lokförarbranschen i dag råder det brist på chaufförer, fortsätter Westerlund, vilket innebär att de allra flesta får jobb efter examen.

– I stort får alla jobb om de blir godkända i utbildningen, efterfrågan på lokförare har varit mycket stor de senaste åren och detta stora behov ser ut att fortsätta många år till. Det kan ibland vara någon enstaka elev i en klass som inte får jobb som förare, men då handlar det om någonting personligt och inte branschen i sig.

"<strong
"<strong

Fler män på utbildningen

Fredrik Westerlund berättar att det är en klar majoritet män som går på skolan. I en genomsnittlig klass på 30 personer är färre än tio kvinnor. Det tror han grundar sig i att det gamla gardet inom yrket endast bestod av män, vilket nu har satt sina spår på branschen.

– Tyvärr finns det en allmän syn på yrket som typiskt manlig. För 30 år sedan var det bara män, men de senaste tio åren har det varit ett mer stadigt inflöde av kvinnor. Det är fortfarande betydligt fler män än kvinnor, men det blir mer jämställt.

Grundlig krishantering

Av utbildningens 60 veckor är 22 av dem praktik. Resten av utbildningen består av undervisning i skolbänken eller i en tågsimulator. Eftersom yrket innebär en del risker – i snitt kör varje förare på en människa under sin karriär – går de grundligt igenom risk- och krishantering.

– Just frågan om olyckor är något som alltid dyker upp i början av utbildningen. Alla är medvetna om att olyckor sker även om man inte tänker på det aktivt hela tiden. Men när man väl befinner sig i en sådan situation är det svårt att veta hur man ska bete sig.

pil
Om utbildningen

– TCC, Transport competence center, utbildar i huvudsak lokförare.

– Utbildningen går att läsa i Handen, Boden, Hallsberg och Göteborg

Detta krävs för att komma in:

– Grundläggande behörighet från gymnasiet

– Genomgå ett psykologtest

– Uppfylla hälsokraven för att bli lokförare

Källa: TCC

pil
Mest populära YH-utbildningar 2017

1. Lokförare

2. Tandsköterska

3. Vårdadministratör/medicinsk sekreterare

4. Behandlingspedagog

5. Redovisningsekonom

Källa: Myndigheten för yrkeshögskolan

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro